Úvod > Články > Jak na vlastní Wiki : Wiki hosting zdarma

Jak na vlastní Wiki : Wiki hosting zdarma

Wiki nemusí být jen přezdívka pro internetovou encyklopedii, ale jedná se o název technologie, která umožňuje rychlou tvorbu stránek, snadnou spolupráci v týmu či organizaci i poměrně složitých projektů. Navíc k ní nepotřebujete žádné znalosti programování. V článku představíme některé možnosti, jak si zřídit Wiki hosting zdarma.

V čem spočívají hlavní výhody Wiki? Jedná se o jednoduchý nástroj pro snadnou publikaci čehokoli a týmovou interakci. Obvykle nejsou na Wiki kladena žádná implicitní omezení, co se týče toho, kdo smí editovat obsah. To je zvláště užitečné tam, kde předem neznáte množinu lidí, kteří mají na nějakém projektu pracovat, nechcete se zdržovat s registrací a jde vám o co nejrychlejší řešení.

Pro wiki je typické, že se soustředí především na obsah. Ve většině prostředí hraje vzhled spíše služebnou úlohu, než že by byl něčím primárním. Velkou výhodou je velmi snadná implementace a zprovoznění. Využití je přitom velmi široké - od stránek nějakého sportovního oddílu, přes koordinaci nějakého velkého projektu až třeba právě po největší encyklopedii světa. 

Podle účelů se také liší jednotlivá konkrétní provedení. Dnes jsou již běžně k dispozici nejrůznější vizuální editory, které kladou důraz jednou na podporu multimediálních dat, jindy na psaní vzorců nebo na vkládání gadgetů třetích stran. Je tedy poměrně užitečné zvážit dopředu, čím se má ta která Wiki zabývat.

Asi nejužitečnějším místem, které můžete pro začátek navštívit, je WikiMatrix. Zde naleznete asi největší seznam všech Wiki - od těch, které si musíte nainstalovat na svůj server, přes ty, které umí běžet na doméně druhého řádu, ale také takové, které nabízejí hosting na své straně. Aby byl výběr co možná nejsnazší, je k dispozici průvodce, který na základě vámi zvolených kritérií vybere seznam těch, které připadají v úvahu. Zvažuje přitom například přítomnost technické podpory, jazykovou lokalizaci, kde má systém běžet, a několik dalších. Ke každé službě zde naleznete obsáhlý infobox o použitých technologiích, funkcích, ceně,... Asi právě tato stránka by měla být místem, odkud začít hledat správný produkt. Další rady je možné najít ještě v poněkud upovídanějším přehledu.

My se v následujícím textu pokusíme představit tři typologicky zcela odlišné Wiki hostingy, spíše jako ilustraci možností než pro nějaký celkový přehled toho, co je k dispozici. Pro volbu bylo užito velmi jednoduchých kritérií; služba musí být bezplatný hosting. Jednotlivé zástupce jsme pak volili tak, aby bylo poukázáno právě na extrémní možnosti Wiki nástrojů a široké spektrum jejich využití.

Google Sites

O tomto nástroji zde byla již několikrát řeč. Do kategorie Wiki se řadí spíše historicky a vykazuje některé značné odlišnosti od toho klasického konceptu. Předně používá klasické xHTML, je také zaměřen na vzhled a jeho možnosti jsou daleko širší, než bývá pro běžné Wiki obvyklé. Je z něj možné snadno vyrobit místo na sdílení a archivaci souborů; hlídání plnění úkolů, nebo značně robustní web. Z konceptu Wiki zůstala snad oproti běžnému přístupu jen absence integrované fotogalerie.

Základní varianta nabízí 100 Mb volného místa, v rámci Apps i možnost provozování na vlastní doméně, příjemný a poměrně značně propracovaný editor, správce témat nebo možnost vkládat Google Gadgety. Mezi poměrně nedávná vylepšení patří také nový, poměrně příjemný editor rovnic. Co se týče uživatelského komfortu, je Sites asi nejlepší dostupnou službou, která je zdarma. Navíc je plně lokalizována, což také jistě nejeden uživatel ocení. Nevýhodou je, že se opravdu nejedná o Wiki v užším slova smyslu a na některé specifické úkony může být poněkud zkostnatělý.

Pokud ale v prvé řadě budujete web, na který má přispívat jen konkrétní osazenstvo redakce a nepotřebujte hyperinteligentní provázanost stránek na automatické bázi, pak je Google Sites zřejmě tím nejlepším řešením.

Jottit

Představuje přesně opačný koncept tvorby wiki. V jednoduchosti jde až na samou dřeň možného. Nenabízí žádný vizuální editor, podporu čehokoli či funkce navíc. Jen strohý, jednoduchý nástroj, který udělá přesně to, si uživatel přeje. A naučit se pár značkovacích tagů jistě nikomu neuškodí. Asi se nejedná o aplikaci, která by si získala popularitu širokého spektra uživatelů, ale osobně ji považuji za mimořádně zdařilou. 

Například Google Sites sice umí editovat HTML kód, ale pokud se mu vaše změny nezdají dost dobré, tak je prostě ignoruje. To, že byste měli v Jottit nesmazatelnou čáru, se vám stát nemůže. Poslouží tak především třem základním skupinám uživatelů; jednak těm, kteří jsou seznámeni s kódováním a chtějí mít vše pod kontrolou, dále pak uživatelům se zrakovým hendikepem nebo pro ně tvořící (díky minimalizaci grafických prvků) - a pak všem, kteří hledají kvalitní a funkční poznámkový blok. Jottit se pro tento účel hodí dokonale, v mobilním telefonu se zobrazí bez problémů a je možné do něj i skrze něj zapisovat. Vše jednoduše, rychle a efektivně.

Navíc pro jeho užívání není potřeba registrace, přesto je možné ke svému webu nastavit přístupová práva. Nevýhodou pak je nepříliš hezká adresa vašeho Wiki. To je ale v případě poznámkového bloku asi možné tolerovat.

Wikispeces

Wikispaces je jakýmsi překlenovacím mostem mezi Sites a Jottit - na jednu stranu se zde objevuje příjemná klasická Wiki se všemi obvyklými rysy a možnostmi, na stranu druhou nechybí ani jednoduchý grafický editor a možnost vkládat alespoň částečně formátované texty z Wordu. Grafické prostředí je sice poněkud strohé, ale dostatečně funkční. Práce s aplikací je příjemná a bezproblémová. Nevýhodou avšak je poměrně velký reklamní banner u neplacené varianty hostingu. 

Co je nutné pochválit, je snaha držet se původního Wiki konceptu, což se projevuje například při odkazování stránek. Pokud se naučíte pojmenovávat jednotlivé stránky podle jejich obsahu v prvním pádě, pak odkaz na ně vložíte prostým napsáním právě tohoto názvu do políčka pro odkazy. Aplikace již sama snadno dolistuje vše potřebné. Pokud tedy hledáte obvyklým způsobem pojatou Wiki a plánujete nějaký týmové dílo s velkým množstvím odkazů, pak vám právě Wikispaces zajistí jejich snadné dohledávání a práci s nimi. Právě pro tyto účely se hodí ideálně. Pokud se tedy přenesete přes nevýhodu v podobě reklamního banneru. Ten si můžete samozřejmě umístit i na Google Sites, ale peníze z klikání jdou vám a můžete si také nastavit, kam jej chcete vložit.

Místo závěru

Jak je vidět, možnosti využití Wiki jsou různé, stejně tak jako jejich konkrétní implementace; něco jiného se hodí na lepší poznámkový blok, který dám k nahlédnutí přátelům, jiné řešení vyžaduje encyklopedie tvořená v týmu a zcela jiný přístup pak budu mít pro web sloužící ke koordinaci nějaké projektu. Wiki je tedy silným nástrojem (dnes už možná spíše až myšlenkovým přístupem), který je možné rychle a efektivně využít pro nejrůznější účely. Konec konců právě proto jej používá také například ona Wikipedie, která se většině uživatelů zřejmě vybaví pří slově Wiki...

2. 4. 2010

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...