Úvod > Články > Mezera mezi PC a mobilem

Mezera mezi PC a mobilem

Výrobci digitálních periférií našli mezeru na trhu, která slibuje výrazné zisky. Sice je to tak trochu, jako bychom ve chvíli, kdy máme kolo a v garáži auto, ještě nutně potřebovali motorku, ale budiž. Dnes moderní netbooky nabobtnaly, takže svoji původní povinnost mezičlánku mezi chytrým mobilem a klasickým laptopem neplní ani náhodou.

Pravou horečku samozřejmě budí především iPad, pro který mluví mimořádně „cute“ design a marketingové svaly rodičovské firmy. Ale nejedná se o jediný tablet. Microsoft vedle nevalně vyvedeného prototypu HP Slate připravuje i svůj vlastní digizázrak Courier, výrobce počítačů Dell nehodlá zůstat pozadu a Sony chce trumfovat vlastním systémem. Všichni se urputně vyhýbají názvu „tablet“ a propagují název „slate“, někteří experti pak propagují název „smartbook“.

Firma HP sice svým prototypem v rukách Steva Ballmera nijak nepřesvědčila, uspět ale hodlá po svém – jeho novinka AirLife 100 na první pohled připomíná netbook, ale pod kapotou je to o něčem jiném. Srdcem přístroje totiž překvapivě není operační systém od Microsoftu, ale Android. Navíc zde nenajdeme procesor z dílny Intelu, ale chip od Qualcommu, který neskrývá svůj původ z mobilních telefonů.

Se smartphonem ma AirLife společnou ještě další charakteristiku – funguje hned po otevření a ve chvíli, kdy má přiklopené víčko, je stále funkční. Díky nečekanému chipu se novinka může pochlubit gigantickou (v rámci podobných výrobků) kapacitou baterií – plných 12 hodin. Dalším shodným bodem je systém prodeje, nabízet je totiž budou mobilní operátoři. V Evropě a Latinské Americe je nejdříve seženeme od španělského operátora Telefonica, Američané budou mít zatím smůlu. 

Nespí ani Číňané vlastnící Lenovo a přicházejí s téměř identickým výrobkem Skylight. Tady zase budou mít prvenství Američané, kterým jej nabídne operátor AT&T, Evropané si budou muset počkat.

Důvodem, proč budou nové digitální hračky prodávat operátoři, je jediný – přístroje obsahují zabudovaný modem, takže si budeme pro připojení muset připlatit měsíční poplatek. Určitou náplastí na ránu bude dotovaná cena, která by se měla pohybovat někde kolem 300 dolarů.

Dell, který se hodlá držet názvu „tablet“, připravuje svoji verzi s názvem Mini 5, která bude také obsahovat čip od Qualcommu a operační systém Android. Přístroj bude mít pětipalcový displej (pro porovnání iPhone má displej o úhlopříčce 3,5 palce).

A aby byl trh s novým mezičlánkem ještě komplikovanější, pouští se do něj také výrobce čipů Nvidia. Ta již ukázala šest tabletů a dva smartbooky, které využívají její čipy. Ve všech případech vyrábějí tyto periférie v Evropě neznámí asijští výrobci. Jestli se nějaký evropský operátor chytí, to ukáže teprve budoucnost.

13. 4. 2010

Autor: Václav Větvička

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...