Úvod > Články > Windows Mobile 7 je otázkou života a smrti

Windows Mobile 7 je otázkou života a smrti

Ne že by Microsoftu hrozil v případě neúspěchu tohoto operačního systému úpadek, na to má příliš velký monopol. Ale pokud chce zůstat na trhu smartphonů relevantní, musí se nový OS chytit.

Na první pohled vypadalo všechno růžově, když Microsoft svoji novinku představil v Barceloně, všichni pěli ódy, což se Microsoftu již hodně dlouho nestalo. Obratem se ale objevily i nenadšené hlasy. První přišly z řad výrobců telefonů, které otrávilo to, že Microsoft představil nový operační systém více než o půl roku dříve, nežli bude k dispozici. První telefon s Windows Mobile 7 se objeví až před letošními Vánocemi.

Pro výrobce mobilů s OS Windows to znamená, že je zákazníci přestávají kupovat – ostatně proč se namáhat s Windows Mobile 6.5, když se za pár měsíců objeví naprosto odlišný a mnohem lepší operační systém? Navíc není vůbec jisté, jestli půjdou mobily s verzí 6.5 upgradovat na sedmičku. Výrobce HTC již oznámil, že nejméně jeden z jejich smartphonů upgradovat nepůjde. 

Dalším místem sporu mezi Microsoftem a partnery je otázka toho, jaké budou na displeji informace. Výrobci většinou požadují identické rozhraní pro všechny nabízené modely, zatímco Microsoft by chtěl, aby displej měl jasně „microsoftí“ vzhled. A to, že si Microsoft za operační systém účtuje licenční poplatky, také není v době, kdy Google nabízí Android zdarma, nic, z čeho mají výrobci hardwarů nějakou mimořádnou radost.

Pravdou je to, že ve chvíli, kdy podíl mobilů s operačním systémem od Microsoftu již několik let klesá, si Microsoft výrobce mobilů nemůže znepřátelit, neboť do značné míry právě výrobci mobilů rozhodují o tom, co se bude prodávat. Podle toho, kolik výrobce (a částečně i operátor) investuje do marketingové kampaně, bude nový mobil úspěšný nebo propadák. Palm o tom může mluvit, přes vynikající recenze i ohlasy uživatelů se díky minimálním marketingovým investicím jeho dva výtečné mobily Pre prakticky neprodávají.

V loňském roce se operační systém Microsoftu objevil jen na 9 procentech prodaných mobilů, o rok dřív to bylo se 14 procenty lepší. Z tohoto poklesu samozřejmě měla radost konkurence, od vedoucího Symbianu až po stále úspěšnější BlackBerry a Apple. O systému Android, kterému po roce patří hned 5 procent, ani nemluvě.

Microsoft možná představil svůj nový operační systém tak brzo, aby mohl nalákat vývojáře. Něco na tom být může, na druhé straně tak ale dovolil konkurenci, aby do Vánoc přišla vychytáním toho nejlepšího pro své vlastní operační systémy. Řada analytiků se shoduje na tom, že Windows Mobile 7 jsou nejlepším a pravděpodobně také posledním pokusem Microsoftu být v mobilní oblasti relevantní. Spolu s tím, jak se počítače stávají víc a víc mobilními a jak chytrý mobil dnes zvládne víc než počítač před pár lety, je budoucnost Microsoftu jako technického inovátora ohrožena. Pokud se sedmička nechytne, v mobilních periferiích nebude pro Microsoft místo.

7. 4. 2010

Autor: Václav Větvička

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...