Úvod > Články > Server iDnes.cz možná bude zpoplatněn

Server iDnes.cz možná bude zpoplatněn

A další novinky uplynulých dní: Mobilní 3G síť v Brně a Praze - Zemřel tvůrce prvního osobního počítače - a více...

Platforma Meego dostává obrysy, vývojáři mohou stahovat

Meego, mobilní platforma pro telefony, ale i netbooky, která vzniká sloučením projektů Maemo (Nokia) a Moblin (Intel) je v současnosti předmětem intenzivního vývoje. Už teď si však vývojáři mohou stáhnout kousky tohoto systému běžícího na jádru Linuxu. Oficiální verze Meego nebude hotova dříve než za několik měsíců.

O dostupnosti kódu informoval tým Meego na oficiálním blogu.

"Snaha týmů Nokie a Intelu po celém světě dnes vrcholí, kód operačního systému MeeGo je dostupný pro open source komunitu. Tohle je poslední krok při spojování platformy Maemo a Moblinu – jsme rádi, že můžeme otevřít repozitáře a umožnit další vývoj veřejnosti – jak jsme slíbili na počátku."

Nokia i Intel věří, že nový systém najde uplatnění na řadě přístrojů různých velikostí a typů. Zatímco Maemo bylo určeno jen pro smartphony a Moblin pro netbooky s procesory Intel Atom, MeeGo bude použitelné nejen na mobilech nebo netboocích, ale na řadě dalších zařízení.

Raná vývojová verze je dostupná na MeeGo.com (zatím bez grafického rozhraní).

Nové stanice metra C se dočkaly mobilního signálu

Společnosti Telefónica O2, T-Mobile a Vodafone se domluvily s Dopravním podnikem hl. m. Prahy a pokryly tři nejnovější stanice trasy metra C. Z Letňan, Střížkova a Proseku si cestující mohou zavolat od 25. března 2010. Uvádí to Telefónica O2 na svém webu.

Mobilním signálem operátoři začali stanice metra pokrývat v roce 2000. 11. prosince signál GSM byl už dostupný na 35 nejfrekventovanějších stanicích.

"V roce 2004 byl seznam rozšířen o tehdy nově otevřené stanice metra C Kobylisy a Ládví. Po uvedení pokrytí Letňan, Střížkova a Proseku do komerčního provozu bude mobilní signál v pražském metru dostupný v celkem 56 stanicích," uvádí operátor.

Server iDnes.cz možná bude zpoplatněn

Mediální skupina Mafra, jež mj. provozuje server iDnes.cz, uvažuje, že od letošního podzimu zpoplatní některé části zpravodajských webů. Informoval o tom server E15.cz.

„Zpoplatnění obsahu je i u nás aktuální téma, v současné době pracujeme na analýze možností zpoplatnění obsahu pro iDnes.cz,“ řekla pro E15 Iva Melagová, která má na starost marketing portálu. „Je potřeba brát v úvahu specifika českého trhu a ochotu lidí platit za nadstandardní služby. Záleží na výsledcích analýzy, ale dokážeme si představit, že na podzim naše vydavatelství nějaké pokusy učiní.“

Ostatní web se zpoplatněním váhají, jiné jako Novinky.cz (Právo) už dříve oznámily, že obsah nechají dostupný zdarma. Řada vydavatelství se totiž obává toho, že čtenáři přejdou ke konkurenci, která články nabízí stále zdarma.

Jak E15.cz uvádí, například vydavatelství Burda Praha, vydávající tituly Chip nebo Katka, o zpoplatnění nyní neuvažuje, byť vlastně do budoucna s ním počítá. Ovšem za té podmínky, že bude úspěšná kooperace s dalšími vydavateli.

Jinými slovy, média svůj obsah zpoplatní tehdy, když nebude na trhu velký hráč s bezplatným obsahem. Pokud se k zpoplatnění webu neodhodlají servery jako Novinky.cz, vydavatelé to budou mít s placenými články těžké.

V současnosti se za obsah platí na serveru Reflex.cz a delší dobu za určité články také na webu Hospodářských novin.

O placeném obsahu na našem webu vyšly nedávno dva články:

Weby po čtenářích chtějí, aby za zprávy platili. U nás utopie

Platit za zprávy? A proč?

Čtvrtý GSM operátor má čas

Nástup čtvrtého operátora s GSM sítí se zatím odkládá. S odvoláním na Český telekomunikační úřad o tom informujme server Euro.cz.

Vstupu čtvrtého GSM operátora na trh brání legislativní a technologické problémy. "Zároveň se musíme domluvit s dalšími regulátory na harmonizaci frekvencí na evropské úrovni, aby si nové sítě vzájemně nepřekážely," řekl pro server Euro.cz předseda rady ČTÚ Pavel Dvořák.

Výběrové řízení se mělo konat už v první čtvrtině letošního roku. Termín však splněn být nemůže. Dvořák předpokládá, že podklady pro vyhlášení tendru bude ČTÚ mít až počátkem příštího roku.

O nové frekvenční pásmo by měla zájem například společnost MobilKom, která provozuje CDMA síť U:fon.

UNIX stále patří Novellu, SCO mele z posledního

Práva na UNIX stále vlastní společnost Novell, rozhodla porota federálního soudu v Utahu. Oddechnout si mohou i distributoři, vývojáři a uživatelé Linuxu, na který si prostřednictvím UNIXu firma SCO brousila léta zuby.

Prakticky mrtvá společnost SCO (Santa Cruz Operation) už několikrát vstala z mrtvých díky rizikovým investicím různých fondů a roky se snaží získat práva na UNIX a také Linux – tvrdí, že i Linux obsahuje části UNIXového kódu. Ty tam ovšem kdysi přidala sama.

UNIX vyvinula v roce 1969 společnost AT&T, poté jej kompletně prodala Novellu, který "jej" či části s ním spojené v roce 1995 prodal firmě SCO (obchod ji umožňoval například vyvíjet a prodávat nové verze systému UnixWare a dával ji licenci na Unix System V).

Ta si však už léta dělá nároky na veškeré duševní vlastnictví spojené s UNIXem, prostřednictvím čehož chce ovládnout i linuxový trh. Klientům mnoha distributorů Linuxu v minulosti dokonce rozesílala dopisy, ve kterých je varovala před riziky spojenými s používáním tohoto systému. Novell společně s IBM a Red Hat v minulosti soudní spory o UNIX a vlastně i Linux vyhrál. Společnost SCO, balancující dlouhou dobu na hraně bankrotu, to však nevzdávala.

Porota federálního soudu v Salt Lake City nyní opět rozhodla, že práva na UNIX skutečně stále vlastní Novell. "Jsme moc rádi za rozhodnutí soudu, jenž potvrdil, že Novell vlastní práva na UNIX, která si při útocích na Linux přivlastňovala SCO," uvádí Novell v prohlášení. "Novell bude nadále podporovat Linux a bude ho hájit i v oblasti duševního vlastnictví."

Vodafone spustil v Brně a části Prahy 3G síť

Mobilní operátor Vodafone spustil 3G mobilní síť, dostupná je v celém Brně a pro 70 % populace Prahy. Firma slibuje, že Praha se dočká úplného pokrytí do konce června. Za rok by již rychlá mobilní data měla být dostupná v desítkách velkých měst republiky. Počínaje dneškem si klienti operátora mohou 3G vyzkoušet na měsíc zdarma.

„Během následujících dvanácti měsíců postupně spustíme rychlý mobilní internet ve třiceti až čtyřiceti velkých městech v republice, včetně všech krajských měst. Prioritou pro nás přitom je nabízet hlasové a datové služby v co nejlepší kvalitě,“ říká Pavel Kos, viceprezident pro technologie Vodafonu Česká republika.

Síť byla vybudována společností Huawei a používá technologii HSPA, jež umožňuje teoretickou rychlost 7,2 Mbit/s (stahování) a 2 Mbit/s pro odesílání. Reálné rychlosti budou menší, pro stahování se dá očekávat v průměru kolem 700 kbit/s až 1 Mbit/s či mírně nad tuto hodnotu. Více ukáží testy na našem serveru v nadcházejících měsících.

Mobilní připojení přes notebook/počítač dnes Vodafone nabízí za 525 Kč s daní s datovým limitem 3 GB.

Zemřel Ed Robert, tvůrce prvního osobního počítače

1. dubna ve věku 68 let zemřel Edward Roberts, otec prvního osobního počítače Altair 8800, který Billa Gatese a Paula Allena inspiroval k založení firmy Microsoft (tehdy Micro-Soft). Podle slov rodiny Ed zemřel na následky opakovaného zápalu plic.

Roberts v roce 1970 založil společnost Micro Instrumentation and Telemetry Systems (MITS), jež prodávala elektronické stavebnice pro nadšence. V roce 1974 Ed Roberts vyvinul Altair 8800, osobní mikropočítač, který obsahoval procesor Intel 8080. O přístroji vyšel v lednu 1975 článek v časopise Popular Electronics, který inspiroval tehdejšího studenta Billa Gatese a jeho přítele Paula Allena k založení firmy Microsoft.

Gates a Allen společnosti MITS nabídli, že pro Altair dodají software; tak vznikl Altair BASIC, vůbec první produkt dnes slavného Microsoftu.

Komerční úspěch mikropočítače byl určen také tím, že MITS jej prodávala za pouhých 397 dolarů – přitom jen samotný procesor Intel 8080 stál 360 dolarů. Roberts však chtěl cenu mikropočítače držet pod 400 dolary, proto s Intelem uzavřel dohodu o nákupu tisíce kusů mikroprocesorů při ceně 75 dolarů za kus.

Edward Roberts se narodil 13. září 1941 v Miami. Ačkoli chtěl studovat medicínu, vystudoval nejprve elektroinženýrství na Oklahomské univerzitě. K medicíně se vrátil až v 80. letech, pár let poté, co firmu MITS prodal (1977) a usídlil se na farmě v Georgii.

5. 4. 2010

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.