Úvod > Články > Vystavte své fotky na internetu

Vystavte své fotky na internetu

Pokud rádi fotíte, možná jste si již položili otázku, kde by bylo vhodné předvést své fotografie a pochlubit se s nimi ostatním uživatelům internetu. Nebo třeba jen svým známým. V tomto článku se zaměříme na místa, kde lze vystavení fotek bezproblémově realizovat.

Prvním a základním předpokladem k umístění fotek na internetu je vědět, co vystavením fotografií sledujete. Pokud chcete ukázat své fotky z dovolené či rodinné oslavy známým, pak využijete patrně odlišné cesty, než je tomu u fotek uměleckých, kde chcete, aby ostatní fotografové vaše výtvory posoudili a ohodnotili z hlediska fotografické kvality. V první části článku se seznámíme s vystavením volnočasových a rodinných fotek, v druhé se pak zaměříme na fotoservery, kde ostatní fotografové hodnotí parametry vašich fotografií z různých hledisek.

Internetová alba

Služby tohoto typu existují na internetu již mnoho let. Dovolují méně zkušeným uživatelům snadno publikovat fotografie ve virtuálním albu, které je dle požadavků uživatele členěno do složek a kategorií tak, aby vznikala jistá hierarchie. Některé služby jsou přímo propojeny s desktopovými aplikacemi, odkud je možné fotografie snadno organizovat a odesílat na server.

Rajče.net – Mezi českými službami jde asi o nejoblíbenější místo pro ukládání fotografií. Uživatele osloví jednoduchý a přehledný design alba, neomezené množství nahraných fotografií a webová adresa alba ve tvaru http://VašePřezdívka.rajce.net. Nabízí se zde možnost nahrávat fotografie pomocí jednoduchého programu.

Google Picasa – Tato služba nabízí umístění fotografií na web pomocí speciálního programu, který na vašem pevném disku všechny fotografie zkatalogizuje a umožní vám solidní prohlížení a drobné úpravy. Na rozdíl od serveru Rajče je zde možné nastavit také GPS souřadnice, kde byla fotka pořízena, a Google pak místo zobrazí na mapě vedle fotogalerie. Web s galeriemi získá také příjemnou adresu, jen rychlost prohlížení není vždy úplně ideální.

Flickr – Tato služba je provozována společností Yahoo. V nabídce je bezplatný účet a dále placená varianta za cca 25 USD. Ten nabízí mnoho výhod, jako je například zobrazování bez reklam, neomezená kapacita, pravidelné zálohování apod. Bezúplatný účet je značně omezen co do tzv. setů. Bližší srovnání Flickr vs. Picasa naleznete na tomto webu.

Sociální sítě

V posledních letech se tyto sociální sítě velmi rozmohly. Pokud se budeme bavit o ČR, pak můžeme diskusi o sociálních sítích směle zaměřit na Facebook, který má mezi českými uživateli internetu majoritní podíl. Na Facebooku vystavíte fotky velmi snadno, u svého profilu máte záložku Fotky, kde vytvoříte album - a do něho pomocí Java appletu nasázíte obsah. Každou fotku lze pojmenovat, napsat k ní popis a navíc určit, kdo z vašich přátel se na fotografii nachází. Tyto fotografie se pak objeví u profilu vyznačených osob. Výhodou je, že u fotek lze nastavit viditelnost, tedy kdo přesně bude moci do alb nahlížet.

Vlastní webové stránky

Pokud vám žádná služba úplně nevyhovuje, pak si můžete fotografie umístit dle vlastní libosti na své webové stránky. Pomineme-li možnost, že si celý web včetně galerie naprogramujete sami, je zde již několik hotových řešení. Jednak lze využít již hotové projekty napsané v PHP - využívající databázi MySQL a některé i technologii Ajax. Typickým příkladem jsou projekty Coopermine, Menalto Gallery nebo jednoduchý projekt phpAlbum. Podobných řešení je ale plný internet. Další variantou je na svůj web nainstalovat některý z redakčních systémů, které obsahují modul na fotogalerii. Mám velmi dobré zkušenosti se systémem Joomla společně s modulem Phoca Gallery.

Fotoservery

Jste-li vášnivým fotografem a prahnete-li po zhodnocení vašich fotografií dalšími podobně zaměřenými lidmi, pak musíte své fotografie vystavit na serverech, které sdružují nadšence do poloprofesionální a profesionální fotografie. Na tyto servery lze obvykle nahrát jen omezené množství fotek, tak, aby se server nezahltil a aby ostatní uživatelé stihli vaše snímky ohodnotit.

Photoserver – Tento portál je asi nejlepší a zejména nejnavštěvovanější fotoserver v ČR. Denně lze po registraci vložit jednu fotografii, kterou vám poté další uživatelé hodnotí. Vy můžete hodnotit další fotografie, vkládat k fotkám své komentáře, diskutovat na fóru nebo používat vnitřní poštu mezi uživateli.

Fotografovani – Na tomto serveru lze vkládat na začátku jen jednu fotku za tři dny, později se frekvence zvýší na jednu fotku denně. Bohužel, návštěvnost webu je nižší, čemuž odpovídá také množství hodnocení u jednotlivých fotek.

GoodLight – Tento projekt je relativně mladý a zatím méně navštěvovaný. Organizují se zde ale zajímavé fotografické soutěže a funguje zde diskusní fórum. Pokud provozovatelům vydrží nadšení, pak by mohlo jít do budoucna o zajímavou konkurenci Photoserveru.

8. 4. 2010

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...