Úvod > Články > Rychlosti ADSL od Telenoru dohnaly kabelovky

Rychlosti ADSL od Telenoru dohnaly kabelovky

Zatímco koncem minulého roku byly přípojky kabelového internetu v průměru čtyřikrát rychlejší než ADSL, v květnu dosahovaly rychlosti kabelového internetu už „jen“ dvojnásobku rychlostí ADSL. Zákazníci, kteří mají ADSL na principu pronájmu místní smyčky (LLU) od Telenor Networks, dosahují rychlosti srovnatelné s kabelovým internetem již nyní.

S platností od 1.6.2005 se změnila velkoobchodní nabídka ADSL od Českého Telecomu, která se projevuje v rozšíření nabídky poskytovatelů. Dá se očekávat, že hodně prodávanou službou se stane ADSL s rychlostí 128/64, které bude aktivně nabízeno současným zákazníkům vytáčeného připojení. Ceny tohoto nejlevnějšího připojení se pohybují pod úrovní 400 Kč bez DPH měsíčně. Není bez zajímavosti, že ve Spojených Státech nabízí společnost SBC za podobnou cenu (14,95 USD měsíčně) službu DSL Express s rychlostí až 1,5 Mb/s. Vraťme se však zpět do ČR a počkejme si zda nejlevnější verze ADSL bude v praxi červnových výsledků  rychlejší než vytáčené připojení.

Za květen máme tedy k dispozici pouze data o službách s rychlostmi od 256 kb/s, které ukazuje následující tabulka.



U Nextry došlo v minulém měsíci poprvé k situaci, kdy zákazníci se smluvní rychlostí 512 kb/s paradoxně dosahovali v průměru dokonce vyšších rychlostí než zákazníci služby se smluvní rychlostí 1024 kb/s. Důvodem je migrace většiny přípojek s rychlostí 512 kb/s na 1024 kb/s a velmi pravděpodobné nižší zatížení starších přípojek s rychlostí 512 kb/s, které jsou většinou využívány pro připojení pouze jednoho počítače.

Je pravděpodobné, že příští měsíc budou dostupné první výsledky měření i u nové služby o rychlosti 2048/256 s agregací 1:50, kterou nabízí trochu neočekávaně nejlevněji ze všech poskytovatelů Český Telecom prostřednictvím služby Internet Expres Maxi za 1 399 Kč měsíčně. Nově se určitě objeví údaje o rychlostech 256/64 u Contactelu, protože právě tento poskytovatel se pokusí své zákazníky vytáčeného internetu oslovit raději rychlejší službou 256/64 namísto služby s rychlostí 128/64, kterou chtějí primárně nabízet zejména ostatní poskytovatelé vytáčeného internetu.
 


Tabulka meziměsíčních rozdílů v naměřených rychlostech potvrzuje pokračující trend mírného zlepšování dosahovaných rychlostí ADSL. Zvyšování rychlostí ADSL dokládá i graf průměrných rychlostí ADSL a kabelového internetu, vycházející ze všech vyhodnocovaných měření rychlostí na serveru DSL.cz za posledních 12 měsíců.

 

Snížení průměrné rychlosti kabelového internetu v posledním měsíci může souviset se zvýšením počtu zákazníků, kteří si u poskytovatelů kabelového internetu objednávají nejlevnější službu s rychlostí 256 kb/s. Je velmi pravděpodobné, že podobný pokles bude, vlivem atraktivní nabídky nejlevnějších pomalých služeb v nejbližších měsících, čekat i ADSL.

Průměrná rychlost ADSL v měsíci květnu dosáhla 648 kb/s. ADSL v síti Českého Telecomu mělo průměrnou rychlost 535 kb/s a ADSL u alternativních operátorů na principu LLU dosáhlo rychlosti 1 578 kb/s, čímž poprvé dosáhlo úrovně rychlostí, které známe u poskytovatelů kabelového internetu. Na zvýšení rychlostí ADSL na principu LLU mělo největší vliv zvýšení rychlostí zákazníků Nextry. Z počtu měření je zřejmé, že slušného počtu zákazníků ADSL na principu LLU dosahuje pouze Nextra a částečně SkyNet.  Ostatní operátoři mají počet zákazníků na principu LLU zanedbatelný. Je pozoruhodné, že k méně úspěšným patří i České Radiokomunikace, které věnovaly nemalé prostředky do budování vlastní sítě. Aktuální produktové portfolio Českých Radiokomunikací založené na principu LLU je přitom atraktivní zejména pro menší firmy. Například služba Bluetone Business s rychlostí 2048/512 a agregací 1:10 stojí 2 890 Kč měsíčně, přičemž zákazník neplatí nic za zřízení ani instalaci, v ceně má modem se čtyřmi Ethernet porty, rozhraní s pěti telefonními přípojkami a díky plnému přístupu ani nemusí platit žádné paušální poplatky Českému Telecomu. Podobné řešení by bylo u Českého Telecomu zhruba trojnásobně dražší. Problém je v tom, že České Radiokomunikace své služby aktivně nekomunikují a v produktovém portfoliu služeb na principu LLU chybí nabídka pro rezidentní segment.

Vraťme se však k dosahovaným rychlostem v sítích na principu LLU, kde máme stále k dispozici dostatečný počet měření jen od Nextry.



Nejnižší rychlost 512 kb/s dosahuje slušných hodnot kvůli automatické migraci starších zákazníků na rychlosti 1 Mb/s. Služba NEXTRA FUN 4M určená pro menší firmy a pro aktivní domácí uživatele podle našich měření v praxi dosahuje maximálních rychlostí ve výši 3,44 Mbit/s. Průměrná dosahovaná rychlost ve výši 2,64 Mb/s je sice citelně nižší oproti 4 Mb/s uvedeným v názvu služby, ale při ceně 1 190 Kč bez DPH měsíčně jde stále o jednu z nejlepších nabídek na trhu.

Průměrné rychlosti služeb v síti CDMA Eurotelu byly v květnu poměrně stabilní. Prakticky každý den se průměrné rychlosti pohybovaly v intervalu 300 až 350 kb/s, což odpovídá i situaci v měsíci dubnu.

Na závěr se podíváme na některé zajímavosti, související s aktuálními cenami dostupných ADSL služeb.

Překvapení se mohou dočkat zájemci o ADSL na principu LLU, kteří si hodlali pořídit ADSL od Contactelu. Tento poskytovatel uvedené služby od 1.6.2005 výrazně zdražil. Například zmíněná služba s rychlostí 4 Mb/s byla zdražena z 1 190 Kč měsíčně na 2 900 Kč měsíčně a Contactel tak dal jasně najevo, že o zákazníky se chystá bojovat jinak než nízkou cenou.

Z pohledu cen je velmi zajímavé porovnání prakticky identických služeb s agregací 1:20 nabízených na bázi velkoobchodních nabídek Českého Telecomu a Telenor Networks. Konkrétně přípojka s rychlostí 2048/256 je nabízena i pod úrovní 2 000 Kč bez DPH měsíčně (nabídka poskytovatele eTel), ale Český Telecom prodává stejnou službu za 7 999 Kč, tj. čtyřikrát dráže. Důvodem je patrně obava Českého Telecomu ze ztráty stávajících zákazníků, z nichž někteří platí za 2 Mb/s přípojku s garantovanou rychlostí i více než 30 000 Kč měsíčně.

Závěrem lze říci, že nabídka ADSL pro domácnosti je u jednotlivých poskytovatelů zhruba srovnatelná, ale nevhodný výběr DSL služby pro firmu může znamenat zcela zbytečnou ztrátu i několika tisíc Kč měsíčně. Proto se zcela určitě vyplatí nabídky vždy porovnávat. Aktuální přehled ADSL nabídek v ČR je dostupný v sekci Nabídky připojení serveru DSL.cz.
 

7. 6. 2005

Autor: Tomáš Pětivoký

Témata

rychlost internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v lednu 2024

V lednu průměrná rychlost Wi-Fi opět rostla. Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a providera.

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...