Úvod > Články > Jeden o koze, druhý o voze, ale všichni o internetu

Jeden o koze, druhý o voze, ale všichni o internetu

Minulý týden proběhl v Hradci Králové již 13. ročník konference ISSS (Internet ve státní správě a samosprávě), která je již tradiční výkladovou skříní toho, co za uplynulý rok stihla veřejná správa vymyslit na virtuálním poli. Čas od času se zde objeví něco převratného, čas od času nikoli. Letošní rok patřil z informačního hlediska k těm průměrnějším, a to hned z několika důvodů, které spolu však souvisejí.

V zásadě společným jmenovatelem je současná politická situace, která mění a překopává celý harmonogram internetizace veřejné správy. Před půl rokem byly spuštěny s velkým humbukem datové schránky, které ovšem nemají sloužit jako nic jiného než potrubní pošta pro připravované základní registry. Základní registry jsou ovšem odsunuty a namísto letošního června se budou spuštěny až v roce 2012.

ISSS každoročně začíná jakousi kavárnou uváděnou Václavem Moravcem. I ta byla letos poznamenána předvolební atmosférou, a proto byla o mnoho poetičtější než jiné roky. Právě v kavárně bylo zajímavé sledovat, jak se jednotliví politici a strany snaží uhrát body za pokrok v elektronizaci.

Na základních registrech se snažil blýsknout současný a nejspíše i budoucí ministr vnitra Martin Pecina. V omezeném čase se pustil do vysvětlování odkladů registrů, které se díky jeho včasnému zásahu zlevní v důsledku oproti plánu o 40 %. Úspora zajisté velká, ale pokud od ní odečteme částky, které by plné a bezchybné fungování registrů ušetřilo veřejné správě, zjistíme, že se opět jedná o číslo relativní.

Po projevu Pecinově následoval k řečnickému pultíku Petr Nečas, novopečený lídr ODS. Vzhledem k tomu, že Petr Nečas na rozdíl od Martina Peciny není natolik zběhlý v problematice, byl jeho projev všeobecnější, ale apeloval na rozvoj elektronizace.

Nejzajímavější okamžiky ovšem nastaly, když se Moravec zeptal jednotlivých představitelů parlamentních stran na jejich plány v oblasti internetu a jeho roli ve volebních programech.

Ondřej Liška ze Strany zelených mluvil zcela konkrétně o nutnosti naprosté transparentnosti ve veřejné správě a o zákonu, který přikazuje dávat veškeré veřejné zakázky na internet, aby se zamezilo klientelismu a korupci. Strana zelených navíc požaduje registr prověřených dodavatelů i černou listinu podvodníků. Vše má být po volbách jasně viditelné, občan bude moci na internetu jasně sledovat, co dělají úředníci s jeho penězi. Znělo to krásně, ale jak bude vypadat realita, zůstává velkou otázkou.

Nejpodivněji začal o elektronizaci hovořit Cyril Svoboda. Začal skutečně ze široka a jal se vysvětlovat, že tento stát potřebuje zejména vědomostní ekonomiku, což je v zásadě další krok po elektronizaci, která je podle Svobody sama o sobě hezká, ale bez znalých občanů nedává smysl. Svoboda do svého krátkého projevu stihnul zamíchat úplně všechno včetně Karla IV. a o konkrétních plánech KDU-ČSL toho příliš neprozradil.

Největším problémem podle křesťanských demokratů zůstává fakt, že česká společnost nechce čekat a všechno chce hned, na což nemá peníze - načež jej Václav Moravec usadil potleskem odměněnou otázkou, zda se nejedná spíše o problém politické scény než společnosti. Svoboda předvedl další dokonalý politický projev, ve kterém zaznělo množství krásných frází, ale konkrétní řešení či plán nepadl ani jeden. KDU-ČSL a internet tedy sehráli na ISSS plichtu.

Za ODS se ujal slova Zdeněk Zajíček, který velice přesně formuloval současné problémy i to, jakým směrem je potřeba se v elektronizaci, datových schránkách i registrech ubírat. Více ale prozradil až na následující vlastní přednášce, v níž hovořil o nutnosti připojování datového razítka na dokumenty přicházející datovou schránkou. ODS má na elektronizaci lidi a na ISSS to bylo znát.

Nejlepší odpovědi se ale Václav Moravec dočkal od komunistického poslance Vladimíra Koníčka, který bez se nebál uvést, že komunisté mají celou elektronizaci a na programu hned před životem v míru, což byla velmi hezká tečka za celým politickým programem.

Jak vidno, politické strany dnes všechny internetu ve veřejné správě fandí. ODS i ČSSD se bijí v prsa za Czechpointy, které jsou bezesporu naprosto úspěšným projektem a jež se dají pokládat za velmi úspěšné protikorupční opatření, které se dotýká a v budoucnosti se bude dotýkat ještě více každého. V elektronizaci vidí budoucnost všichni, tedy alespoň na konferenci, která se jí týká. S velkou slávou se slaví deset let eGovernmentu, datové schránky už doručily přes deset milionů zpráv… Něco se určitě děje, a i když by určitě spousta politiků ty internety zakázala, něco se bude dít i po volbách.

20. 4. 2010

Autor: Richard Klíčník

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Digitální Česko 2.0: přešlapování na místě

Vláda vzala na vědomí zprávu o plnění agendy Digitální Česko 2.0 s tím, že je splněno 14 bodů ze 17. Bližší pohled...

 

Přešlapování okolo zdravotnické informatiky

Zdravotnictví představuje nepochybně jednu z nejlukrativnějších oblastí, se kterými se lze v současném světě...

 

Open source se ve státní správě daří

Open source postupně překonává předsudky o nespolehlivých a špatně použitelných řešeních. Plně jej podporuje...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.