Úvod > Články > Zrušte v kavárnách Wi-Fi!

Zrušte v kavárnách Wi-Fi!

Tom Standage, britský autor knihy Historie světa v šesti sklenicích (A History of the World in Six Glasses) a editor rubriky Technologie v The Economist, vytáhl do boje za zrušení Wi-Fi v kavárnách. Podle něho by osobní komunikaci prospělo Wi-Fi prostě vypnout.

Důvody jeho odmítání Wi-Fi se dají najít právě v jeho knize. Podle ní se historií člověka táhnou nápoje – od piva přes víno, lihoviny, kávu, čaj až ke Coca Cole. Například pivo patřilo ke kulturním nápojům už 3000 let před Kristem v Mezopotámii a Egyptě, víno se stalo vývozním artiklem starověkého Řecka atd. Pokud jde o kávu, ačkoliv její původ sahá do dávné Arábie, ve věku rozumu se stalo doslova revolucí v Evropě, kde se právě kavárny staly centry intelektuálního světa.

Nápoje jsou druhem technologie

Podle Toma Standageho – http://www.tomstandage.com – je každá nápoj druhem technologie, katalyzátorem rozvíjející se kultury, která představuje vazby mezi různými kulturami. Jenže nyní Wi-Fi odvádí od rozprav a pronásleduje neblaze intelektuály.

„Vypnutí Wi-Fi a internetu v kavárnách by je vrátilo zpět k jejich kořenům,“ prohlásil nedávno. První kavárny vytvářely kulturu idejí a inspirovaly Newtona k napsání Principů matematiky. Jednou kavárnou byla podnícena Francouzská revoluce. Kavárny a osobní kontakt jdou ruku v ruce, ale prioritou je setkání tváří v tvář.

Co vypnout elektřinu?

Kupodivu není sám se svou myšlenkou – podle dostupných informací minimálmě jedna kavárna vypnula Wi-Fi, protože lidé si už spolu vůbec nepovídali.

Samozřejmě má i oponenty – ti poukazují na to, že v tomto věku idolů a extrémního přepracování by nezajistilo intelektuální rozpravy vypnutí Wi-Fi, ale možná jedině vypnutí elektřiny, protože to by zabránilo lidem sledovat televizi.

Naštěstí (nebo naneštěstí) se podobné myšlenky ve velkém nejspíše neujmou a lidé budou nadále raději vysedávat u monitorů počítače při chatování, sledovat televizi – a nebo jen tak psát SMSky. Ale přece jen – nechybí vám osobní popovídání si s blízkými tváří v tvář bez technologií?

10. 6. 2005

Autor: Jan Lipšanský

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...