Úvod > Články > Microsoft: Opravte si Windows

Microsoft: Opravte si Windows

A další novinky uplynulých dní: Ubuntu používá 12 milionů lidí – MS Office 2010 dostupný ke stažení – Telefónica O2 může přijít o licenci na zemské digitální vysílání – a více...

Opravte si Windows

Společnost Microsoft uvolnila nový nástroj pro opravu systému. Tzv. Fix it Center je složen jednak z webové stránky, jednak z nástroje, který si uživatel nainstaluje do počítače. Fix it (česky bychom řekli „Oprav to“) slibuje vyřešit nejčastější problémy, na které uživatelé v prostředí Windows narážejí.

Program je kompatibilní se systémy Windows XP, což je docela překvapení, Windows Vista a samozřejmě i Windows 7 včetně serverových protějšků. V současnosti se ještě ale nachází ve fázi beta.

Dostupná je zatím jen anglická verze, česká mutace případně přijde až později.

Vyzkoušet si program můžete zde.

Parkovné se možná bude platit přes SMS i v Pardubicích

Pardubice zvažují, že lidé budou za parkování namísto mincemi v automatech platit přes SMS. Uvádí to Česká tisková kancelář.

"Má to dva důvody. Jednak ne každý nosí v kapse mince a za druhé člověk, který si v Pardubicích zaplatí parkování, si může tuto dobu na dálku postupně podle potřeby prodlužovat a nemusí přitom stále běhat k autu a automatu," řekl pro ČTK vedoucí odboru dopravy Vladimír Bakajsa.

Parkovné by však kvůli novému způsobu platby podražilo. Důvodem je, že z ceny SMS si část účtuje operátor za poskytnutí služby. Rozdíl by dělal několik korun. Uvažuje se také o tom, že pokud by se měla zachovat cena, zkrátila by se doba parkování.

Pardubice chtějí do měsíce připravit zadávací podmínky pro výběrové řízení.

Izrael zrušil zákaz tabletů iPad

Jak jsme vás informovali 16. dubna, Izreal zakázal dovoz iPadu od společnosti Apple. Státní úřady ohlásily, že zabaveny budou i přístroje turistů. Důvodem byly obavy z toho, jak iPady budou reagovat s tamními bezdrátovými sítěmi a zda neohrozí chod dalších elektronických přístrojů.

25. dubna však Izreal zákaz dovozu zrušil. Ministerstvo komunikací provedlo technickou analýzu a nenašlo žádné závažné problémy. iPady pro přístroje ani sítě nebezpečí nepředstavují, vzkázal úřad.

Hotový MS Office 2010 je dostupný ke stažení na MSDN o TechNet

Nová generace kancelářského balíku je hotova a míří do výroby. V současnosti je MS Office 2010 dostupný ke stažení již pro předplatitele MSDN a TechNet.

Balík bude uveden na trh 12. května v New Yorku, obecně dostupný bude až od 15. června. Zájemci v České republice si budou muset počkat ještě pár měsíců, u nás se začne prodávat až 1. září.

Ubuntu má údajně 12 milionů uživatelů

Patrně nejpopulárnější linuxová distribuce pro osobní počítače má na 12 milionů uživatelů. Tvrdí to firma Canonical, která se o vývoj tohoto systému stará.

V roce 2008 Canonical oznámil, že Ubuntu je používáno 8 miliony uživateli. Od té doby došlo k nárůstu o minimálně 50 procent. „Ubuntu nepoužívá techniky „volání domů“ ani při instalaci není nutná registrace, takže jde vždy o odhad. Když použijeme stejnou metodologii, kterou jsme použili v roce 2008, vychází nám, že Ubuntu teď používá něco kolem 12 milionů uživatelů,“ řekl pro InternetNew.com Chris Kenyon, viceprezident pro OEM ze společnosti Canonical.

Dubnová záplata Windows díru neopravila

Distribuce jedné z celkem jedenácti bezpečnostních záplat, které Microsoft uvolnil v dubnu, byla pozastavena. Zjistilo se totiž, že aktualizace nechávala bezpečnostní riziko na svém místě.

Jde o aktualizaci s označením MS10-025, jež měla opravovat zranitelnost ve službě Windows Media Service v systému Windows 2000. Problém se tedy netýká žádných běžně používaných systému pro osobní počítače.

McAfee se omlouvá za chybu paralyzující Windows XP

Společnost McAfee se ve čtvrtek omluvila za vážnou chybu v definiční databázi, která vážně poškodila operační systémy Windows XP.

„Chci se omluvit jménem společnosti McAfee a říct, že je nám nesmírně líto, že naše aktualizace virové databáze vám a vaším organizacím mohla způsobit problémy,“ uvedl na firemním blogu Barry McPherson ze společnosti McAfee.

Z ostudy kabát si firma ušila v úterý, kdy začala distribuovat aktualizaci databáze antivirového programu. Ta mylně označila jednu důležitou součást operačního systému Windows za škodlivý kód a antivirus ji posléze smazal. Počítače s Windows XP SP3 se v důsledku toho ocitly v nekonečné smyčce chybových hlášení a automatických restartů.

Nejhlasitější stížnosti byly slyšet od firem, kde chybou byly postiženy tisíce počítačů. Oprava systémů se musí provádět ručně stroj od stroje. Podle odhadů analytiků přitom společnosti McAfee patří na tomto segmentu trhu asi 50 % podíl.

Telefónica může přijít o DVB-T

Operátor Telefónica O2 může přijít o oprávnění k využívání frekvence v DVB-T, tedy terestrickém digitálním vysílání. Sice provozuje čtvrtý multiplex, ale nenabízí v něm žádný obsah. Senát schválil novelu zákona, na jehož základě Český telekomunikační úřad může odebrat operátorovi licenci, pokud na přidělené frekvenci nevysílá a jediným zjevným důvodem je blokování přístupu konkurenci. Uvádí to server Digizone.cz.

Telefónica O2 by v současnosti obsahem v terestrickém digitálu mohla pokrýt zhruba 70 procent populace republiky. Jak upozorňuje Digizone.cz, reálně však využívá jen tři kmitočtové příděly, v Praze, Brně a Ostravě.

26. 4. 2010

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.