Úvod > Články > Přivezeme vám to až pod nos

Přivezeme vám to až pod nos

Lenost současného lidského pokolení konečně dosahuje znatelného pokroku – samozřejmě v mezích zákona. A věřím, že nebude dlouho trvat, a člověk skutečně nebude muset zvednout zadní část těla a někam se samohybně pohybovat…

Jedu takhle tramvají po pražském nábřeží a najedno vidím billboard – stavění hradů z písku. Co to je za blbost, nějaká cestovka si dělá reklamu na pobyty u moře? Nikolivěk. Nákladní auta přivezou ten písek do nějakého nákupního centra, kam lidé jen přijedou svým autem a budou si moci užít písku a stavění z něj, aniž by v podstatě sebou nějak hnuli. I to stavění samotné totiž obstarají kaskadéři za to placení, neb se u toho budou chudáci malí muset pohybovat. Za ty spousty lidí, co tam přijedou jen na čumendu.

Hele, a popojedu tou šalinou, pardon, v Práglu tramvají, jen o kousek dál, a tam jsou nějaké Žluté líhně, vlastně lázně, kde se líhnou za žlutou ohradou v mnoha barech u břehu Vltavy podivná individua podivně blekotající (soudě podle těch, co do tramvaje nastoupila). Proč se to vlastně jmenuje lázně, to se mne neptejte – ve vodě ani noha, na pláži si nikdo s balónem nehrál a ani z písku tu nikdo nestavěl.

No a popojedu ještě kus dál – a tam je Smíchovská pláž! No úžasné, chytří podnikatelé dokázali nemožné – přitáhli do Prahy moře! Asi jako Jára Cimrman, když ještě nebyl ležící spící. Samozřejmě pláž obsahovala větší parkoviště na auta, kterými sem sportovci přijeli, a dva tři bary včetně venkovního grilu, ale také – pozor! – dvě nebo tři hromady písku! Pláž jak vyšitá, dokonce i řev racků, ačkoliv říčních, šum vln by přes tu diskotékovou hudbu z repráků stejně nebyl slyšet…

Ale tak proč ne? Vždyť celá naše společnost je založená na naší lenosti. Někteří lidé se ani nepřevlékají – vstanou v teplácích, v nichž spali, jde přece o mnohoúčelové oblečení, snad ještě v bačkorách sjedou výtahem do přízemí, a pokud měli štěstí, parkují na chodníku přímo před vchodem do domu. Cesta do McDonaldu rychle uteče, ani z auta nemusejí vylézt a mají snídani.

(Vsuvka – á propos, tepláky. Za mých mladých let jsme se je styděli nosit ven i na vesnici, kde jsem bydlel. Když jsem s nimi dorazil na trať, na pracovní brigádu, ostatní měli montérky a měli z mých „zaprděných tepláků“, jak jim říkali, legraci. Kdyby tušili, že jsem tehdy předběhl dobu a měl na sobě módní trend, za nějž se netřeba stydět!)

Komu je zatěžko ta hrozná práce s ježděním výtahem, může si nechat jídlo poslat až domů – pizzu, hotovky, a dokonce i nákupy za vás obstará někdo jiný. Stačí na internetu najít příslušnou firmu. Potřebujete dobít kredit v mobilu nebo koupit novou kartu? Doručí vám je ke dveřím.

Ani cestovat již není třeba. Služba Google Streets View vám umožní se po mnoha městech pohybovat kliknutím myši – jako byste tam skutečně byli. Na mnoha webech najdete virtuální prohlídky historických památek s možností různých úhlů a náklonů, dokonce i 3D zobrazení. Existuje množství on-line kamer na zajímavá místa ve světě, a mnohé z nich lze i ovládat z domova ze svého počítače!

Pokud přece jen musíte z domu, parkoviště se staví, kde se dá. Tady kousek od nás byla řekněme Zelená rokle, jak zněl její název. Postavili tam ghetto pro bohaté, i s vrátným u vjezdu, aby snad lůza nedopatřením... – hrůza pomyslet, co by mohla provést! Jo, a na ty nové baráky lákali sloganem Bydlení v přírodě. Jenže zapomněli dodat, že kvůlivá těm barákům musely stromy jaksi ustoupit pilám, a zbytek zeleně padl za oběť právě tomu parkovišti přímo před vchodem do baráku. Takže se nebojme, lenošit můžeme dál.

S hrůzou dnes vzpomínám na dobu v době komunismu, kdy v sobotu ve 12 hodin všude zavřeli. Když chtěla matka pečivo, musel jsem jít čtvrt hodiny lesem (pěšky, považte!) na městský autobus, jet s ním půl hodiny do centra, tam zajít do jediné fungující večerky ve městě a modlit se, aby ještě nějaké, třebas okoralé pečivo, měli. A pak stejnou cestou zpět. Protože jinak nikde nic otevřeného v okruhu tří čtyř hodin dojezdu neměli.

Jak prosté je to dnes. Jak prostince jednoduché. Viďte? ;-) 

22. 5. 2010

Autor: Jan Lipšanský

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...