Úvod > Články > Ubuntu 10.04 - ekonomický model á la Apple?

Ubuntu 10.04 - ekonomický model á la Apple?

Ubuntu se představilo se svou novou verzí a přináší celou řadu zajímavých novinek. Od kompletní změny vzhledu, přes integrovaný obchod s hudbou až po vylepšené ovládání. Stručně by se nová verze dala charakterizovat jako „o krok blíže uživateli.“ Ale také otvírá nové možnosti financování celého projektu.

Nová verze operačního systému Ubuntu 10.04 Lucid Lynx nabízí oproti svému předchůdci celou řadu změn. Ať již kosmetického, fundamentálního nebo marketingového charakteru. To, co si dovolím označit jako fundamentální změnu, je opuštění od snahy přiblížit se Windows 7. O to se do značné míry snažila předchozí verze, která byla ve většině oblastí relativně úspěšná. Zdá se ale, že Lucid Lynx se snaží o jiný přístup, který je inspirovaný spíše společností Apple. Tato inspirace se zdá být větší než malá a je s podivem, že se jí zatím média příliš nevěnovala.

Spíše dílčím krokem (ale do značné míry upozorňujícím) je přesun tlačítek pro ovládání okna (zavřít, maximalizovat, minimalizovat, …) z pravé části okna do levé. Krok je o to zajímavější, že z pohledu designu je nelogický – člověk upřednostňuje v prvním pohledu pravou horní stranu obrazu– bez ohledu na to, zda jsou to noviny či okno aplikace. A tam je nyní pusto prázdno (samozřejmě to lze snadno změnit).

Přibyl integrovaný obchod s hudbou Ubuntu One Music Store v Rhythmbox, který nápadně připomíná App Store od Apple. Novinkou je také jednodušší ovládání všech možných funkcí, které se snaží uživatele maximálně odizolovat od příkazové řádky, ale i od práce s jednotlivými balíčky. Další podobností je sázka na styl. Nové Ubuntu se ponořilo do černé barvy, která mu překvapivě sluší. Směrem k větší stylovosti jdou ale i jednotlivá grafická zlepšení a různé vychytávky týkající se vzhledu – například různé ikonky, efekty nebo pěkný font.

Celá koncepce systému směřuje k tomu, aby byl uživatel zahrnut maximálním komfortem a minimálním rizikem, že něco pokazí. To se promítá do většiny kroků, které Canonical v nové verzi učinil. Zájem je tedy nikoli o uživatele pokročilé, ale spíše o ty obyčejné, kteří vytváří drtivou většinu všech možných zákazníků Ubuntu. Ostatně ortodoxní geeci na Ubuntu zanevřeli již dávno.

Novinky - kde hledat příjmy

Začít seznam novinek něčím jiným, než je nový vzhled, je asi nemožné. Ten totiž prošel zásadní rekonstrukcí - a zdá se, že poměrně úspěšnou. Vše působí minimalisticky, stylově a přehledně. Není to tedy žádná změna na úkor kvality, spíše naopak. Některé funkce jsou změnou vzhledu snáze přístupné. Novou grafickou podobu má téměř vše – od nového výchozího vzhledu, nová pozadí, tlačítka až po instalační a přihlašovací obrazovku. Novou barevnou kombinací je fialovo - černo - bílá. Do těchto změn patří i diskutované přemístění ovládacích tlačítek doleva.

To má vzhledem k organizaci funkčnosti Ubuntu drobný nedostatek – tlačítko zavřít se nachází jen pár milimetrů pod menu s aplikacemi a především měně obratným (či unaveným) tak hrozí, že si boudou maximalizovaná okna zavírat omylem. Celkově ale vzhled směřuje k tomu, aby se Lucid Lynx stal pro uživatele otázkou osobního vztahu, stylu a zájmu. Pak bude ochoten utrácet v něm peníze za nejrůznější vychytávky.

Práce s programy je sice mediálně méně propírané téma, ale dle mého soudu zcela zásadní. Nové Ubuntu rozšířilo položky programů, které si můžete nainstalovat přímo. Novinkou je také zavedení podkategorií v Centru software; například po kliknutí na skupinu Internet se otevře submenu s výběrem toho, zda hledáte prohlížeč, e-mailového klienta, nástroje na sdílení dat či IM. Zajímavá je také nabídka aplikací, které si uživatelé často instalují – především pro začínající uživatele inspirace. Canonical také vylepšil práci s balíčky, takže již téměř není nutné chodit do Synaptics, který by měl pro běžné uživatele nahradit KPackageKit či právě Centru software.

Již u předchozí verze se mluvilo o tom, že by se Centrum Software mohlo stát jedním z významných zdrojů financování projektu. Nová verze vytváří pro prodej daleko lepší podmínky - platit by se mohlo za pozici ve výběru software, případně formou provize při nákupu přes tento nástroj. Již jsme se zmínili o obchodu s hudbou. Podle toho, jak se jí bude finančně dařit, má šanci i rozvoj bussinesu v této oblasti. Každopádně je jistě vhodné, má-li výrobce diverzifikované zdroje příjmů, což by se mohlo u vývojářů Ubuntu podařit.

Další změnou, na kterou nesmíme zapomenout, je již zmiňovaný obchod s hudbou. Ten je integrovaný do přehrávače Rhythmbox a umožňuje nákup hudby (bez DRM) ve spolupráci se 7digital. Platby je možné provádět pomocí PayPal a zdá se, že by se mohlo jednat o službu, která by měla uživatele zaujmout. Jelikož je hudba prodávána bez ochran, je možné ji libovolně kopírovat a přehrávat kdekoli – od telefonu po počítač, což je zřejmá výhoda oproti App Store od Apple.

Významným - a doposud téměř nejvýznamnějším - zdrojem příjmů jsou poplatky za vyhledávání. Jednoduše řečeno - Google platí za každý podaný dotaz, ve kterém je v URL adrese parametr Ubuntu. Mimoto platí různou formou paušál za to, že je ve Firefoxu výchozím vyhledávačem. Spekulovalo se o tom, že Google měl být nahrazen Bingem, ale zřejmě šlo opět jen o snahu navýšit si příjmy s rostoucím počtem uživatelů.

Poplatky se nevyhnou ani Ubuntu One, kde se připlácí za vyšší kapacitu na on-line úložišti. Osobně si ale myslím, že tato služba se bude muset zásadním způsobem vylepšit a rozšířit, než bude funkčně konkurenceschopná tak, aby uživatelé byli za jeho používání ochotní zaplatit.

Závěrem

Ubuntu 10.04 Lucid Lynx učinilo velký krok směrem k běžným uživatelům i v dalších oblastech – opět se o něco zpříjemnila instalace a navíc se během ní zobrazují informace o vlastnostech a funkcích Ubuntu a jeho základních komponent. Zdá se, že si tvůrci Ubuntu berou příklad z Apple nejen v otázkách vzhledu, ale především v obchodním modelu. Není důležité produkt jen prodat, ale přesvědčit uživatele, aby jeho prostřednictvím utráceli další peníze, aby se operační systém stal součástí jejich image. A právě toto je bussines plán, na který Lucid Lynx evidentně sází, ač jsou to krůčky spíše nesmělé.

Ubuntu učinilo celou řadu drobných krůčků směrem k velmi dobře vyladěnému a funkčnímu systému. V kategoriích výkon a vzhled dle mého soudu nemá Ubuntu přijatelnou konkurenci ani v MacOS, ani ve Windows. Tato verze přináší množství nenápadných vychytávek, které uživatelé ocení až po určitém čase – třeba ukazatel baterie u notebooku se zobrazí, až když odpojíte napájení, takže neposkytuje zbytečnou a zjevnou informaci o čistém provozu ze sítě. Zlepšila se také integrace Ubuntu One, který má ale zatím k Dropboxu poměrně daleko.

Celkově se Ubuntu zaměřilo na běžné uživatele, kteří potřebují užívat sociální sítě, internet, kancelářský balík a multimédia. Snad jediným nedostatkem oproti Windows tak zůstává slabší podpora některého hardware, která se ale projevuje přiměřenou mírou i v nejnovějších Windows 7. Lucid Lynx je jednoznačně povedený operační systém, který stojí za vyzkoušení - ostatně vzhledem k jeho nulové ceně platí, že za zkoušku opravdu nic nedáte. 

1. 6. 2010

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...