Úvod > Články > UPC nabízí kanál HD+, který vysílá ve 3D

UPC nabízí kanál HD+, který vysílá ve 3D

A další novinky uplynulých dní: Vyhledávač Googlu je přesnější a rychlejší než kdy předtím - Chrome OS umožní přístup na programy Windows - Utratili jsme 2 mld za počítačové hry - a více...

Tabletová horečka pokračuje, svůj přístroj s Ubuntu chce i Canonical

Jestliže před pár lety začala netbooková horečka, kdy po vzoru firmy AususTek a jejího přístroje Eee začali další výrobci vyvíjet a prodávat malinké notebooky, letos to vypadá na sázku na počítačové tablety. Další z firem, která chce brzy na trh uvést vlastní přístroj po vzoru iPadu, je Canonical stojící za vývojem operačního systému Ubuntu. Tablet postavený na tomto systému by se na trhu mohl objevit už v prvním čtvrtletí příštího roku. S odvoláním na slova viceprezidenta firmy Chrise Kenyona to uvedl magazín Network World.

Canonical nyní připravuje odlehčenou verzi Ubuntu pro tablety s dotykovou obrazovkou a aktuálním předmětem vývoje je klávesnice na obrazovce a ovladače pro vícedotykové displeje.

Představitelé firmy už přednedávnem hovořili o tom, že se chystá modifikace Ubuntu pro nasazení do vestavěných zařízení a různých malých přístrojů. Canonical zmínil set-top boxy, in-car systémy a obecně přístroje "digitální domácnost".

Google frčí na Kofeinu. Nové jádro Caffeine přináší větší rychlost a přesnější výsledky

Nové jádro vyhledávače Google umí takřka okamžitě reagovat na změny na webových stránkách. Pozměněný obsah je tedy hned indexován a přístupný přes vyhledávač. Není to tak dávno, kdy Google stránky procházel jen jednou denně a před pár lety přitom stačilo stránky analyzovat jednou za měsíc.

Spousta informací, které webové zpravodajské servery, blogy a společenské sítě chrlí každou sekundu, si však žádají indexaci daleko rychlejší. Výsledky vyhledávání tak už nejsou staré "zhruba 10 minut", ale nově i několik sekund. Velký rozdíl je i v tom, že menší weby, z hlediska staré filozofie indexování tedy méně důležité, jsou nově procházeny rychleji a v tomto ohledu se blíží důležitějším webům.

UPC nabízí kanál HD+ a obsah ve 3D

Televizní stanice HD+ nabízející pořady v 3D je dostupná v síti kabelového operátora UPC. V trojrozměrném formátu mohou diváci sledovat pořady výrobců 3D televizorů, 3D filmy o filmu, ale i českou produkci.

Trojrozměrné vysílání kanálu HD+ je založeno na dvou technologických řešeních. Jedním z nich je formát pro majitele 3D televizorů a 3D brýlí, druhým typem je klasické řešení pro běžné televizní přijímače, kdy divák sleduje pořad s brýlemi s červeným a zeleným filtrem. Diváci 3D vysílání mohou sledovat pravidelně od 11:30 hod, 18:30 hod a 00:30 hod.

„HD+ je prvním televizním programem v České republice, který přináší 3D vysílání bez dalších omezení. Zatímco ostatní projekty 3D vysílání jsou určeny pouze pro prezentační účely, nebo pro zákazníky s novými TV přijímači určité značky, vysílání v síti UPC představuje zásadní posun směrem k plošné dostupnosti fenoménu zvaného 3D. UPC ho může nabídnout více než 1,1 mil. českých domácností v dosahu své sítě a přímo si ho již dnes může naladit téměř 400 000 českých domácností“, konstatuje v této souvislosti Václav Bartoň, generální ředitel UPC.

"HD+, provozovaný firmou SAT Plus, nabízí především pořady a dokumenty o cestování a zajímavosti a novinky a trendy z oblasti cestovního ruchu. V neposlední řadě se pak věnuje i technologickým novinkám (nejen) z oblasti HD, které dokumentuje na zajímavých pořadech, jako jsou např. koncerty a další kulturní události. Jako první v ČR pak nyní nabízí pravidelné vysílání ve 3D, založené na vlastní produkci. Stanice HD+ je zařazena ve všech programových nabídkách digitální televize UPC, a to nejen v HD, ale i ve standardní digitální (SD) verzi. Vysílá 24 hodin denně, plně v češtině," uvedl tiskový mluvčí UPC František Malina

Chrome OS umožní pracovat s desktopovými aplikacemi

Operační systém od Googlu neumožňuje instalovat a spouštět lokální aplikace. Ani to umožňovat nebude. Chrome OS je webcentrický, určený pro práci s webem. Vzhledem k reakcím lidí si ale Google začíná uvědomovat, že to je tak trochu problém – uživatelé jsou až příliš přivyklí na klasické desktopové aplikace a absence známých programů může znamenat velkou překážku při adopci nového systému a nových přístrojů, které se mají objevit už na podzim tohoto roku.

Server PCmag.com informuje o tom, že Google přemýšlí, jak z toho ven. Nejschůdnějším řešením, jak na Chrome OS přinést různé aplikace, je použití "chromoting", čímž softwarový inženýr Gary Kačmarčík označuje vzdálený přístup z Chrome OS na ostatní počítače, kde běží normální desktopové aplikace. Kačmarčík o tom psal ve skupině Chromium.org na serveru Google Groups.

"Nové vlastnosti přidáváme neustále. Díky jedné z nich (které neoficiálně říkáme 'chromoting') z Chrome OS bude nejen skvělá platforma pro moderní webové aplikace, ale uživatelům umožní přistupovat k PC aplikacím přímo z prostředí prohlížeče. O tom řekneme více informací v příštím měsíci," napsal.

Je to definitivní: SCO prohrálo, UNIX patří Novellu, Linux je v bezpečí

10. června soud potvrdil dřívější rozhodnutí, že autorská práva na UNIX stále vlastní společnost Novell. Skupina SCO tvrdila, že nakoupením UnixWare od Novellu v roce 1995 získala automaticky i autorská práva. Prostřednictvím UNIXu si sama pak dělala zálusk na Linux. Pokud by ji soud práva přiřkl, znamenalo by to problémy pro celý unixový i linuxový průmysl. SCO, zkrachovalá firma, jež se vždy na chvíli probudila díky nějakým rizikovým investicím, však definitně prohrála, a na linuxové ani unixové systémy práva nemá.

"Jsme rádi, že po skoro jedné dekádě sporů konečný rozsudek soudu potvrdil všechna naše tvrzení. Jsem pyšný na výsledek i práci týmu Novellu, díky které Linux zůstává bezplatným a otevřeným," uvedl prezident a výkonný ředitel společnosti Novell Ron Hovsepian.

Češi a Slováci za hry loni utratili skoro 2 mld korun

Asociace herního průmyslu ČR a SR (AHP) uvádí, že Češi a Slováci za videohry a herní konzole v roce 2009 utratili celkem 1,89 miliardy korun. Tržby jsou oproti roku 2008 vyšší o 15,5 procenta.

Herní průmysl pro nové herní asociace v číslech překonal hudební průmysl a blíží se i filmovému segmentu.

"Dlouhá léta nedostupná souhrnná data o velikosti herního trhu zveřejnila nově založená Asociace herního průmyslu České a Slovenské republiky, mezi jejíž zakládající členy patří přední distributoři a importéři her působící na českém a slovenském trhu. Do výsledného čísla jsou započítány obraty realizované z prodeje her pro osobní počítače, herní konzole PlayStation 2, PlayStation 3, Wii a Xbox 360 a kapesní konzole DSi a PSP, stejně tak jako z prodeje samotných herních zařízení s výjimkou PC," uvádí asociace ve zprávě.

„Dlouhodobě jsme cítili potřebu založit organizaci, která by poskytovala široké veřejnosti a médiím informace o hrách a zároveň vytvořila prostor pro diskusi o problémech v našem oboru,“ uvádí Ivan Bradáč, prezident AHP a zároveň zástupce firmy Sony Central and Southeast Europe Kft. V AHP působí od samotného počátku i společnosti Conquest Entertainment, a.s., Electronic Arts Czech Republic, s.r.o., a Microsoft, s.r.o.

14. 6. 2010

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...