Úvod > Články > Hrozí monopol v USA? Kabel vyhrál spor o přístup k internetu.

Hrozí monopol v USA? Kabel vyhrál spor o přístup k internetu.

Spor o to, jestli mají kabelové společnosti povinnost umožnit konkurenci nabízet přístup k internetu prostřednictvím jejich sítí se dostal až k americkému Nejvyššímu soudu, který poměrem hlasů 6:3 rozhodl, že mu spor vlastně nepřísluší.

A tak je to na komisi Federal Communications Commission, aby rozhodla, neboť tato otázka plně spadá do kompetence její a ne soudů.

Kdo vlastně vyhrál?

Toto rozhodnutí je ve skutečnosti vítězstvím kabelových providerů, na které tlačily skupiny prosazující větší přístup firem nabízejících dosud pomalý dial-up. Populární společnosti jako AOL nebo EarthLink mají zatím velice omezenou možnost nabízet broadband, neboť nemají ke kabelovým sítím přístup.

Zákon o telekomunikacích z roku 1996 striktně reguluje providery telekomunikačních služeb, kteří mimo jiné musí prodávat přístup ke svým sítím bez jakékoliv diskriminace. Provideři informačních služeb regulováni nejsou.

Jak došlo ke sporu?

Spor dotlačila k Nejvyššímu soudu společnost Brand X z města Santa Monica. Několik odvolacích soudů vyřklo verdikt, že internetové služby je možné rozdělit na dvě poloviny, regulované datové komunikace a neregulovaný informační servis, takže kabelové společnosti musí poskytnou přístup ke svými sítím i konkurenci.

FCC ale nesouhlasila a tvrdila, že se jedná o jednu jedinou nabídku, a přenos pouhých dat neznamená samostatnou službu. FCC tradičně nutila telefonní společnosti k tomu, aby nabízely své sítě k poskytování služeb DSL i pro jiné firmy, v roce 2002 ale FCC začala obracet a navrhla zákaz podobných praktik. Tento zákaz prosazuje i dnešní předseda FCC Kevin Martin.

Jaká bude budoucnost?

Pokud k tomu opravdu dojde, společnosti jako EarthLink na tom budou špatně, neboť většina z jejích 1,5 milionů zákazníků se dostává k broadbandovému připojení přes telefonní sítě patřící místním telefonním společnostem, které by najednou měly právo smlouvy vypovědět. Zákazníkům by pak nezbylo nic jiného, nežli uzavřít novou smlouvu s telefonní společností, která by tak najednou získala statisíce nových zákazníků.

Koalice sdružení na ochranu práv zákazníků se obrátila na Kongres se žádostí o vyjasnění zákonů na ochranu práva na výběr a argumentací, že FCC dává telefonním a kabelovým společnostem možnost přípravy monopolu na internetové připojení.

11. 7. 2005

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...