Úvod > Články > Program, který vám řekne, zda trpíte depresí

Program, který vám řekne, zda trpíte depresí

Software z izraelské univerzity je schopný analyzovat psaný text a říct, zda autor netrpí depresí a jestli nemá sklony k sebevraždě.

    "Jsi nějaká přešlá."
    "Člověče, já mám asi tu – depresi."
    "No, mě už taky všechno sere."

(Divoké včely)

 

Řada čtenářů za ta léta patrně zná můj postoj vůči tomu, jak novináři často automaticky přetiskují tiskové zprávy. Nemám to rád, bezduché kopírování textů, které jsou posléze vydávány jako autorské články, mi přijde přinejmenším hloupé – ale dnes udělám tak trochu výjimku. A to proto, že text tiskového oddělení Ben-Gurion University of the Negev je natolik bizarní, že jej z velké části níže přetlumočím.

Nechtěl bych totiž nějak zásadně do textu zasahovat – mezi čtenáři se najde bezesporu dost těch, kteří duševnímu zdraví člověka rozumí lépe. Ovšem z hlediska klasických počítačů je tak trošku odvaha (našli byste lepší určitě pojmenování) spoléhat se na to, že software připravený na a pro tyto klasické počítače může dobře analyzovat text a dělat z něj takové závěry, jaké dělá. Každopádně posuďte sami...

Výzkumní pracovníci z izraelské Ben-Gurion University of the Negev (BGU) vyvinuli software, který umí analyzovat články na webu a z nich vyčíst pisatelovu náladu. "Program umí zjistit, zda autor online textů a blogů netrpí depresí. Je schopný rozpoznat jazyk, který odráží psychický stav autora. Software tudíž může posloužit jak screeningový nástroj," stojí v tiskové zprávě univerzity.

Software zvaný Pedesis, který vyvinul tým vědců vedený profesorem Yairem Neumanem z Katedry vzdělávání, byl použit k prozkoumání více než 300 tisíc anglicky psaných blogových zápisků více než 17 tisíc autorů. Program pak našel sto nejsklíčenější a sto nejméně sklíčených blogerů. Panel složený ze čtyř klinických psychologů vzorky následně pro kontrolu prozkoumal. Došli k závěru, že mezi výsledky počítače a panelu existuje osmasedmdesátiprocentní korelace.

Profesor Yair Neuman výsledky výzkumu týmu z BGU bude prezentovat na Mezinárodní konferenci IEEE/WIC/ACM 2010 věnované tématu Web Intelligence and Intelligent Agency Technology, která se bude konat v Torontu letos mezi 31. srpnem a 3. zářím (zde se čtenáři omlouvám, ale pro tato anglická spojení nemůžu najít ten správný překlad, byť jednotlivá slova mně smysl dávají; snad z neznalosti, snad z nedostatku fantazie, o čem všem se dnes mohou konat konference – ale zní to famózně). Objev profesora Neumana bude rovněž publikován ve sborníku konference.

"Softwarový program jsme navrhli tak, aby byl schopný zachytit depresivní obsah skrytý v jazyce, který neobsahuje na první pohled jasné termíny jako 'deprese' nebo 'sebevražda',“ vysvětluje profesor Neuman. "Každý psycholog ví, že pomocí vlastní intuice může odhalit rozličné emoční stavy pacienta. Ale tady máme program, který to dělá metodologicky, který inovativně používá 'web inteligenci'."

Program například zaznamenává slova vyjadřující různé emoce – třeba barvy, jimiž autor textu metaforicky popisuje jisté situace. (Pozn. autora: teď přijde mírně politicky nekorektní věta, slabší povahy by měly zavřít oči.) Slova jako "černý" společně s dalšími termíny, které popisují symptomy deprese – jako třeba spánkovou deprivaci (pozn. autora: za tímto libozvučným slůvkem se schovává prostý nedostatek spánku, když prostě ráno vstáváte na budík ;-)), nebo osamělost – budou softwarem rozpoznány jako "depresivní texty".

I když software byl vyvinut pro akademické účely, zjištění vědců by se mohla začít používat k podchycení případných sebevražd.

Software tedy představuje screeningový nástroj, který jedinci pomůže zvýšit povědomí o vlastním stavu, dovoluje pracovníkům ve zdravotnictví identifikovat osoby, které potřebují péči, a také lidem doporučit, aby vyhledali odbornou pomoc. Přece jen "nic nemůže nahradit excelentní lidský úsudek," říká Neuman.

Například ve Spojených státech – ostatně v jako řadě dalších zemí – je problém, že u spousty lidí zůstává deprese nediagnostikována. Obvykle samoobslužný screeningový proces na webu sestává z online dotazníku. Když ale osoba takový dotazník vyplňuje, už tuší, že má problém. Ale nový software umožňuje proaktivní analýzu. Jestliže blogger bude souhlasit [a nechá si své texty projít softwarem], zjistí, zda by měl či ne vyhledat odbornou konzultaci.

 

9. 7. 2010

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...