Úvod > Články > FUP v zemích českých

FUP v zemích českých

Výraz FUP neboli Fair User Policy je velmi dobře znám uživatelům ADSL, CDMA nebo i jiných rychlých internetových přípojek. Podívejme se, jaká je v této oblasti situace u největších providerů.

Pro ty z vás, kteří se s pojmem FUP nikdy nesetkali, je dobré uvést obecnou definici. FUP jsou pravidla daná poskytovatelem internetového připojení, která zajišťují stejnou dostupnost služeb spojených s připojením pro všechny zákazníky poskytovatele. Když přenášíte nadlimitní objemy dat, je vám snížena rychlost přípojky nebo naúčtován poplatek za nadlimitní data.

ADSL

Všimněme si FUP u největších českých poskytovatelů. Český Telecom u služeb Internet Express Doma využívá FUP ve formě týdenního sledování objemu stažených a poslaných dat a jakmile překročíte hodnotu danou vaším týdenním limitem, je vám na následující týden internet zpomalen. Více informací je na www.internetexpress.cz. Volný používá jak systému týdenního sledování a zpomalování linek, tak má všechny základní služby s datovým limitem. Podrobnosti na stránkách http://adsl.volny.cz. Tiscali nabízí služby s datovými limity a u nich neaplikuje FUP, u „bezlimitních služeb“ je FUP aplikován snížením rychlosti v následujícím měsíci. Více informací na http://adsl.tiscali.cz. Contactel si s FUP vůbec těžkou hlavu nedělá, zpoplatňuje veškeré nadlimitní přenosy – www.contactel.cz.

CDMA a Chello

Eurotel zhruba před měsícem zavedl výsledné FUP pro připojení CDMA. Toto FUP je natolik složité, že jednoduší bude vás odkázat na článek na Lupě: http://www.lupa.cz/clanek.php3?show=4203. Kabelový provider UPC nabízí službu Chello, která využívá FUP ve formě snížení rychlosti na 64/64 kb/s (jedno zda jste předtím měli 2MB linku) po překročení daného datového limitu. Výše limitu se dle webu www.chello.cznachází ve všeobecných podmínkách, ty ale nejsou na těchto stránkách jen tak k nalezení, musíte hledat pečlivě ve FAQ. (Zde zjistíte, že je to u služby chello easy 5 GB, chello light – 10 GB, chello classic – 20 GB, chello plus – 40 GB a chello professional – 80 GB).

Jak těžké je překročit limity dané poskytovatelem?

Když se tak probírám jednotlivými limity poskytovatelů, napadlo mě, jak těžké je překročit limit? Je jasné, že pokud stahujete z P2P sítí jako o život, je pro vás jakékoli limitované připojení komplikací. Otázkou je, jak rychle lze limity překročit běžným užíváním internetu. Každá propracovanější webová stránka s flash animacemi dosahuje řádů až několik megabyte, otevření portálu České televize a sledování streamového videa zabírá už desítky, ne-li stovky MB, v e-mailech chodí spousta obřích příloh, posílání fotek do fotoalbu způsobuje také slušný traffic…

Závěrem

Limity vás mohou skutečně značně omezovat – doporučuji si před pořízením jakékoli služby dobře prostudovat FUP a zvážit, na co internet potřebujete a jaká služba vám sedne nejvíce. Ideální je možnost předem službu vyzkoušet a zeptat se majitelů služby na uživatelské zkušenosti. Otázkou pak ale stále zůstává, proč a k čemu při podobných omezeních přenesených dat je širokopásmové připojení.

14. 7. 2005

Autor: David Procházka

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...