Úvod > Články > Rychlý mobilní internet začíná zaplavovat republiku

Rychlý mobilní internet začíná zaplavovat republiku

A další novinky uplynulých dní: IP adresy dojdou ani ne za rok – Microsoft potvrdil další vážnou zranitelnost Windows, na kterou ještě není lék – …

Předhánění mobilních operátorů v pokrývání měst signálem 3G pokračuje. Tentokráte další úspěch ohlásila společnost Telefónica O2. Mobilní 3G síť pro rychlé datové přenosy je nově dostupná v dalších osmi městech republiky. "Od 15. července 2010 mohou na internetu ve svých mobilech i přenosných počítačích bleskově surfovat obyvatelé Šumperka, Litoměřic, Strakonic a Děčína. V průběhu dalšího týdne bude 3G síť dostupná také v Kolíně, Kutné Hoře, Teplicích a Jablonci nad Nisou. Celkově tak O2 s počtem 29 pokrytých měst nabídne rychlý mobilní internet již 32 % populace," uvádí operátor.

"Poptávka zákazníků po mobilních datech je stále rostoucí, a to ve velkých i menších českých městech. Jsme jediný operátor, který nabízí rychlý mobilní internet obyvatelům všech krajských měst a šestnácti okresních měst, tedy bezmála třetině české populace. Ve všech nově pokrytých oblastech provádíme kontrolní měření, která jasně ukazují, že nabízíme v uvedených městech nejrychlejší mobilní internet," říká Petr Matějovský, ředitel segmentu pro mobilní hlas a data společnosti Telefónica O2.

Firma vyjmenovala i všechna města, v nichž je 3G síť dostupná: Praha, Brno, České Budějovice, Plzeň, Karlovy Vary, Ústí nad Labem, Liberec, Hradec Králové, Pardubice, Jihlava, Olomouc, Ostrava, Zlín, Kladno, Rokycany, Žďár nad Sázavou, Frýdek-Místek, Beroun, Nymburk, Jeseník, Písek, Šumperk, Litoměřice, Strakonice, Děčín, Kolín, Kutná Hora, Teplice a Jablonec nad Nisou.

Součástí oznámení je i přehled naměřených rychlostí daných sítí a srovnání s rychlostmi u konkurenčních operátorů. Telefónica samozřejmě svůj test vyhrála s průměrnou rychlostí kolem 2,3 Mbit/s ve směru k uživateli (downstream) a cca 1 Mbit/s ve směru od něj (upstream). Rychlosti v konkurenčních sítích byly několikanásobně nižší - a to zhruba 1 Mbit/s u downstreamu a cca 260 kbit/s u upstreamu. Musíme si ale uvědomit, že v rychlostech jsou jednak započítány například hodnoty sítí EDGE od Vodafonu, které nepatří do 3G, jednak nové 3G sítě od O2 jsou prakticky nevytížené a reálně rychlosti budou poněkud nižší. Relevantnější výsledky měření rychlostí najdete na našem webu, viz zpráva Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v červnu 2010, podle kterých opravdu Telefónica závod vyhrává s průměrnou rychlostí 1 544 kbit/s, ovšem ne s takovým náskokem – T-Mobile 3G: 1 460 kbit/s, Vodafone 3G: 1 289 kbit/s.

3G síť od T-Mobilu i v Olomouci

Pouze jeden den před oznámením Telefónicy novinku ohledně 3G sítí vydal i konkurenční operátor T-Mobile. Ten novou datovou síť spustil v Olomouci. Signál je dostupný 87 procentům tamějších obyvatel. Jde v pořadí o páté město pokryté 3G sítí. Další jsou dostupné v Praze, Plzni, Brně a Českých Budějovicích.

"Navíc si noví i stavající klienti mohou zdarma vyzkoušet tuto novinku v praxi. Tarifním zákazníkům stačí objednat si zvýhodnění Surf+ nebo Surf&Mail+ a získají celý měsíc surfování zdarma. Pro majitele předplacených karet je určen Twist Twist Surf+ na 2 týdny zdarma. Nabídka platí pro první aktivaci těchto balíčků," uvedl T-Mobile v tiskové zprávě.

Do konce září budou hotovy sítě v Ostravě, Hradci Králové, Pardubicích, Liberci, Karlových Varech a Ústí nad Labem. Do konce roku by 3G síť od T-Mobilu měla být dostupná v celkem třiceti městech republiky.

Microsoft potvrdil další vážnou zranitelnost Windows, na kterou ještě není lék

Microsoft v pátek potvrdil, že útočníci zneužívají další tzv. zero-day zranitelnost v systémech Windows, tj. takovou, o které nevěděl ani sám Microsoft - a není připraven ji zalepit. Nebezpečný kód se šíří zejména prostřednictvím USB flash pamětí, tedy starým osvědčeným způsobem. Stačí si vzpomenout na šíření počítačových infekcí v době disket. Infekce je ale schopna se šířit i sítěmi.

Firma potvrdila hlášení bezpečnostních expertů, kteří už dříve upozorňovali, že infekce se šíří přes USB klíčenky a zneužívá chybu ve funkcí vytváření zástupců programů, souborů či složek na ploše, resp. v hlavní nabídce systému. Podle výzkumníků navíc chyba umožňuje napadení systému i tehdy, pokud je vypnuta funkce AutoRun a AutoPlay (automatického přehrávání po připojení média).

Útočný kód je s to obejít všechna zabezpečení systému Windows včetně UAC (řízení uživatelského účtu). Vzhledem k tomu, že nedávno skončila podpora systémů Windows 2000 a XP s druhým servisním balíčkem, Microsoft pro ně záplatu nevydá.

IP adresy dojdou už za méně než rok

IPv4 adresy rychle docházejí. Podle posledních odhadů dojdou již za méně než jeden rok. Nejrychleji jsou IP adresy přidělovány v asijsko-pacifickém prostoru a Latinské Americe.

K posledním odhadům se vyjádřil i Ondřej Filip ze sdružení CZ.NIC: "Za prvních 14 dnů prázdnin bylo alokováno cca 13 miliónů adres, což je zhruba stejně jako za celý červen. Pokud by toto tempo v červenci vydrželo, byl by to rozhodně rekordní výkon tohoto a loňského roku. [...] V dnešní době už asi nikoho nepřekvapí, že z pohledu zemí putovala největší porce IP prostoru do Číny. Říše středu zatím za prvních 14 dní července potřebovala na svůj rozvoj 6,5 miliónu adres, tedy zhruba tolik, co celý zbytek světa."

19. 7. 2010

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...