Úvod > Články > OSA vybrala rekordní částku: 857,7 milionu korun

OSA vybrala rekordní částku: 857,7 milionu korun

A další novinky uplynulých dní: Facebook má data půl miliardy lidí - Firma od Billa Gatese musí za padělání softwaru zaplatit odškodné 20 milionů dolarů - a více...

OSA vybrala rekordní částku: 857,7 milionu korun

Ochranný svaz autorský za rok 2009 vybral na poplatcích částku šplhající k jedné miliardě korun – 875,7 milionu korun. Přitom ještě v roce 2003 to bylo "jen" 515,8 milionu korun. Oproti roku 2008 se příjem zvýšil o 44,5 milionu korun.

„Mám radost, že mohu stejně jako v letech minulých uvést ročenku společnosti OSA slovy: Uplynulý rok 2009 byl pro OSA rokem dobrým a úspěšným! Inkaso vzrostlo na 857,7 mil. Kč (oproti 813,2 mil. Kč v roce 2008) a průměrná režie zůstala na úrovni předchozích let ve výši 16%,“ uvedl ve zprávě předseda dozorčí rady Roman Cejnar.

„Ekonomická krize se v roce 2009 nevyhnula ani hudebnímu trhu, OSA zaznamenával větší či menší inkasní ztráty v mnoha oblastech. Skutečnost, že celkové inkaso nakonec neskončilo meziročním propadem, byla zapříčiněna třemi faktory. Našim manažerům se podařilo dovést do úspěšného konce dlouhá vyjednávání o spravedlivé autorské odměně s velkými televizními vysílateli. Nemenším úspěchem bylo navázání nového modelu spolupráce s kabelovými operátory. A do třetice, OSA byl úspěšný v hájení práv autorů vůči provozovatelům ubytovacích zařízení, kteří po novele autorského zákona z r. 2005 přestali platit za hudbu užívanou na pokojích. Rozhodnutí Evropského soudního dvora a následně českého soudu o neplatnosti tohoto ustanovení otevřelo OSA cestu k vyjednávání o úhradě autorských odměn zpětně za období dotčené novelou.“

Příjmy se skládaly z těchto částí: veřejná produkce 316 milionů, vysílání (rádio, tv, web...) 285 milionů, výpalné za prázdné nosiče a datová úložiště na účet svazu připsalo 172 milionů korun, ze zahraničí bylo vybráno 65 milionů korun, zbytek není specifikován.

Opačnou stranou OSA vyslala: autorům 265 milionů korun, nakladatelům 200 milionů, za hranice putovalo 148 milionů, 9 milionů si rozdělily další právnické osoby. Zajímavá je výše nákladů na provoz, 138 milionů korun.

Podle dat ke konci roku 2009 OSA zastupovala 3 823 autorů, 2 522 dědiců a 81 nakladatelů. V roce 2009 se přidalo pod její křídla 300 autorů a 5 nakladatelů.

Facebook má data půl miliardy lidí

Společenská síť Facebook překonala hranici půl miliardy uživatelů. Jak jsme vás krátce informovali 20. července, hranice 500 milionů uživatelů měla být překonána co nevidět. A opravdu se tak stalo, hned druhý den. Na Facebooku tak visí údaje o více než půl miliardě lidí.

"Je to důležitý milník pro všechny z vás, kteří pomáháte Facebook šířit po celém světě. Nyní má mnohem více lidí šanci zůstat v kontaktu s lidmi, na kterých jim záleží," napsal na blogu Facebooku zakladatel této sítě Mark Zuckerberg.

Diváci v Praze přišli o HD Primu i Noe

Od 23. července není možné v rámci terestrického digitálního vysílání sledovat televizní stanici Noe a Prima v HD. Český telekomunikační úřad totiž společnosti CDG (Czech Digital Group) odebral licenci pro kanál 46. Uvedla to Česká tisková kancelář s odvoláním na slova výkonného ředitele CDG Tomáše Vlčka.

Ten dále uvedl, že rozhodnutí Českého telekomunikačního úřadu odporuje nejen zákonu, ale i nařízení vlády ohledně technického plánu pro přechod z analogového vysílání na digitální. Firma proto podnikne odpovídající právní kroky.

Změna se však netýká vysílání v dalších platformách, jako je IPTV nebo kabel.

Apple rekordně navýšil tržby i zisk

Výsledky společnosti Apple za třetí čtvrtletí fiskálního roku jsou pro firmu více než povzbudivé: nárůst čistého zisku meziročně stoupl o 78 procent na 3,25 miliardy dolarů (takřka 64 miliardy korun). Tržby za stejné období se ve třetím čtvrtletí vyšplhaly na 15,7 miliardy dolarů (víc než 305 miliard korun), což je meziroční nárůst o 61 procent.

Tahounem Applu jsou jeho mobilní telefony iPhone, kterých se od dubna do června prodalo 8,4 milionu kusů, ve srovnání se stejným obdobím vloni jde o nárůst prodejnosti o 61 procent. Za krátkou dobu firma rovněž prodala 3,3 milionu kusů počítačového tabletu iPad. Zvýšenou prodejnost Apple zaznamenal rovněž u svých počítačů Macintosh, kterých se v meziročním srovnání prodalo o třetinu víc.

Firma od Billa Gatese musí za padělání softwaru zaplatit odškodné 20 milionů dolarů

Společnost Corbis, kterou v roce 1989 založil tehdejší šéf Microsoftu Bill Gates, musí konkurenční firmě Infoflows zaplatit 20 milionů dolarů (asi 400 milionů korun) jako náhradu škody, kterou jí způsobila tím, že jí zcizila duševní vlastnictví. Firma Corbis, jejímž majoritním vlastníkem je stále Gates, si totiž neoprávněně přivlastnila software patřící Infoflows. Shodou okolností i Infoflows má historické pojítko s Microsoftem – firmu před šesti lety založil bývalý produktový manažer Microsoftu Steve Stone.

Corbis podniká v oblasti digitální fotografie a drží práva k digitální reprodukci děl v několika muzeích a galeriích. Společnost Infoflows vyvinula speciální software pro ochranu a sledování obrázků a digitálního videa (Fedmark – aplikace umí rozeznat autorská díla). Gatesův Corbis uzavřel v roce 2005 s Infoflows licenční smlouvu k využíváni jejího softwaru. Zanedlouho však firma Infoflows zjistila, že Corbis si nechal tuto její technologii patentovat – technické provedení softwaru přitom bylo detailně popsáno v prezentaci, jíž při podpisu smlouvy Corbisu zástupci Infoflows zaslali.

Infoflows proto od licenční smlouvy odstoupil a celou věc ohledně porušování práv k duševnímu vlastnictví podstoupil soudu. Spor se táhl tři roky a skončil prohrou Corbisu – soud nařídil, že musí firmě Infoflows zaplatit celkem 20 milionů dolarů, nesmí vydávat technologii Fedmark za svou a také nesmí vyvíjet podobný systém, který by stavěl na technologii Infoflows a na jeho obchodním tajemství.  

26. 7. 2010

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...