Úvod > Články > Google Picasa - mírně kontroverzní program

Google Picasa - mírně kontroverzní program

Google Picasa je jedním z populárních správců fotografií. Kromě jejich základní organizace zvládá také jednoduché základní úpravy obrázků, tvorbu koláží, on-line vyvolávání fotek nebo jejich umístění na blog či webové album. V následujícím článku si představíme podrobněji jeho vlastnosti.

Ne každý softwarový produkt Google se povede. A Picasa  spadá bezesporu do kategorie mírně kontroverzního programu. Osobně jsem například poměrně spokojen s propojením s webem, nebo ovládáním vyvolávání fotografií. A ani editor snímků není vůbec špatný. To, co mi na ní ale opravdu značně nevyhovuje, je snaha zorganizovat vše - a také způsob, jakým to dělá - tedy automatická indexace.

Po instalaci programu musíte počítat s tím, že nějakou dobu bude aplikace prohledávat definovaný prostor (dříve automaticky scenovala celý disk) a načítat snímky. V levé části obrazovky se vám pak objeví sloupec, který zobrazuje strukturu složek - jednak podle způsobu získání, jednak podle času. Aplikace je originálně řešená a vyžaduje jistý čas, než si na ni zvyknete.

Na druhé straně nabízí celkem intuitivní ovládání a snadnou úpravu fotografií, která zaujme nejen začínající a technicky méně zdatné uživatele. Hlavní výhodou celé aplikace ale samozřejmě není editor fotografií, který se nemůže s robustními nástroji ani v nejmenším srovnávat, ale služby, které by bylo možné označit jako nadstandardní; jednoduché nahrávání do Google Picasa Web Album či na Blogger, možnost snadného tisku snímků u více firem v různých zemích, nebo možnost jednoduchého nastavení lokalizační značky k obrázku.

Další, ještě ne zcela obvyklou funkcí, je rozpoznávání obličejů a vyhledávání osob na snímku, případně hledání fotografie, na které se osoba vyskytuje. Aplikace není zcela stoprocentní, ale jako příjemný bonus je jistě užitečná. Další funkcionalitou, kterou oceníte zvláště tehdy, když budete chtít, aby se vaše fotografie daly najít na internetu, je možnost přidání tagů.

Správce fotografií

Snímky jsou tříděny do alb, které představují složky na disku. Vyšší kategoríí je pak rok pořízení fotografií, případně způsob jejich připojení do Picasa. To, co působí chaotickým dojmem, je skutečnost, že si Picasa příliš mnoho nedělá s hierarchie složek, ve kterých jsou snímky uloženy. Naštěstí lze snadno nastavit, aby program zobrazoval klasické souborové uspořádání. Poněkud krkolomné je také zařazování nových složek do seznamu alb.

Naopak silnou stránkou správy fotografií je vyhledávání - to probíhá jako filtrace snímků v přehledu. Vyhledávat je možné podle místa pořízení (pakliže má fotografie tuto hodnotu vyplněnou), podle osob, které na nich jsou jen v oblíbených, v těch, které byly nahrány na Picasa Web Album, nebo na nichž převládá nějaká barva. Samostatný filtr je pro videa. Užít lze samozřejmě také tagy. Vyhledávání je poměrně rychlé a pohodlné, jeho výsledky lze ukládat (jako filtr dalšího vyhledávání) .

Snímky je možné samozřejmě mazat, označovat hvězdičkou, nebo je organizovat do kolekcí. Pokud je snímek uložený také on-line, je možné snadno se na něj podívat na internetu nebo jen zkopírovat URL. Program umí pochopitelně zobrazit EXIF informace o snímku, vytvořit spořič obrazovky, nebo dávkové zpracování některých základních operací. Zobrazovat fotografie lze v celé řadě módů - od fullscreen po pás miniatur.

Shrneme-li tedy správu fotografií, můžeme konstatovat, že program nabízí zajímavé a kvalitní možnosti, i když s poněkud netradiční hierarchií souborů.

Editor

Pokud jde o editor fotografií v Picase, Google vsadil na maximální jednoduchost a přehlednost. Nástroje jsou rozděleny do tří kategorií - první jsou základní funkce, pak následuje ladění snímku a efekty. V první kategorii pak nalezneme funkce, které umožňují ořez, odstranění červených očí, vyrovnání snímku, automatické nastavení barvy či kontrastu, retušovací nástroj a možnost vkládat text. Za komentář stojí právě retušovací nástroj, který je velice jednoduchý a praktický - funguje jako klonovací razítko a zvládne jej používat úplně každý. Pěkně je uděláno i otáčení snímků, které ukazuje mřížku o zvolený úhel s pootočivší fotografii.

Ladění fotografií skrývá nástroje na nastavení jasu, světla a stínu. To je doplněno volbou neutrální barvy a možností nastavení teploty barev. Efektů je k dispozici celkem dvanáct; kromě převodů na černobílou fotografii či hnědobílou nabízí také zaostření, rozmazání okolí kruhové oblasti, saturaci, tónování, přidání šumu a některé další efekty. Nastavení je jednoduché a zvládne jej každý. Osobně mě poněkud mrzí omezení poloměrů kružnic, které jsou používány při aplikaci efektů, neboť by se mi často hodily kružnice o něco větší.

Fotografie lze samozřejmě také otáčet a zoomovat. Poněkud podivné je chování kolečka, které i v editačním módu prochází fotografie a nezoomuje, jak by se asi dalo logičtěji očekávat. Picasa má zvláštní způsob ukládání úprav - standardně nemění fotky samotné, ale do složky si přidá soubor, kam si zaznačí, co jste s fotkou dělali. Samotný snímek ve složce ale zůstává nedotčen, dokud explicitně nekliknete na uložení.

Další funkce

V přehledu dalších funkcí bychom neměli minout tvorbu koláží. Ta je poměrně intuitivní, avšak pracuje jen s celými snímky, což je poněkud omezující - musíte si jednotlivé výřezy předpřipravit. Každý objekt je pak možné umístit na plochu a různě jej zvětšovat, otáčet nebo mu přídávat rámeček a měnit pořadí ve vrstvách. Celá práce je přitom snadná a zábavná.

Mezi zajímavé nástroje patří bezpochyby možnost vytvořit ze snímků film. Postup je opět velice jednoduchý a výsledek je prakticky přenosný, což se může z různých důvodů hodit. Snímky lze také přímo vypálit na CD, což je opět výhodné ze dvou důvodů - nemusíte kontrolovat, zda máte uložené všechny fotky i s úpravami, a odpadá mezikrok s vypalovacím programem.

Triviálně snadné je umísťování snímků do webového alba od Google i na Blogger. Stačí jen nastavit vlastnosti a spustit nahrávání. Program pochopitelně podporuje také import snímků do počítače přímo z fotoaparátu, případně z webového alba.

Celkový dojem z aplikace je veskrze pozitivní. Je k dispozici i pro Linux, kde ovšem postrádá některé funkce - například nástroje pro práci s videem -  a je podstatně pomalejší než pod Windows. Aplikace nabízí velice solidní služby za splnění dvou podmínek - jako obrázkový manažer budete používat jen Picasa (to si vynucuje zvláštním ukládáním změn, indexací atp.) a používáte další služby od Google. Pokud tyto dva parametry splňujete, pak vězte, že Picasa příliš mnoho chyb nemá a že je velice vhodným řešením. V opačném případě doporučuji pečlivě zvážit všechna pro i proti. Picasa není špatný nástroj, jen je výtvorem pro podporu služeb Google.

5. 8. 2010

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.