Úvod > Články > DVD shrink – cyklická redundantní chyba

DVD shrink – cyklická redundantní chyba

Na internetu najedeme tisíce, možná statisíce diskuzních fór. Každý uživatel, začínající i pokročilejší, má sem tam problém s počítačem nebo programy. A tak hledá na internetu odpovědi od jiných uživatelů. V 90 % případů se však setkává s podivnou namyšlenou elitou.

Mám problém

Stát se může cokoliv – třeba vám najednou vyhodí počítač podivnou hlášku, že ovladače nejde nainstalovat, protože došlo k chybě se špatnými údaji. Nebo při přehrávání DVD v počítači vám program DVD Player zobrazí chybové hlášení ve smyslu, že vaše TV karta a její výstup nefungují správně, a odmítne cokoliv přehrát. A nebo při použití programu DVD shrink dostanete chybovou hlášku z nadpisu, kdy díky oné cyklické redundantní chybě dat. V té chvíli člověk žhaví vyhledávač Google, hledá na největších českých diskuzních fórech a doufá v radu.

Řešení v nedohlednu

Jenže – při správně položeném dotazu se ze strany „odborníků“, tedy oné elity, která se za elitu pokládá kdoví proč, dostane velice zákeřných odpovědí. Nejprve je uživatel dotázán na typ počítače, základní desky, monitoru, grafické a zvukové karty, aby pak dostal rady typu – přeinstaluj si kompletně Windows, zkus se podívat do BIOSu, nainstaluj si nejnovější ovladače (což třeba u prvního zmíněného problému dost dobře nejde), a u problému s DVD shrinkem dokonce můžete dostat tuto hodně pomocnou odpověď:

„Ke k-bitovému rámci generuje vysílač n-bitovou posloupnost (kontrolní posloupnost rámce FCS) tak, aby celých k+n bitů (FCS se připojí za původní rámec a přenáší se k+n bitová posloupnost) bylo beze zbytku dělitelných stanoveným číslem (nenulový zbytek je indikace chyby). Generování FCS jakožto i kontrola na přijímací straně se obvykle provádí hardwarově.“

Pokud jde o DVD shrink, jeden se domnívá, že je to špatnými médii, druhý vidí problém ve vypalovačce, třetí v základní desce, jiný v procesoru... Vše technicky zdůvodněno, vysvětleno – a přesto chybně.

Řešení bývají prostá

Přesto na těchto fórech najdete rozumné rady – většinou je poznáte podle toho, že se uživatel objeví na tomto fóru jen jednou a jeho rada neobsahuje dotazy na vás, ale v jedné větě naznačené nebo popsané řešení problému.

Když jsme u DVD shrinku – pomiňme teď právní okolnosti, že sice máte možnost vyrobit si pro sebe jednu kopii legálně koupeného disku pro domácí použití, ale nesmíte tento disk nijak upravovat. Řešení s cyklickou redundantní chybou je totiž rovněž velice prosté. Na vysvětlenou – chyba vznikne ze dvou možných důvodů. Buď jde o "prasácky" zakódovaný disk, kde jsou chyby v sektorech, nebo jde o velmi akční film, kde v některých scénách prostě DVD shrink nestíhá.

A ono prosté řešení? Pokud jde o druhý případ, existuje prográmek, který spustíte, běží vám pak celou dobu na pozadí a ony akční scény jakoby vyrenderuje za DVD shrink. V prvním případě pomůže použít např. DVD Decrypter, Clone DVD apod., a shrinkovat pak přenesenou (a bezchybnou) kopii na svém lokálním disku.

29. 7. 2005

Autor: Jan Lipšanský

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...