Úvod > Články > V roce 2013 sluneční superbouře ohrozí nejen počítače, ale celé lidstvo aneb Další apokalypsa na obzoru

V roce 2013 sluneční superbouře ohrozí nejen počítače, ale celé lidstvo aneb Další apokalypsa na obzoru

Slunce je v posledních letech přespříliš klidné. Modely rok co rok posouvají nástup jeho maximální aktivity. Někteří vědci tvrdí, že se naše hvězda začíná právě probouzet. A varují před velkými erupcemi, které dle jejich slov mohou vážně ovlivnit život na planetě. Už zase...

Stejně jako minulý týden rád začnu odkazy na články v seriozních českých médiích, těch, které se aspoň takto prezentují.

Slunce může kolem roku 2013 ochromit lidstvo na měsíce, tvrdí vědci, Technet.cz

Solární superbouře ohrozí v roce 2013 pozemskou infrastrukturu, Novinky.cz

"Sluneční energie stoupá a klesá v cyklech dlouhých přibližně 22 let. Zároveň počet erupcí roste a klesá v jedenáctiletých cyklech. A právě v roce 2013 vyvrcholí oba cykly najednou. Jejich kombinace tak podle všeho povede k vyvolání solární superbouře doprovázené extrémní radiací," píší Novinky.

Nic jako dva krátkoperiodické sluneční cykly však neexistují. Zmíněný 22letý cyklus (jenž navíc není pravidelný) sestává ze dvou 11letých (pseudo)cyklů (pro novináře můžeme uvést opravdu složitou rovnost 2*11 = 22). Tyto dva cykly se proto nemohou potkat, ani vrcholit nebo zesilovat nebo bůhvíco ještě. Extrémní radiace je taky pojem, který si Novinky.cz mohly odpustit.

Novinky.cz/Právo stejně jako řada dalších českých médií přezvaly zprávu patrně jako obvykle ze zahraničního webu. Stejné katastrofické předpovědi vedle jiných přinesl i The Telegraph. Dnes je těžké najít původce zprávy, nejde přesně říct, kdo od koho začal opisovat – a média vám zdroj neřeknou (zvláště, když přepsala jen tiskovou zprávu). Ale tento list bude patrně pacientem nula.

The Telegraph vydal článek s názvem NASA varuje před devastujícími účinky slunečních erupcí "z obrovské vesmírné bouře". Jestli už jen samotný nadpis vám moc nedává smysl, nic to není proti tomu, co přijde dále.

Článek začíná slovy, že vědci varují před rozsáhlými výpadky elektrické energie (blackout) a že selže komunikace – a to na několik měsíců. Tak se má stát někdy v roce 2013.

"V nově vydaném varování NASA uvedla, že Zemi může zasáhnout superbouře, která může mít katastrofické následky pro lidi na celém světě, pro pohotovostní služby a národní bezpečnost – pokud [vlády] nezavedou protiopatření." Tento jazyk strachu je v politice a médiích natolik profláknutou záležitostí, že kdykoli se s ním setkáte, článek byste ani dále neměli číst. Osobně stále nechápu, jak se novináři mohou snížit k tomu, aby toto šíření strachu vůbec vypustili z klávesnice.

"Vědci věří, že bouře může poničit vše, od systémů pohotovostních služeb, přes zařízení nemocnic, bankovní systémy, zařízení kontroly letového provozu až všední věci jako domácí počítače, iPody a satelitní navigace," varuje list.

"Kvůli tomu, že lidé si vypěstovali závislost na elektronických zařízení, která jsou citlivá na magnetickou energie, bouře by mohla způsobit škody v řádů mnoha miliard liber a také potenciálně devastující problémy pro vlády," pokračuje.

Noviny se odvolávaly na konferenci vědců a politiků ve Washingtonu DC, kde se debatovalo o vlivu Slunce na Zemi a její elektronickou infrastrukturu.

The Telegraph z ní očividně ale nečerpal – neuvedl totiž vůbec názory jiných, umírněnějších vědců (vědci si většinou svými závěry odporují, tak se formuje věda, naproti tomu shoda vzniká politickým hlasováním).

List pouze vyzpovídal dr. Richarda Fishera, slunečního fyzika z NASA. Tento jediný člověk pak byl pro noviny dostačujícím elementem, aby nám vznikly titulky jako ty výše a i jiné, kde "varují vědci", kde se "vědci shodují" a kde "vědci věří" a tak různě podobně.

"Naruší se tím komunikační zařízení – satelity, navigace v autech –, letecká doprava, bankovní systémy, naše počítače, prostě vše, co je elektronické. Ve světe nastanou velké problémy. Rozsáhlé oblasti budou bez elektřiny. Napravit škody bude těžké, bude potřeba hodně času. Systémy prostě nebudou fungovat." 

„Na konferenci o 'vesmírném počasí', která proběhla ve Washingtonu DC, a jíž se účastnili vědci z NASA, političtí činitelé, výzkumníci a představitelé vlád, zazněla podobná varování,“ pokračuje The Telegraph.

"I když vědci hovořili o nebezpečí těchto bouří i nedávné minulosti, komentář doktora Fishera je tím v současnosti nejúplnějším varováním z NASA"

V článku se dále objevuje stejné spojení, jaké bylo v článku na Novinkách, tedy že se spojí dva cykly, které dají "vzniknout velkému množství radiace" (chápejte, záření).

Dr. Fisher z NASA dokonce řekl, že velká část světa by se mohla ocitnout na několik měsíců bez elektrické energie. Pro The Telegraph dále uvedl, že problémem vlastně není Slunce jako takové, ale naopak sama moderní společnost, "která je příliš závislá na elektronice, mobilních telefonech a satelitech." Šel tak daleko, že sluneční erupci srovnal s nebezpečím a následky hurikánu Katrina. Řekl, že "ekonomické škody mohou být dvacetkrát vyšší, než jaké způsobila Katrina".

Z rozhovoru s jedním člověk pak vznikly články po celém světě. Server Technet.cz (iDnes.cz) v perexu napsal:

"Doslova vesmírnou bouři má zažít naše planeta v důsledku rekordní sluneční aktivity. Vědci předpokládají, že přijde zhruba za tři roky a má mít devastující účinky na pozemní infrastrukturu a elektronická zařízení."

A článek pokračoval:

"Vědecká konference na téma "vesmírného počasí" přišla minulý týden s důrazným varováním: připravme se na velkou vesmírnou bouři, která ochromí lidstvo."

Existuje něco jako na papíře napsaný konsensus oněch vědců a politiků, kteří se setkání účastnili? Neexistuje. Nikdy nebyl a žádný není. I kdyby existoval, neměl by žádnou váhu. Není těžké zvednout sluchátko a zeptat se třeba našich slunečních fyziků, zda varování dr. Fishera, jež se objevila v médiích, jsou založena na reálné hrozbě s vysokou pravděpodobností. Můžete napsat e-maily dalším solárním fyzikům z celého světa. Každý vám řekne možná něco trochu jiného, ale ti nejpoctivější z nich vám řeknou jednu věc: chování Slunce a následky budoucích erupcí nelze – ani v řádu dní – předpovědět.

Varování před další apokalypsou se dostalo do médií znovu počátkem srpna, kdy Slunce vyvrhlo kousek své hmoty.

Novinky.cz nezahálely, přidal se i Český rozhlas, Eurozprávy a do popularizace vědy se vložil i deník Blesk... (text patrně převzatý od ČTK – nemohla by tisková kancelář zaměstnávat nějaké lidi, kteří aspoň ví, o čem je v těch článcích řeč?)

  • K Zemi po velké erupci míří sluneční tsunami, Novinky, 3.8. 2010
  • NASA varuje před sluneční tsunami, ČRo, 3.8. 2010
  • Sluneční tsunami se řítí na Zemi!, Blesk, 4.8. 2010
  • Evropu dnes zasáhne "sluneční tsunami", varuje NASA, Eurozprávy.cz 3.8. 2010.

Podle zmíněných médií měly opět nastat potíže s komunikací, tedy hlavně satelity.

Kontrolní otázka: Všimli jste si nějakého koronálního výtrysku hmoty? Spadlo vám na zahradu letadlo? Naháněl vás opět mixér Horsta Fuchse?

Zvláštní je, že ačkoli série těchto koronálních výtrysků (CME) patřila do skupiny "velkých/silných", i přes výše zmíněné články noviny nestihly vydat něco tak katastroficky znějícího jako to, co nás podle nich čeká v roce 2013. Je to jednoduché – bojíme se o to víc, nebo více předpovědím věříme, čím časově vzdálenější taková událost je.

Každopádně se novinám podařilo aspoň používat novotvaru "sluneční tsunami". Každý přece ví, co tsunami dokáže. Mělo nám to snad nahnat strach? Česká média nejsou zase natolik kreativní, aby tento pojem vymyslela sama – do světa ho v souvislosti s CME tentokráte pustil server Space.com a FoxNews. Aspoň lze opět vidět, jak moc se tuzemské deníky snaží ve vlastní tvorbě.

Žádné ze zmíněných médií nepožádalo v souvislosti s předpovědí na rok 2013 o vyjádření nějaké tuzemské nebo zahraniční odborníky. S jednou výjimkou.

Naštěstí si Česká televize do Studia 6 pozvala doktora Františka Fárníka, vedoucího slunečního oddělení Astronomického ústavu Akademie věd České republiky.

Dr. Fárník v reakci na otázky, co můžeme od koronálního výtrysku z 1. srpna čekat, řekl, že to nejde říct. A to bylo pár hodin předtím, než částice ze Slunce měly dopadnout do zemské atmosféry.

František Kárník na dotaz, "co se dnes bude dít," řekl, že se možná nebude dít nic. Vysvětlil to slovy: "Sluneční fyziku pořád ještě neznáme do takových detailů, abychom mohli s takovou přesností předpovídat budoucnost, i krátkodobou budoucnost."

Upozorňoval zejména na nejistoty, které existují v dráze částic vyvržených ze Slunce. Musí být splněno několik podmínek, aby Země takříkajíc dostala přímý zásah.

Na dotaz, co si myslí o předpovědích na rok 2013, odpověděl jasně. "Já se obávám, že tato předpověď je takový odhad z kávové sedliny. Není založena na nějakém opravdu vědeckém úsudku."

Doktor Fárník se přitom zmíněné konference o Slunci sám účastnil.

Vzhledem k tomu, že předpověď označil za novinářskou kachnu, si ani nebyl vědom toho, že by někdo z vystupujících vědců s takovými předpovědmi přišel a myslel je vážně.

"Předpovědi vědců jsou protichůdné, protože naše znalost sluneční fyziky je v tomto směru ještě pořád omezená. A dlouhodobá předpověď – na tři roky dopředu – by byla horší, než kdybychom předpovídali počasí na příští leden."

"Sluneční aktivita za tři roky může být extrémně vysoká, ale zrovna tak může být extrémně nízká. Protože my nejsme schopni skutečnou hodnotu sluneční aktivity s takto dlouhodobým výhledem předpovídat."

Přesto svět byl opět a zase děšen, opět a zase jsou politici a vlády voláni k akci a nastartování protiopatření a opět padají částky v řádech desítek miliard korun, které je potřeba na taková protiopatření vydat.

Spojení politických činitelů, zástupců vlád a vědců málokdy dopadá šťastně. Schválně, jestli poznáte, o čem je řeč v následujícím odstavci.

"Nemůžeme si dovolit zahrávat si, nemůžeme tuto hrozbu ignorovat. Nicneděláním riskujeme. Vědci, kteří říkají, že vstupujeme pouze do období klimatické nestability, se chovají neodpovědně. Důkazy, že naše klima se brzy změní k horšímu, jsou natolik pevné, že je nemůžeme ignorovat."

Globální oteplování? Nikoli. Globální ochlazování (Lowell Ponte, The Cooling, 1978). Jiná doba, jazyk stejný.

"Historie nám nenabízí žádný podobný příklad hrozby takových rozměrů na globální, národní i lokální úrovni. Postojem "uvidíme, co přijde" si říkáme o katastrofu. Jenom dlouhodobé hrozby globálního oteplování, ztráty kyslíku, vyčerpání ostatních základních zdrojů v oceánech a na kontinentech stejně jako eventuální možnost kolize Země s asteroidem si vyžadují celosvětovou akci na podobné úrovni... V nadcházejících týdnech musíme vyvinout strategickou mobilizaci podobnou usílí, jaké si žádala druhá světová válka." Rok 1998, OSN, Pracovní skupina: Informatika.

A problém? Chyba 2000. Co se stalo? Nic. Co se stalo ve státech, které nepodlehly hysterii a nezaplatily zbytečné miliardy? Nic.

Jaké předpovědi nabízela autorita v podobě odborníků na počítače, pokud "nebudeme okamžitě problém řešit na globální úrovni"?

„Svět bez elektřiny, bez čisté vody, bez telekomunikací. Nedostatek jídla, paliv, oblečení a zboží. Celosvětové selhání bank, nedostupnost fondů. Krach akciových burz. Dramatický pokles cen realit. Ekonomická deprese. Celosvětový vzestup nezaměstnanosti. Občanské nepokoje, demonstrace, výtržnosti.“ Tohle všechno měla přinést chyba počítačů v roce 2000. (M. Hyatt, The Y2K Personal Survival Guide, 1999).

Všichni vědí, jak to s touto chybou dopadlo. A co na to OSN, která dnes straší zcela stejným jazykem v souvislosti s klimatickou apokalypsou přes IPCC (Mezivládní klimatický panel pro klimatickou změnu)?

"Během prvních měsíců nového století byly zaznamenány jen malé problémy. Vlády si mohou pogratulovat, jak problém Y2K zvládly."

Vlády si mohou, ovšem nevím, zda pogratulovat.

13. 8. 2010

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.