Úvod > Články > Bude Facebook králem sociálních sítí navždy? - 2. část

Bude Facebook králem sociálních sítí navždy? - 2. část

O chystaných nových alternativách k Facebooku, které mají ambice s ním soupeřit. A to jak co do uživatelského pohodlí a využitelnosti, tak i do počtu uživatelů. Nejčastěji se uvádějí následující dvě jména - nezávislý projekt Diaspora a Google Me - projekt Googlu.

Vyjde to nyní Googlu?

Takový soupeř velmi pravděpodobně vyjde z prostředí již zmíněné silné čtyřky (Microsoft, Google, Apple a Yahoo). Nejvážnějším kandidátem v tomto směru je ovšem nyní Google. Google si během let vyzkoušel již tři hlavní a velmi různé podoby sociálních sítí, resp. sociálního groupware. Relativně úspěšný, zejména v Indii a Brazílii, je "pomalý" a komunitně zaměřený Orkut. Nedávno vzniklý Google Buzz se ukázal být sice poněkud komfortnějším analogem Twitteru, ale průlomové očekávání nesplnil. A provoz funkcemi bohatého, avšak uživatelsky příliš náročného groupware operujícího v reálném čase, Google Wave, byl nedávno Googlem ukončen.

Od konce června tohoto roku se však objevují zvěsti, že Google vážně a s velkou prioritou připravuje jakousi syntézu všech těchto pokusů pod názvem Google Me. Prvně tato zpráva prosákla v tweetu výkonného ředitele serveru Digg, Kevina Rose. Poté se objevila v komentářích bývalého technického ředitele Facebooku a zakladatele znalostního serveru Quora.com, Adama d´Angela. 


Nicméně, tento projekt nebyl dodnes oficiálně zveřejněn, takže o něm neexistuje ani příslušné heslo na Wikipedii, ba ani jiný větší, souvislý a Googlem jakkoliv autorizovaný článek. To podstatné, co se o něm ví, je to, že Google Me chce přistupovat k propojování uživatelů a budování sociálních vazeb a shluků poněkud odlišně než Facebook, i když nápodobě řady základních úspěšných funkcí Facebooku se pravděpodobně nevyhne. Fakticky možná půjde často o docela přesný funkčně-uživatelský klon Facebooku.

Podle tvůrců, s projektem Google Me spojených (Paul Adams), je Facebook zatížen tzv. kolejní mentalitou, protože byl původně tvořen Markem Zuckerbergem a spol. pro velmi volné a otevřené univerzitní prostředí (Virtual Campus Culture). V rámci této mentality se v okolí jednoho člověka na Facebooku shlukují lidé z velmi různých reálných komunit či skupin, kteří se neznají, kteří by se jinak v realitě nesetkali a leckdy možná ani neměli setkat a jejich vzájemný kontakt, který na Facebooku nastává, je buď nefunkční nebo může přinášet problémy (čili analogie modelu zcela volné komunity na vysokoškolské koleji zde může vést např. k míchání kolegů z práce nebo členů rodiny a náhodných známých z hospody). 

Sociální model Google Me by měl tedy zabezpečit, aby bylo možno různé okruhy přátel a skupiny známých i v rámci kontaktu s jedním člověkem navzájem principiálně oddělit, např. formou různých identit jednoho uživatele. Tento koncept by měl také umožnit mnohem silnější kontrolu osobních údajů a anonymitu v některých aspektech. Na druhé straně by měla být síť Google Me technicky založena na otevřených standardech, tedy být technicky mnohem více otevřena než Facebook a propojena se stávajícími službami Googlu. Teprve budoucnost však ukáže, jestli kýžená "sociální síť pro dospělé" bude úspěšnější než "volně campusový" Facebook, jehož dynamika pochází patrně i z tohoto "volného promíchávání přátel".


Diaspora - sociální síť typu peer-to-peer?

Trochu jinak k problému přistupují tvůrci sociální sítě s názvem Diaspora. Především, tato síť by neměla být závislá na nějakém centrálním serveru či jednom poskytovateli, jako je to u Facebooku, ale měla by být volně šiřitelná po celém internetu, čili funkčně distribuovaná neboli decentralizovaná asi jako sítě P2P nebo sítě chatových serverů (IRC). Serverovou část (seed) by měl být schopen nainstalovat na svůj počítač každý, kdo obdrží volně šiřitelný kód systému. Zdrojový kód Diaspory však zatím nebyl uvolněn a vyskytly se pochybnosti, zda realita projektu odpovídá vyhlášením, zda tady nejde o tzv. vaporware.

Nicméně, start systému byl ohlášen na září tohoto roku (2010) a již bylo zveřejněno i krátké video pojednávající o tom, jak by měla Diaspora fungovat. Není také bez zajímavosti, že finančně tvůrcům projektu pomohl i Mark Zuckerberg, šéf a zakladatel konkurenčního Facebooku. Mezi důležité funkce systému má patřit i internetová telefonie (Voice over IP) a možnost aplikace systému Open ID v rámci přihlašování a identifikace v systému. Motivací vývoje Diaspory (ale také např. sociální sítě OneSocialWeb) je poskytnout alternativu k centralizovaným sociálním sítím, které mohou zadarmo a nerušeně provádět špionážní činnost ohledně osobních dat svých uživatelů. Je ovšem otázka, zda je vůbec na světovém internetu místo pro 2-3 obrovské sociální sítě typu Facebook. Někteří odborníci tvrdí, že ne. 

18. 8. 2010

Autor: Redakce ADSL.cz

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

O2 TV přidá do nabídky nové sportovní programy, těšit se můžete na Formuli 1 i MotoGP

 

O2 TV na konci února rozšíří své portfolio o další sportovní kanály. Nova Sport 5 HD a Nova Sport 6 HD nabídnou...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...