Úvod > Články > Tohle je velké. Může to být horší, ale možná o nic nejde

Tohle je velké. Může to být horší, ale možná o nic nejde

Oracle minulý týden zažaloval Google kvůli operačnímu systému Android, který má porušovat sedm patentů Oraclu. Patenty se týkají mobilní Javy, resp. virtuálního stroje Dalvik, jehož používá Google ve svém mobilním systému. A reakce na žalobu jsou různé: od střízlivých postojů, přes pouhé čekání na dalšího vývoj, až k hysterickým proroctvím a skoro paranoidním představám o konci Linuxu a celého open source průmyslu.

Patentové spory jsou sice všedními událostmi softwarového a hardwarového průmyslu, ale důvodem hlasitých reakcí na tuto událost je především fakt, že si někdo vyšlápl na giganta Google, ještě v souvislosti s Javou a Androidem. A nevyšlápl si na něj jen tak někdo – Oracle je silná společnost s dlouhou historií a vlivným postavením. Nedávnou akvizicí společnosti Sun Microsystems navíc získala další, ještě širší portfolio produktů, na kterých stojí velká část IT odvětví.

A po pravdě řečeno, obavy o to, co se bude dít s produkty Sun Microsystems poté, co se jich ujme Oracle, zde byly odpočátku, kdy se o akvizici začalo hovořit.

O co jde v případě Google?

Oraclu se nelíbí, jak Google obešel (zčásti) uzavřenou licenci mobilní platformy Javy, resp. že využívá technik Javy ve svém virtuálním stroji v OS Android. Sun Microsystems sice v roce 2006 otevřel zdrojové kódy Javy a poskytl je pod svobodnou licencí GNU GPL, ale výjimkou byla malá část kódů, na kterou Sun neměl autorská práva.

Sun navíc dokázal i přes otevřenost Javy držet na uzdě mobilní průmysl a výrobce mobilních přístrojů přimět k odvádění poplatků za komerční licenci. Fígl byl v tom, že Sun vydal mobilní Javu pod GNU GPL bez doložky Classpath. Na toto téma vyšel už před třemi lety článek na serveru Root.cz, takže než abychom ho přepisovali, raději rovnou na něj odkažme: Kterak Google vypekl Sun a sebral mu Javu.

Výsledkem bylo, že všechny aplikace, které firmy z mobilního trhu vytvoří, musejí být rovněž vydány pod licencí GNU GPL. Firmy, jež chtějí svůj software postavený na Javě mít pouze ve vlastních rukou a nepřejí si vydávat jejich zdrojové kódy, si musejí od Sun (teď od Oraclu) koupit komerční licenci, která jim tohle umožňuje.

Googlu se však tohle netýká. Striktně vzato totiž mobilní Javu vůbec nepoužívá. Spoléhá se na vlastní virtuální stroj Dalvik. Google zkrátka nevyužívá implementaci licenčně omezené mobilní Javy (ME), podpora J2ME zcela chybí a může být do systému dodána pouze přes aplikace třetích stran, jako je například J2ME MODP Runner.

Virtuální stroj Dalvik se v systému stará o překlad javovských zkompilovaných souborů (.class) do vlastního formátu .dex. Není tak využíván ani bytekód Javy, i ten je převeden do vlastní podoby. Z tohoto pohledu by ani samotné slovní obraty> o „kličkách Googlu“ v oblasti mobilní Javy nemusely být zas tak žhavé. Navíc byste mohli podotknout, že samotný OS Android s Dalvikem Google neprodává, ale naopak vydává jako open source pod svobodnou licencí (Apache a GNU GPL; Android je nadto ještě postaven na linuxovém jádře). Problém však může být v případě prodávaných aplikací.

Každopádně Oracle v technologii Googlu vidí konkurenci mobilní Javy (o čemž není pochyb) a jeho sílící pozici na mobilním trhu chce zmrazit argumentací o porušování sedmi patentů. Jisté je to, že soudní pře se potáhnou určitě dlouhou dobu – jakékoli závěry, ke kterým mnozí již teď docházejí, jsou tak hodně předčasné.

Mimochodem o síle Androidu svědčí to, že jde o vůbec nejrychleji rostoucí a šířící se mobilní platformu na světě.

Obavy až hysterie

Jeden z hysterických článků byl například publikován na serveru eWeek.com. Už samotný nadpis „Žaloba Oraclu proti Androidu ohrožuje existenci open source“ zavání přeháněním. Nedá se sice vyloučit, že tato žaloba je možná jen počátkem dalších pří, jak se autor domnívá, ovšem je potřeba si uvědomit, že je jablkem sváru je teď jen Java a její konkurence v mobilním segmentu v podobě Dalviku. Oracle nic neříká o využívání Javy (pod svobodnou licencí) na globálním trhu nebo na klientských počítačích.

Autor ve výše zmíněném článku předpovídá, čeho se určitě bojí mnozí: Že Oracle poté, co zrušil vývoj unixového systému OpenSolaris, zatne tipec vývoji dalších softwarových produktů. „Už teď je jasné, že na řadě je MySQL, kterou Oracle považuje za konkurenta vlastní databáze,“ stojí v článku.

V textu jsou použity obraty jako „Dny MySQL jsou sečteny“ a „Dny Javy jsou také sečteny“. Takových článků se během uplynulých dní objevilo několik.

Šéf Oraclu Larry Ellison v minulosti několikrát zdůrazňoval, že zachová všechny produkty Sun Microsystems. „Mají totiž úžasné technologie,“ uvedl v září loňského roku. Ohledně MySQL totiž neplatí to, co se říká – že tato databáze je konkurentem databáze Oracle. Obě jsou určeny pro zcela jiné použití. Na toto upozorňoval mnohokrát i Ellison.

„S MySQL jsme nikdy nesoutěžili. Oracle a MySQL jsou sice databáze, ale určené pro zcela odlišné trhy,“ řekl.

Až paranoidní obavy se objevují napříč celým článkem a vrcholí třeba tím, že Oracle by mohl uzavřít vývoj vlastního Unbreakable Linuxu a Red Hat Linuxu (toho proboha jak?).

Vzhledem k minulosti Oraclu, kdy skupoval jednoho konkurenta za druhým, se opravdu mnohým může zdát, že za nějakou dobu těžké časy pro open source a Linux mohou nastat -- ale měli bychom si zachovat střízlivý pohled.

Útok Oraclu na Google překvapuje mnohé proto, že Oracle sám má v open source prsty. I když firma a její produkty jako takové spíše zapadají do škatulky „proprietární“, podílí se na vývoji linuxového jádra (tedy open-sourcového projektu), coby šestý největší přispěvatel, a prodává i vlastní distribuci, zmíněný Unbreakable Linux založený na linuxovém systému firmy Red Hat. Překvapuje je to možná proto, že se do souvislosti snaží dát dvě různé věci: open source software a mobilní Javu, jejíž pozici ohrožuje Dalvik a jež úplně open source není.

Co však nebylo ještě řečeno: Oracle nepožaduje pouze finanční odškodnění za zneužití jeho duševního vlastnictví, ale i zničení všech kódů, které toto vlastnictví porušují. To by znamenalo fakticky konec systému Androidu, jak ho známe.

Na druhou stranu se nabízí ještě jedna možnost, ta optimističtější – a to že Oraclu jde o zrušení platnosti patentů jako takových. Proti uplatňování patentového práva v oblasti softwaru totiž už několikrát vystoupil. Na patenty se často nahlíží jako na brzdu vývoje v IT a také prostředek, jak pouze držet v šachu konkurenci. Někteří se z tohoto důvodu domnívají, že Oracle chce tímto silný Google získat na svou stranu a s ním proti patentovým omezením účinněji bojovat.

Jsou-li však motivy Oraclu takové, jak je popisují černé scénáře, těžké časy mohou nastat, říkají zlé jazyky, když si uvědomíme, co všechno Oracle nákupem Sun Microsystems získal. Z těch nejdůležitějších a nejznámějších produktů jmenujme kromě Javy také Solaris a OpenSolaris (de facto vyřešená záležitost), zmíněnou databázi MySQL, kancelářské sady StarOffice a OpenOffice.org a VirtualBox. Naštěstí však většina produktů díky dostupnosti zdrojových kódů může být časem, v případě nutnosti, nahrazena odvozeninami – „forky“ vlastně existují jak pro OpenOffice.org (edice Novellu/Go-OO), tak i MySQL nebo OpenSolaris (Illumos, ten to však bude mít těžké).

Rozpolcenost v názorech na soudní při mezi Oraclem a Googlem budou pokračovat tak dlouho, dokud se celý případ nevyřeší (překvapení!). Do té doby se spekulacím, o co firmě jde, nevyhneme. Možná je v tom spojenectví Applu a Oraclu (Jobs a Ellison jsou velmi dobrými přáteli), možná je v tom chystaný útok na Microsoft (jak zmínil bývalý šéf Sun Microsystems, „.NET je plný patenty chráněných technologií Javy“), možná je v tom chystaná ofenzíva na open source, možná jen mobilní Java, ale možná také nenávist k patentovým omezením. Teď je to velké, možné ale ve výsledku nepůjde o nic. 

20. 8. 2010

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...