Úvod > Články > Jak se topí elektronika

Jak se topí elektronika

Elektronika je slovo odvozené od slova elektřina, a proto se není čemu divit, že stejně jako její hybná síla, ani ona se příliš nemusí s vodou. Sníh, to by ještě šlo – na chvíli – ale voda… A právě léto je čas pro elektroniku kritický.

Právě v létě se všichni vypravují na nejrůznější dovolené, kde si chtějí dopřát všeho, čeho se jim přes rok nedostává. Správně by měli zanechat doma věci, které jim „znepříjemňují“ život celý rok, ale kdo z nás si umí představit dovolenou bez elektroniky? Skalní skauti a čundráci si mobilní telefon třeba odpustí, ale ostatní? Jsme příliš slábi, abychom se vzepřeli jhu konzumní společnosti a užili si volno bez nějakého toho druhu vln vyzařujících z toho či onoho přístroje.

A protože je nám hloupé nevzít si naše hračky k vodě (vždyť se to tak dělá od nepaměti s tím rozdílem, že dřív voda našim hračkám nevadila), dochází k nejrůznějším kuriózním „úmrtím“ přístrojů. Statistiky pro cenu elektroniky utopené za jedno léto se bohužel nedají nikde najít, ale dá se předpokládat, že lidé utopí za jedny prázdniny miliony. A ty historky, které pak mají…

Šup tam s ní!

Zcela klasickou a nikterak výjimečnou smrtí telefonu - ba přímo úkladným pokusem o jeho vraždu - je nechat jej v kapse, pokud jste náctiletá dívka a jdete k vodě, kde jsou kluci. Od našich bukovských let se nic nezměnilo a nic nepotěší puberťáky tolik jako ječící děvčice letící oblečená do vody. Jenže kdo má vědět, co mají ty holky po kapsách? Z dříve tolik populární zábavy se tak dnes stal velmi drahý sport, který si mohou dovolit jen chlapci z majetnějších rodin. Argument, že tam ta káča neměla lézt s mobilem, je sice logický, ale určitě se nebude líbit rodičům, kteří dali dceři k šestnáctým narozeninám, které měla 25. května, zcela nový iPhone.

Je tedy jedno, stane-li se to u řeky či u bazénu, zkrátka a dobře mobilní telefony plavat povětšinou neumí a raději mají sporty, při kterých se nemusejí koupat.

Lodní utopenci

Další zábavnou kapitolou jsou naše komunikátory na lodích všech velikostí a druhů. Pochopitelně vodáci už objevili nepromokavé pytlíky, ve kterých se vám mobil nenamočí… Jenže… Takový pytlík může uplavat. Popřípadě se, bestie jedna umělá, potopí tak nešikovně, že ho nikdo nevyloví. Je to způsobeno i tím, že když už se loď „udělá“, stane se to zrovna v tom nejnevhodnějším místě pro ztrátu . Tady je alespoň nějaká naděje, že pokud pytlík nepovolí, může přístroj posloužit novému šťastnému majiteli. Takový esemeskující pstruh či štika v české telekomunikaci má před sebou zcela zářnou budoucnost.

Ještě lepší jsou zážitky z jachet a moří. Není nic zábavnějšího, než když stojíte za hlavním stěžněm na boku lodi, hloupě civíte a mžouráte do telefonu, na který vám právě přišla romantická sms. Jenže ona nemusí přijít sama. Ve stejný okamžik se může dostavit silný poryv větru a vy jste kvůli té pípající zprávě neuvázali brzdu plachty, což jste měli udělat, a ráhno tak nic nebrzdí v rozletu ani v tom, aby vás nabralo. Pokud je větrněji a k tomu ještě noc, budete ještě šťastní, že mezi ryby se podívá jenom telefon a vy to odnesete s naraženou rukou. Za blbost se platí.

Jeden z nejhezčích příběhů s podobnou tematikou popisuje známý, který spouštěl loď na vodu. To se tak jako zacouvá do vody i s přívěsem… Když jej připravoval, volala mu manželka, že už je na cestě. Měl velkou radost, protože zrovna zajišťoval loď, aby se mu nepotloukla, a tak telefon rychle položil na vlek. Uvědomil si to, až když byla loď bezpečně na vodě. Mobil však ztroskotal.

Uklízecí mánie

Velmi veselé jsou ztráty z uklízecích mánií. Zejména ženy mívají potřebu při hezkém počasí dělat tak zbytečné věci jako umývání oken. Nezřídka požadují, aby se do této kratochvíle zapojil i muž, který jim zrovna dělá protějšek. Rozhodně to vyžaduje trochu cviku, ale s trochou štěstí se dá docílit toho, že telefon, který jste museli vzít na štaflích, protože volají z práce, zrovna když v jedné ruce svíráte hadr a ve druhé stěrku, žbluňkne přímo do kýble s horkou mydlinkovou vodou, kterou vám vaše drahá připravila přímo za účelem vašeho heroického výkonu na poli pořádku a čistoty, která sice znamená půl zdraví, ale také celý utopený mobil.

Záchodové historky

Toaletní historky jsou ve společnosti stále velmi populární. Takříkajíc se neochodí, ale jejich obsah je povětšinou a docela přirozeně dost podobný. „Telefonuju a najednou koukám, že topím.“ V této kategorii se trochu vymyká jeden známý, který si potřeboval v lehce ovíněném stavu ulevit, ale jelikož má citlivý sluch, rozhodl se doprovodit svůj výkon poněkud libější zvukovou kulisou. Kupodivu to, že utopil a doslova pros… zánovní empétrojku ho ve stavu, v němž byl, neudivilo ani zdaleka tolik jako fakt, že mu pod vodou dohrála až k velkému finále… 

28. 8. 2010

Autor: Richard Klíčník

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...