Úvod > Články > Nebezpečí internetu a sociálních sítí. Nový projekt Microsoftu a spol. je spíše záplavou textu a reklamy

Nebezpečí internetu a sociálních sítí. Nový projekt Microsoftu a spol. je spíše záplavou textu a reklamy

25. srpna byl představen nový informační web Bezpečný Internet. Jeho cílem je uživatelům přiblížit rizika dnešního webu a nabízí jim návody, jak si chránit soukromí a jak držet v bezpečí i operační systém. Server prošpikovaný reklamou na produkty Microsoftu je sice jakýmsi příslibem, ale záplavy textu děti ani uživatele asi neochrání.

Na projektu BezpečnýInternet.cz se podílí Seznam.cz, Microsoft, Česká spořitelna, Policie České republiky, advokátní kancelář Pierstone a Quantasoft.

Web je rozdělen pro různé skupiny uživatel: Začátečníky, pokročilé, rodiče, děti a školy. Každá sekce obsahuje příslušné návody i testy.

Co říkají zakladatelé a partneři

Tisková zpráva obsahuje následující prohlášení partnerů:

„Internet se stal bezesporu informační dálnicí, jak ji před léty avizoval Bill Gates, samozřejmě se všemi výhodami ale i riziky. A tak jako se od útlého věku učíme znát pravidla bezpečného pohybu na ulicích v reálném světě, tak se musíme učit pravidlům bezpečného pohybu v prostředí informační dálnice - internetu. Projekt Bezpečný internet.cz jako součást propracovaného vzdělávacího a osvětového systému působícího na občany všech věkových kategorií zcela určitě přispěje ke zvýšení povědomí o pravidlech bezpečného užívání internetu a také o rizicích, která hrozí, když se pravidla nedodržují,“ řekl Aleš Špidla, ředitel Odboru kybernetické bezpečnosti Ministerstva vnitra České republiky.

„Zodpovědnost, pokud jde o internetovou kriminalitu či bezpečnost, nesou jednak provozovatelé stránek, kteří musí na svých stránkách zajišťovat maximální míru zabezpečení pro uživatele, dále samotní klienti, kteří by měli na bezpečnost a prevenci dbát a dodržovat klíčová pravidla bezpečnosti, a konečně policie, která se staví ke kyberkriminalitě stejně vážně jako k jiným druhům trestné činnosti. Bezpečný internet.cz dává možnost všem třem stranám sdílet zkušenosti i spojit síly,“ prohlásil Gernot Mittendorfer, generální ředitel a předseda představenstva, Česká spořitelna.

„Internet se stal každodenní součástí života dětí, mladistvých, dospělých i seniorů. Ale ne všichni jsou informováni o úskalích, která jsou s jeho užíváním spojena. Bohužel se také velmi často stává, že uživatele hrozby znají, vědí o nich, vědí, jak se jim bránit, ale přesto je podceňují a nevěnují jim patřičnou pozornost. Našim cílem je proto rozšířit povědomí o možných nebezpečích, ale také o krocích, jak se před nimi chránit,“ uvedl Roman Cabálek, generální ředitel společnosti Microsoft.

„Se závadným obsahem hlavně na sociálních sítích bojujeme už řadu let. Protože jsme nejnavštěvovanější český vyhledávač, snažíme se širokou masu našich uživatelů aktivně zapojit i do ochrany před těmito nástrahami. Reagujeme na každé upozornění, a pokud je třeba, kontaktujeme i Policii ČR. Po filmu Seznam se bezpečně! přicházíme se společným projektem Bezpečný internet.cz a věříme, že zaujme i další partnery na trhu,“ řekl Pavel Zima, výkonný ředitel, Seznam.cz.

„Z využívání internetu vyplývá řada rizik, která mají často tragické následky. Kriminalita páchaná prostřednictvím internetu stále roste. Z tohoto důvodu je třeba neustále upozorňovat veřejnost na možná rizika spojená s užíváním internetu,“ uvádí ředitel Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování plk. Jan Noga.

Tak „trochu“ reklama a dost neúplných informací

Je to iniciativa soukromých společností, nemůžeme se proto příliš divit tomu, že web je prošpikován reklamou na určité produkty. A to zejména Microsoftu. Nedostatek informací o konkurenčních -- avšak bezplatných -- řešeních je na škodu. Uživatelé by měli dostat co nejširší přehled možností, jak data, své soukromí a peníze chránit.

Už při prvním otevření stránky na čtenáře vyskočí upozornění o nutnosti mít nainstalovaný Microsoft Silverlight (cosi jako konkurence Adobe Flash) – ruku na srdce, pro těch pár vět, které se točí v malém boxu v záhlaví stránky, je Silverlight zcela zbytečný. Za prvé tam ani nemusejí být, za druhé by stačil obrázek s animací (např. GIF). Ale uživatel si tímto aspoň Silverlight nainstaluje... Možná o to zvláštnější je, že komiksy pro děti jsou již dělány ve „standardním“ Flashi, nikoli Silverlightu.

Ve spoustě textů na BezpecnyInternet.cz jsou odkazy právě na software Microsoftu, aniž by byly zmíněny bezplatné alternativy, které často odvedou daleko lepší práci.

Kupříkladu jako program sloužící k odstranění škodlivého softwaru (malwaru) z počítače (rozumějte systému Windows) je zmíněn prajednoduchý a opravdu nepříliš mocný Nástroj pro odstranění škodlivého softwaru. Přitom sami byste našli hodně jiných bezplatných programů, které mají daleko větší databázi škodlivého softwaru, ale i schopnosti – a větší renomé. 

Stejně tak se většina doporučení ochrany před podvodnými stránkami, phishingem a souvisejícími věcmi točí kolem propagace Internet Exploreru 8 (od Microsoftu), omílán je i balík Microsoft Security Essentials, který dodnes nemá „user-friendly“ český název. Opět bychom našli prověřenější a sofistikovanější antivirové programy dostupné zdarma (včetně slavnějších českých aplikací).

Rozkošně pak působí doporučení, aby uživatelé svá data na pevném disku šifrovali pomocí aplikace BitLocker, která je přímo ve Windows. Samozřejmě že je, jenomže jen v nejdražších edicích Windows Ultimate a korporativních Enterprise (Vista/7). Problém je, že drtivá většina všech instalací Windows je OEM (tj. systém je vázán na nový počítač a předinstalován výrobcem počítače) v edici Home Premium, která BitLocker neobsahuje.

Dlužno dodat, že stránka o šifrování ale zmiňuje i možnost použití bezplatně dostupného programu TrueCrypt, což by možná čekal málokdo. Ta je však doporučena pouze pokročilejšímu uživateli – v sekci začátečník najdeme pozet zmínku o aplikaci BitLocker.

„Systémy Windows 7 a Windows Vista obsahují nástroje chránící informace pomocí procesu zvaného šifrování. Jedná se o aplikaci Bitlocker,“ stojí na webu projektu.

I když se to některým uživatelům nelíbí, zařazení programu TrueCrypt do sekce pro pokročilejší je vlastně logické.

Reklama Microsoftu na jeho vyhledávač Bing ale reprezentativní není -- vyhledávač je integrován do prostředí stránky, ale Bing samotný si webu ještě vůbec nevšiml. Neindexoval ještě ani jednu stránku, takže vám vyhledávač nevyhledá vůbec nic. Naproti tomu konkurenční Google web zaindexoval okamžitě.

Myšlenka portálu s návody pro bezpečné používání počítače a internetu je dobrá, o tom žádná. Horší je však její realizace – a tím jsou myšleny zejména ty záplavy textů, kterými se čtenář musí proklikat.

Pro představu – sekce pro začátečníky sestává z textů o celkové délce asi 86 000 znaků, to je zhruba 24 normovaných stran s 12,5 tisíci slovy. Poněkud hodně velký nával informací, který si žádá odpovídající míru trpělivosti a volného času.

Ani sekce pro děti na tom není lépe – pro uživatele internetu od 6 let je připraven text o rozsahu asi 10 tisíc znaků. Se vší úctou, články o takovém rozsahu často nepřečtou ani dospělí lidé na zpravodajských nebo odborných webech (proto editoři lpí na kratších textech).

Ještě zdlouhavější jsou komiksy (přes Flash), při jejichž čtení je potřeba vyvinout tak velké úsilí a soustředění, že jsem se ke konci žádného z nich vůbec neproklikal.

Otázkou je, co má děti vést k tomu, aby na web o bezpečném internetu přišly a jak dokázat, aby si přečetly text o 10 tisících znacích, udělaly si test a nekonečným klikáním myši listovaly ve flashovém komixu?

Co webu chybí asi nejvíc, je větší kontakt s uživateli -- možná by pomohlo spustit fórum, kam by si začátečníci chodili pro radu zkušenějších. Komunita odvede skoro vždy dobrou práci. Určitě by se hodila uživatelská databáze programů chránících systém a uživatele, ale i krátké návody a triky, jak různě chránit data -- určitě by to bylo lepší než texty s tisíci slovy na desítkách stránek. 

Má vůbec cenu pro děti dělat webové stránky, na které se ani nedostanou, nebo by dnes měly školy zavést jakési hodiny o bezpečnosti na webu, nebo chcete-li o životě v kyberprostoru?  O pravidlech silničního provozu jsme se vlastně učili už v mateřské školce. Určitě se najdou tací, kteří si budou stále častěji pohrávat s myšlenkou, že internetový provoz by si vzhledem ke své všudypřítomnosti zasloužil také větší pozornost ze strany škol. Jestli už nic jiného, nový web Microsoftu a spol. jim dal obsáhlou šablonu pro učební texty. 

27. 8. 2010

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...