Úvod > Články > Zůstane Kindle králem?

Zůstane Kindle králem?

O tom, že internetový obchod Amazon čistě silou vůle svého zakladatele pomohl oživit skomírající segment trhu s e-booky, není divu. Jeho čtečka Kindle se stala téměř přes noc hitem a brzy neměla reálnou konkurenci. Potom se ale objevil Apple se svým ultraúspěšným trhákem v podobě iPadu a v dílnách Amazonu znervózněli.

Několik narychlo spíchnutých modelů nepřesvědčilo, muselo se na to jinak. Prvním útokem bylo výrazné snížení ceny, druhým potom prodej i v kamenných obchodech, z čehož musel Bezos zastávající internetový obchod po právu dostat kopřivku.

Nejnovější salvou je čtečka, kterou každý (s drobnou výjimkou samotného Amazonu) nazývá Kindle 3. Oproti iPadu má trojka tři trumfy – je menší, lehčí a hlavně levná. Zmenšení rozměrů znamená celkové zmenšení o 21 procent při zachování identického displeje s šestipalcovou úhlopříčkou. Designerům konečně došlo, že relativně tlustý plastický obal je pouhou zbytečnou zátěží.

Ruku v ruce s tím kráčí i váha, která dnes představuje pouhou třetinu váhy iPadu, což u něčeho, co bychom měli dlouhou dobu držet v ruce, je mimořádně důležité. A když přidáme přívětivou cenu 140 dolarů, zdá se, že není o čem mluvit. A to je model s Wi-Fi, k čemuž Amazon přinutil konkurenční e-book Nook, se kterým přišlo knihkupectví Barnes & Noble.

Pokud se chceme dostávat k internetu pomocí mobilních sítí tak, jako tomu bylo u předchozích modelů, připlatíme si další padesátku. Cena je zcela určitě hlavní tahák, iPad stojí od 500 výš a samotný Kindle stál ještě nedávno kolem 400 dolarů.

Porovnávání Kindlu s iPadem není tak zcela férové, iPad zůstává plnohodnotným počítačem (byť na něm zcela nepochybně nemůžeme dělat všechno), zatímco Kindle je a pravděpodobně ještě dlouho (pokud ne navždy) zůstane jednoúčelovkou. Na druhé straně ale musíme připomenout, že Kindle se svými 630 000 nabízenými knihami je na tom téměř 10x lépe nežli Apple.

Kindle, stejně jako většina čteček, využívá technologii E Ink. Ta skutečně vypadá jako inkoust na papíře a vývojáři ji milují, protože je optimální pro dlouhou výdrž baterií. Amazon dokonce tvrdí, že nový Kindle vydrží při vypnutém Wi-Fi plný měsíc. Ne vše je ale na této technologii dokonalé či „pouze“ optimální. Pro výměnu obrázků je pomalá, a i když je trojka z celé konkurence nejrychlejší, podivné černobílé zablesknutí je tam stále.

Další samozřejmou vadou na kráse je nemožnost přidání videa a barev, E Ink je a zůstane černobílý. Bezos sice mumlal něco o tom, že žádné video Hemingwaye nevylepší (v čemž měl pravdu), ale na černobílý displej je v roce 2010 zvědavý jen málokdo.

S cenou samotných knih jsou na tom všichni zhruba stejně. Za novější hity zaplatíme 13 dolarů jak u Sony, tak u Amazonu či Barnes & Noble. Doby, kdy Amazon prosazoval rovných 10 dolarů, jsou dávno pryč. Není to málo, náklady jsou minimální a navíc knihu nemůžeme nikomu ani půjčit, ani nakonec prodat. Vylepšené je i ovládání, místo miniaturního joysticku je zde čtyřstranné tlačítko známé z mobilních telefonů, posouvání stránek přestalo pípat, takže si můžeme číst i v posteli, aniž bychom někoho budili.

Ostatní e-booky zvládnou víc – Sony má dotykový displej, Nook barevné dotykové ovládání a ve firemních obchodech si můžeme číst knihy zdarma. Amazon šel opačnou cestou – do Kindle nepřidával, ale naopak ubíral, proto je dnes nejlehčí a nejlevnější. Je čas, aby kopřivku dostala konkurence. 

16. 9. 2010

Autor: Václav Větvička

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...