Úvod > Články > T-Mobile: ADSL s počítačem HP za korunu

T-Mobile: ADSL s počítačem HP za korunu

A další novinky uplynulých dní: Internet Explorer 9 bude fungovat jen na Win7 SP1 a Vista SP2 -- Vodafone nabízí připojení přes CDMA, od U:fona -- a více...

Microsoft podal žalobu na Motorolu kvůli OS Android

Společnost Microsoft zažalovala konkurenční firmu Motorola. Důvodem je údajné porušování patentů v operačním systému Android od Googlu. Motorola má porušovat celkem devět patentů.

Motorola donedávna pro své chytré mobily používala operační systém MS Windows Mobile. Ovšem stejně jako další firmy přešla na OS Google Android. Google uvedl, že je krokem Microsoftu zklamán, podle něj totiž patentové pře pouze zdržují inovace v odvětví. Zároveň se za Motorolu postavil.

Google Android představuje vůbec nejrychleji rostoucí mobilní platformu. Systému se během krátké doby podařilo na trhu v podílu přeskočit i Windows Mobile.

V Androidu vidí slibnou budoucnost rovněž počítačoví výrobci jako Acer nebo Dell, kteří oznámili, že trh co nevidět zaplaví počítačové tablety, na kterých poběží právě tento systém.

Internet Explorer 9 bude vyžadovat Windows 7 SP1

Připravovaná devátá verze Internet Exploreru poběží pouze na operačních systémech Windows 7 a Windows Vista s potřebnými patchi. Ty přinese první servisní balík pro Sedmičky a další se objeví pro Windows Vista s SP2.

To, že tento webový prohlížeč nemůže fungovat na Windows XP, které jsou stále nejrozšířenějším operačním systémem ve světě, je podle mnoha analytiků velkou chybu. Microsoftu se totiž nemůže podařit zastavit vzestup ostatních webových prohlížečů, zejména Google Chrome, jehož podíl na trhu roste právě na úkor Internet Exploreru, ale i prohlížeče Mozilla Firefox.

Google Chrome navíc bude brzy plně podporovat hardwarovou akceleraci, což má být podle Microsoftu přednost právě Internet Explorer 9. Akcelerace zobrazování obsahu přes grafickou kartu bude fungovat i v nadcházející verzi Firefoxu. Google Chrome však bude pro akceleraci využívat open-sourcovou technologii dostupnou pro více platforem (kromě Windows rovněž i v Linuxu aj.), nikoli technologie od Microsoftu.

V současnosti Microsoft nabízí zkušební beta verzi Internet Exploreru 9, ostrá verze by se měla objevit někdy začátkem příštího roku.

T-Mobile nabízí k ADSL počítače za korunu

Společnost T-Mobile startuje speciální nabídku připojení přes ADSL i mobilní volání. Svým klientům poskytuje all-in-one počítače od firmy Hewlett-Packard (typ Compaq 100eu) za korunu, resp. dva tisíce, a také ADSL připojení společně s mobilním tarifem za 399 Kč.

Počítač od HP mohou klienti získat tehdy, když se operátorovi upíší na dva roky pro používání služby Internet ADSL Premium (měsíční paušál činí 849 Kč). Při podpisu smlouvy pro ADSL Standard počítač vyjde na 2 tisíce korun (měsíční paušál 699 Kč).

„Nejčastějšími důvody, proč si lidé nepořídí počítač či internet, je cena PC a nezkušenost s jeho používáním,“ uvedl Petr Dvořák, marketingový ředitel společnosti T-Mobile. „Chceme naší nabídkou tuto bariéru odstranit a zpřístupnit moderní technologie co největší skupině uživatelů. Se základním datovým tarifem bude moci každý získat nový počítač už za 1999 korun.“

Druhá speciální nabídka kombinuje pevné připojení přes ADSL a mobilní hlas -- když si klient k hlasové službě objedná ADSL, zaplatí za připojení 399 Kč měsíčně. Akce trvá do konce října a je podmíněna podpisem smlouvy na dva roky.

All-in-one počítač není žádný herní stroj, ale vlastní jakási desktopová analogie netbooku. Obsahuje totiž pouze procesor Intel Atom pracující na frekvenci 1,66 GHz. Obrazovka má uhlopříčku 20 palců, rozlišení 1600 x 900 obrazových bodů. Operační paměť má velikost pouze 1 GB a pevný disk kapacitu 160 GB.

Vodafone už nabízí i připojení přes CDMA od U:fona

Mobilní operátor Vodafone začal oficiálně nabízet připojení přes CDMA od společnosti MobilKom, která provozuje síť U:fon. 

Díky novému partnerství Vodafone rychlým mobilním připojením pokrývá asi 80 % populace České republiky. V nabídce operátora je hybridní modem (dotovaný za cenu 77 Kč), který umí využívat jak vlastní 3G síť Vodafonu, tak i CDMA od U:fona. Operátor zopakoval, že do konce roku chce pokrýt svým signálem 60 měst.

Technologii CDMA od MobilKomu mohou využívat klienti s tarifem Připojení na stálo za stávající cenu 525 Kč. Na podmínkách se nic nemění, datový limit činí 3 GB měsíčně. Zástupci firmy ale uvedli, že před vánočními svátky představí nový tarif s vyšším datovým limitem.

OpenOffice.org prožívá krizi, vývojáři založili vlastní projekt LibreOffice

Vývojáři z komunity projektu OpenOffice.org se zřekli současné spolupráce se společností Oracle, která akvizicí firmy Sun Microsystem získala i kancelářský balík OpenOffice.org. Kvůli nejistotě kolem dalšího vývoje tohoto balíku ze strany Oraclu se rozhodli trhnout a ve vývoji pokračovat sami. Odnož OpenOffice.org ponese název LibreOffice.

Řada vývojářů nebyla spokojena vlastně ani s přístupem Sun Microsystems, proto vznikl balík Go-OO, který stojí na zdrojových kódech OpenOffice.org Novell Edition obsahujících vylepšení a patche, které Sun nezahrnul do vývoje hlavní větve. Go-OO se vlastně v některých ohledech rozšířenější než "holá" verze OpenOffice.org (zejména v linuxových systémech OpenSUSE, Ubuntu, Mandriva aj.).

Vývojářská komunita založila The Document Foundation a bude se věnovat vývoji LibreOffice, ke kterému přizvali i Oracle a požádali ho o darování značky OpenOffice.org. Rozhodnutí kvitovali i zástupci firem Novell nebo Google. Vývoj balíku tedy bude pokračovat dále podle vlastních pravidel, ovšem ne pod značkou OpenOffice.org, kterou teď vlastní Oracle. Tím však nekončí vývoj klasických OpenOffice.org, reakce Oraclu teprve musí přijít.

4. 10. 2010

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...