Úvod > Články > Milujte svá Windows

Milujte svá Windows

Kdysi dávno jsem počítač používal výhradně k práci. Ale to jsem měl Apple Macintosh. Nuda. Teprve od té doby, co mám Windows, si užívám pořádné porce zábavy.

Tak jako vyrůstal jsem na Sinclair ZX Spectrum, abych nekecal, a ten nepoužíval k práci, ale na hry. Takové ty textové adventurky, bombardování města z čárek letadlem a bombami z čárek, Tetris tehdy patřil k výkřikům módní techniky.

Ve škole jsme měli IQ 151, a na tom taky šly hrát hry, někdy dokonce i v hodinách praktické výuky práce na počítači. Zažil jsem i úžasný nástup DOSu a prvních Windows, jehličkové tiskárny.

Jenže jak jsem skončil vejšku a nastoupil do práce, posadili mne před Apple. Jistě, Snood byl dobrá hra, ale jinak si s Applem moc zábavy neužijete. Prostě ho zapnete a on funguje – a vy musíte taky fungovat. Tedy makat.

Pořídil jsem si Apple i domů, tehdy se dal pořídit ještě levně, protože firma nesponzorovala kdejaký hollywoodský film, a i doma na něm pracoval.

Jenže pak jsem změnil zaměstnání, oženil se, a Apply zmizely z mého života. Ve firmě měli deal s Microsfotem, manželka s Microsfotem sice žádný deal neměla, ale na PC s Windows byla zvyklá a Apple ji iritoval. Navíc zabíral místo.

Od té doby mám doma počítač s Windows a užívám si denně zábavy, jakou jsem s Applem nezažil. Prostě PC zapnu – a ono někdy dokonce nefunguje! Když si pohraju s BIOSem a restartem v nouzovém režimu – to jsou vám úžasné věci na hraní! –, mohu se konečně přihlásit do běžného režimu Windows.

Je to úžasný pocit! Jako byste dobyli Matterhorn nebo Kilimandžáro. Jste king. A což teprve, když začne zlobit grafika. Nebo když hledáte ten správný ovladač pro váš nový širokoúhlý monitor!

Často se mi také stane, že zapnu počítač – a on začne stahovat aktualizace. Hodně se zpomalí výkon, ale ani tak nejde nic dělat, protože po určité době (I v tom je napětí, bude stahovat aktualizace hodinu, nebo jen deset minut?) stejně bude nutné počítač pro zavedení aktualizací restartovat. Instalace při restartu zabere také určitou dobu. Aspoň můžete jít na balkon se nadýchat čerstvého smogu nebo si uvařit několik káv.

V určitých chvílích se výkon počítače začne zpomalovat. Je vysoce zábavné hledat všechny Temp položky centrální i programů a odmazávat odpad. Nebo projíždět neustále registry, kde zbyly kupodivu stopy po předešlých instalacích a překvapivě je odinstalátor neodinstaloval.

Hodně velkou míru zábavy zabírá i nutnost počítač chránit proti virům a spywaru, často je fajn sledovat průběh kontroly hard disku antivirem či antispywarem.

Nebo defragmentace! Miluji dívat se na čtverečky, jak se pomalu přeskupují a blikají, zatímco počet procent pomaličku narůstá.

Pak zde máme nutnost neustále držet prst na tepu doby vývojářů nejrůznějších „nutných“ aplikací, a mít aktuální verze Javy, Java Virtual Machine, Flash Playeru, kodeků, Silverlight... Tuhle se žena chtěla přihlásit do internetového bankovnictví Komerčky, a kurňa, během týdne vyšla nová Java a měla smůlu.

Co legrace si člověk užije s vypalovačkami, u nichž ne vždy všechna média fungují. S hrami pro PC, které jsou nekompatibilní s grafikou notebooků, aniž by to výrobce dal vědět. S nutnostmi převodů některých dokumentů v rámci jednoho programu, ale v různých verzích (třeba abyste DOCX otevřeli ve Wordu 2003).

Windows vás prostě nenechají v nečinnosti, nutí člověka k aktivitě, rozpohybování mozkových závitů, hledání neustálých a nových řešení...

Pravda, jen té práce v posledních letech s PC udělám nějak míň.

9. 10. 2010

Autor: Jan Lipšanský

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...