Úvod > Články > Netholismus – jste závislí na internetu?

Netholismus – jste závislí na internetu?

Pokud máte divné nutkání, nejste-li zrovna on-line, pokud se strachujete, že zatímco nesedíte u počítače, něco důležitého vám uteče, měli byste se hlouběji zamyslet. Možná jste totiž nemocní, možná trpíte netholismem.

Právě takto pojmenovali psychologové další ze svých patologických -ismů číhajících na civilizovaného a možná že i přecivilizovaného člověka. Netholismus značí, jak dává tušit už sám název, závislost na internetu. Pokud si myslíte, že něco podobného vám nehrozí, nebo pokud se dokonce rozčílíte, že se jedná o úplnou hloupost, měli byste být při čtení následujících řádků dvakrát tak pozorní. Právě podobné bagatelizování nebo agrese bývají jedním z prvních indikátorů, že máte ke zmíněné závislosti nakročeno. 

1. Narušené vztahy s blízkými

Existují čtyři příznaky, podle kterých se dá netholismus diagnostikovat. Předně jsou to narušené vztahy s blízkými lidmi. Pokud se internet postaví mezi vás a vaši partnerku či partnera, případně děti, může se jednat o tuto nemoc (a že je netholismus nemocí, ukážeme později). Pochopitelně se může jednat o chvilkové nedorozumění, kdy partnerce jen stěží vysvětlíte, že vám hoří termín a vy jen tak tak stíháte. V tom případě se pochopitelně o netholismus nejedná, to se ocitáme spíše na poli workoholismu, ale tomu se tento článek nevěnuje. Pokud se ale daná situace začne opakovat příliš často a vy ve skrytu duše víte, že se na termín pouze vymlouváte a přitom chcete být na síti „už jenom o pět minut déle, abyste si dočetli ten zajímavý článek/mail“, je to na pováženou.

2. Potíže s prací

Zde se jedná o poruchu soustředění, kterou má za vinu právě netholismus. Máte-li podat pracovní výkon, na nějž se musíte soustředit, ale nevydržíte pracovat soustavně alespoň půl hodiny, aniž byste se podívali, co je nového na Facebooku, zda vám nepřišel mail a jestli náhodou na zpravodajském serveru neohlašují třetí světovou válku, máte zřejmě problém. Ještě se může jednat o ještě nověji popsanou závislost na sociálních sítích, ale to už je pouze poddruh netholismu, který není o nic méně nebezpečný než jeho obecnější podoba. Na tomto místě je dobré zmínit ještě jeden poddruh – a to závislost na internetové pornografii, která sama by vydala na zvláštní článek.

3. Zdravotní problémy

Z počítače bolí záda a oči. Neexistuje nic, co by vás před těmito problémy ochránilo, pokud u něj sedíte déle než pár hodin denně. Pokud u počítače sedíte nejen v práci, ale je vaším nejlepším přítelem a po čase i vaším pánem také doma, není se čemu divit, že se dostavují potíže. A to nezbývá než doufat, že nesedáte dlouhé hodiny s notebookem na klíně bez podložky (jste-li muž). Jestli vám ale obtíže spojené s vysedáváním u počítače nevadí, nebo je prostě přehlížíte, protože je to „daň“ za to všechno, co vám internet přináší, jste patrně netholikem.

4. Trestně-právní pochybení

Pokud se dostanete k tomuto bodu, není už žádná pochybnost, že jste těžkým netholikem. Případů, kdy lidé kvůli internetu a surfování na něm, přestali chodit do práce, ale naštěstí tolik není. Hůře jsou na tom studenti, pro které je daleko jednodušší vynechat školní docházku. Je také pravda, že u netholismu, stejně jako u jiných závislostí, jsou nejrizikovější skupinou právě náctiletí, kteří v sobě nemají zabudovány dostatečně silné obranné mechanismy. Právě u nich propuká závislost na internetu v nejhojnější míře.

Netholismus je velmi ošidná a nebezpečná závislost i z toho důvodu, že bez internetu se dnes velké procento populace jednoduše neobejde. Elektronizace celého systému, v němž žijeme, sice usnadňuje práci a přináší větší pohodlí, ale zároveň vystavuje člověka tlakům, se kterými doposud nepřišel do kontaktu. Předchůdcem netholismu je pochopitelně závislost na televizi, ale ta nebyla zdaleka tak interaktivní jako prostředí webu. Jednalo se o jednostrannou činnost s omezenou variabilitou. Je ale jen velmi nepravděpodobné, že by vás po nějaké chvíli znudil internet. Vždycky se najde alespoň jeden „kanál“, na kterém tu něco dávají.

Léčebná procedura

Vyléčit těžkého netholika je obtížné. V nejrozvinutější fázi závislosti se totiž pacient stává zcela asociálním a dochází k osobnostním poruchám – tedy chová se o poznání jinak než předtím. Bývá podrážděný, když jej někdo odvádí od jeho nejoblíbenější činnosti, tedy internetu, čímž se s ním dost ztěžuje komunikace. Kdykoli je donucen odejít od počítače, je nervózní z obavy, že se zatím na internetu odehraje něco životně důležitého a on u toho nebude (zhruba jako by se bál vynechat jediný díl telenovely). Přitom ve skutečnosti v nejpokročilejším stádiu už pacienti nevyvíjejí na internetu žádnou činnost, pouze pasivně civí na monitor a apaticky obnovují svou oblíbenou stránku.

Ošetřující doktor se proto snaží nalézt pro pacienta novou náplň života. Začíná se postupně – stačí zaplnit alespoň kousek světa, který obývá pouze internet, něčím jiným. Jde o vytrhnutí pacienta z letargie, o nalezení nového, alespoň dočasného cíle, který odvrátí jeho pozornost od monitoru. Důležitá je také diagnostika příčin, které nemusí tkvět pouze v dlouhém civění do monitoru, ale třeba také v rodinném zázemí. Výbornou odvykací kůrou je potom cestování (1-3 měsíce), kdy nemá pacient příležitost se k internetu dostat. Celková doba léčení se pohybuje kolem tří měsíců.

Fakta a čísla

Ohroženější netholismem jsou zejména muži, kteří tráví u internetu déle než šest hodin denně. Odhaduje se, že netholismem je postiženo až 10 % světové populace ve věku 18-30 let. Oficiálně uzná netholismus jako problematickou civilizační nemoc Čína, ale problém si uvědomuje i Británie, Německo a nejvýrazněji Švédsko.

Pokud chcete zjistit, zda jste také netholik, doporučujeme k vyplnění tento dotazník.

12. 10. 2010

Autor: Richard Klíčník

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.