Úvod > Články > Vše, co potřebujete k práci s e-knihami

Vše, co potřebujete k práci s e-knihami

Přemýšleli jste o tom, že byste napsali vlastní knihu jako e-book? Že byste chtěli číst či editovat e-knihy na počítači? Následující článek se pokusí představit programy, které by vám neměly pro práci s e-knihami na PC uniknout.

Pokud chcete čas od času napsat či přečíst nějakou e-knihu, nepotřebujete obvykle žádné větší množství speciálních znalostí či dovedností a vystačíte si i s programovou výbavou, která je zdarma dostupná.

Na počátku je nutné upozornit na to, že e-knihy nejsou nějak formátově sjednoceny a standardizovány. Je tak vždy nutné dát pozor na to, v jaké formátu je daná kniha vytvořená. Další poměrně důležitou věcí je, zda má DRM ochranu či nikoli. To je totiž další parametr, který omezuje to, jakou čtečku je možné použít. Výhodou počítačů oproti klasickým elektronickým čtečkám je skutečnost, že obvykle lze poměrně snadno doinstalovat chybějící aplikace. I tak se jedná o nepříjemnost, kterou částečně brzdí trh s e-knihami.

Na úvod - ještě dříve, než se pustíme do přehledu nejdůležitějšího software a služeb, si dovolím upozornit na některé zajímavé zdroje informací o e-knihách. Prvním je blogdocentaKatolického a druhým jednoduchý rozcestník na serveru Pooh. Dalším zdrojem velkého množství informací je blognaPalmknihy. Existují samozřejmě i další zdroje, ale těmi se v tuto chvíli nebudeme zabývat.

Čteme

Asi nejčastější a nejdůležitější činností, kterou lze s e-knihami provádět, je četba. K dispozici je nezměrné množství různých softwarových čteček a záleží jen na vás a formátu, který chcete číst, kterou z nich si vyberete. Následující tipy proto vnímejte především jako informativní.

Zřejmě nejznámější je AdobeDigitalEditions. Tato publikace vám umožní číst e-knihy včetně těch s DRM ochranou a kopírovat je do čteček digitálních. Jedná se o poměrně robustní a kvalitně provedený program, který by měl být základním vybavením každého, kdo s e-knihami chce pracovat. Nechybí ani základní nástroje pro správu vlastní knihovny.

Velice zajímavým nástrojem je také Calibre, které je k dispozici pro Windows, MAC i Linux. Nabízí nejen poměrně pohodlnou čtečku, ale také synchronizaci s digitálními zařízeními, stahování knih z internetu, převody mezi formáty, správu knihovny nebo editaci informací o knize. Celkově se jedná o nástroj, který se postará o běžné čtení knih a jejich organizaci na počítači.

Pakliže patříte mezi příznivce minimalismu, mohla by vás zaujmout aplikace HaaliReader, která je velká pouze 183 kB a má minimální hardwarové nároky. Podporuje formáty XML, TXT, PRC/PDB a HTML a poradí si i s Clear Type. Nechybí ani schopnost vyhledávat v textech či pracovat se zip soubory.

Pokud chcete číst knihy on-line, pak můžete využít experimentálního projektu Bookworm, který umožňuje on-line četbu ePub knih. Na závěr této sekce ještě upozorníme na zajímavý doplněk Firefoxu s názvem ReadItLater, který vám umožňuje označovat zajímavé knihy a následně se k nim vracet.

Píšeme

Nástrojů pro tvorbu e-knih je celá řada. Většinou záleží na tom, jaký druh knihy chcete vytvářet.  Zajímavé je, že se stále častěji objevují nástroje, které slouží k tvorbě čistě specifického žánru. Povětšinou ale postačí pro tvůrčí proces obyčejný textový editor a speciální nástroj se postará až o následný převod. Jedná se o řešení zřejmě nejpohodlnější a nejpřirozenější, neboť prostředí textového procesoru vám nabízí obvykle maximální možný komfort a řadu funkcí.

Výhoda e-book oproti klasickým knihám je mimo jiné v tom, že do nich lze vkládat animace, videa, hudbu, obrázky a další multimediální obsah, a tak posouvat možnosti zážitku z četby zcela jinam než s klasickou papírovou knihou.

Pro pokročilejší až profesionální práci lze doporučit aplikaci s názvem EbookMaker. Knihy je možno vytvářet přímo z HTML souborů (které může poskytnout i textový procesor), přidat do nich kód v javascriptu, Flash animace, MP3 soubory či video soubory. Vytvořenou elektronickou knihu je možno exportovat do spustitelného EXE souboru, což umožní snazší šíření na CD či na webu. Aplikace je zaměřená na komerční využití - nabízí možnost zakódovat části dokumentu či jeho celek, vytvářet časově omezené knihy od prvního přečtení, snadný prodej prostřednictvím internetu nebo ochranu proti kopírování. Oproti některým nadšeneckým projektům nabízí velice jednoduché a přívětivé editační prostředí, se kterým si poradí téměř každý. Nevýhodou je cena a potřebnost nainstalovaného Internet Exploreru pro čtení knih na počítači.

Zajímavou alternativou může být například Sigil, který nabízí povedený editor e-knih s exportem do ePub, který hodnotím jako lepší než exe. Obsah sice nebude tak živý jako u Ebook Maker, ale pokud hledáte nástroj na tvorbu knihy blízké té papírové, pak je Sigil rozhodně vhodná volba. Jedná se open-source aplikaci s plnou podporou UNICODE či svg obrázků. Knihy lze s tímto nástrojem také editovat, což je nesporná výhoda. Na druhou stranu zde chybějí funkce na komercionalizaci knih.

Pokud byste chtěli psát scénář, můžete pro nekomerční využití sáhnout po specializovaném programu českého tvůrce s názvem Laura, který podporuje takovou funkcionalitu, jakou je automatická tvorba dialogů nebo přiřazení textů konkrétním osobám. Ideálně jej tak lze užít především pro amatérské divadlo, film či scénky.

Závěrem

Práce s elektronickými knihami na počítači bude stále častější - a je tak dobré se programově předzásobit a vytvořit si určitou znalost této problematiky. Pakliže se rozhodnete pro tvorbu, je dobré zvážit, do jaké míry je nutný či vhodný multimediální obsah díla - a podle toho volit příslušný způsob tvorby i výběru programu.

Pakliže byste si chtěli některá díla pořídit zdarma, můžete sáhnout například po českém projektu PalmKnihy, dílech KarlaČapka nebo zavítat na literární server xBook. Možností je tedy dostatek i v česky psané literatuře. E-knihy také otevírají dveře novým autorům. Přidáte se mezi ně?

19. 10. 2010

Autor:

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

 

OpenAI představila AI nástroj pro vytváření videa podle textu

Společnost OpenAI představila nástroj, který zvládne vytvořit vysoce kvalitní video pouze na základě textového příkazu.

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...