Úvod > Články > Internet v Česku: v dostupnosti stále zaostáváme za průměrem

Internet v Česku: v dostupnosti stále zaostáváme za průměrem

A další novinky uplynulých dní: Yahoo je na prodej, zájem má AOL -- Do roku 2025 bude k internetu připojeno 5,5 miliard lidí, tvrdí Cisco -- a více...

Čtvrtý operátor a digitální dividenda

ČTK s odvoláním na Český telekomunikační úřad informovala o tom, že čtvrtý mobilní operátor by mohl na český trh přijít s koncem analogového televizního vysílání. Umožnit mu to má digitální dividenda společně s dalšími volnými frekvencemi v pásmech 1800 a 2600 MHz.

Volné frekvence má podle ČTÚ stát zájemcům nabídnout v rámci vícekolové aukce. Ta by měla na program přijít někdy v druhé půlce roku 2011.

Čtvrtý operátor by mohl využívat frekvence v pásmu 800 MHz (po uvolnění při skončení analogového TV vysílání), 1800 MHz a 2600 MHz. ČTK dále píše, že Český telekomunikační úřad sice podmiňuje využití frekvencí pro služby elektronických komunikací, ale již nespecifikuje použitou technologii. Na rozdíl od dřívějších informací je tak možné, že o frekvence se budou ucházet stávající operátoři (kteří by je údajně mohli využít pro nasazení LTE). Už dříve se hovořilo o zájmu společnosti MobilKom, jež provozuje síť U:fon (technologie CDMA) a které chybí síť na bázi GSM.

Red Bull chce fungovat i jako virtuální mobilní operátor, patrně i v Česku

Rakouská společnost Red Bull, známá svými energetickými nápoji, chce fungovat jako tzv. virtuální mobilní operátor. Služby míní nabízet ve 140 zemích, kde jsou dostupné její nápoje. To by znamenalo i příchod na český mobilní trh. Informoval o tom server iDnes.cz.

Red Bull Mobile by fungoval coby virtuální mobilní operátor, nestavěl by tedy vlastní infrastrukturu, ale služby by nabízel díky smlouvám s jinými zaběhnutými operátory, kteří vybudovanou infrastrukturu již mají. Ještě do konce tohoto roku má Red Bull přijít na německý trh. Jeho partnerem bude společnosti Telefónica. Podle dostupných informací v Česku žádná podobná jednání mezi zmíněnými společnostmi neprobíhají. Jak média upozorňují, na našem trhu de facto žádný virtuální mobilní operátor (veřejné služby) stále nepůsobí.

O této problematice jsme psali v článku „Tak ahoj, ať neprovoláš.“ Aneb co jsme chtěli, to máme, co chceme, o tom nevíme.

Yahoo je na prodej, zájem má i AOL

List The Wall Street Journal informuje, že o společnost Yahoo má zájem i konkurenční firma AOL (America OnLine), kterou čeští uživatelé mohou znát díky projektům, jako je komunikátor ICQ, legendární prohlížeč Netscape, popř. přehrávač Winamp. Mezi dalšími zájemci figurují investiční firmy.

V novodobé historii Yahoo jde o několikátou nabídku na odkoupení. Současná cena firmy je ale podstatně nižší než před pár lety. Například v roce 2008 se o Yahoo vážně ucházel Microsoft, který za ni nabízel 47,5 miliardy dolarů (v dnešním přepočtu více než 830 miliard korun). Firma Yahoo však nabídku odmítla. Jak uvádí The Wall Street Journal, AOL aj. firmy by za dnešní Yahoo zaplatily ani ne 25 miliard dolarů (méně než 440 miliard korun).

Média upozorňují, že kdysi velice populární Yahoo v posledních letech nedrží krok s konkurencí, zejména s Googlem, a stejně tak nedokázala zareagovat na vývoj na poli společenských sítí (ostatně jako i jiné firmy), například Facebooku a Twitteru. Yahoo se nedávno domluvila na spolupráci s Microsoftem, kterému poskytla technologie svého vyhledávače.

Do roku 2025 bude k internetu připojeno 5,5 miliard lidí, tvrdí Cisco

Společnost Cisco, známá svými technologiemi v oblasti sítí, si myslí, že do roku 2025 se podaří k internetu připojit pět a půl miliardy lidí. Nejvyšší růst penetrace internetu nastane na trzích v rozvojových státech. Studie společnosti Cisco uvádí, že podíl vyspělých ekonomik v oblasti připojení stále klesá; ještě v roce 2005 podíl rozvinutých států v počtu přípojek činil 85 procent, letos už klesl na 70 procent.

Studie obsahuje čtyři možné scénáře, jak se bude internet v nadcházejících letech vyvíjet. Cisco upozorňuje, že jde pouze o odhady, protože předvídat vývoj není možné, navíc na tolik let dopředu. Podle nejoptimističtějšího scénáře by však počet lidí připojených k internetu do roku 2025 mohl stoupnout na zmiňované 5,5 miliardy lidí. Naopak nejméně optimistická předpověď počítá se čtyřmi miliardami uživatelů. V současnosti internet používají asi dvě miliardy lidí.

Internet v Česku: v dostupnosti stále zaostáváme za průměrem EU

Výsledky průzkumu Barometr, které publikovala Evropská komise, potvrzují, že v oblasti dostupnosti internetového připojení stále zaostáváme za průměrem Evropské unie.

V Evropské unii má k celosvětové síti přístup 57 procent obyvatel, v České republice 48 procent. Tradiční datovou baštou jsou severské země Švédsko a Dánsko a také Nizozemsko, kde se přístupnost internetu pohybuje od 85 do 89 procent. Opačná situace panuje v Rumunsku a Bulharsku, kde je připojení dostupné pro 31 a 35 procent obyvatel.

Průzkum se nově zaměřil i na využívání společenských sítí Twitter a Facebook. Podle výsledků je používá asi třetina obyvatel EU (35 %), nejoblíbenější jsou v Lotyšsku (57 %) a Nizozemsku (52 %). Na opačném konci tabulky je pak opět Rumunsko a Bulharsko (19 %, resp. 23 %). V Česku a na Slovensku je pak používá 42 procent, resp. 44 procent online uživatelů.  

18. 10. 2010

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.