Mobilních operačních systémů přibylo doslova jako hub po dešti. Pokud si dnes chcete koupit nový mobil s operačním systémem, pak máte nelehký úkol. Jednak si musíte vybrat operační systém, tedy platformu, a jakmile to uděláte, je nutné v rámci daného systému zvolit konkrétní zařízení. Který mobilní operační systém ale zvolit?

V minulosti byla situace mnohem jednodušší. Jednak byly chytré mobilní telefony značně dražší, čímž se stávaly nedostupné pro masy, a za druhé byl velmi omezený výběr operačních systémů. Ty se navíc od sebe tak dalece odlišovaly, že šlo o volbu zásadně snazší. Jednak zde byl Windows Mobile (nebo dříve Windows CE), dále Symbian, BlackBerry či dnes již téměř zapomenutý Palm.

Dnes ale vévodí trhu i řada nových operačních systémů. Kromě Windows Mobile, Symbianu a BlackBerry přibyly na seznamu oblíbených systémů také Android a iPhone. Tito nováčci ale za posledních pár let získali velkou uživatelskou základnu, která se rekrutovala jednak z řad uživatelů jiných systémů, ale také z řad lidí, kteří si pořídili mobilní telefon s operačním systémem poprvé, takže nebyli nijak zatíženi zvykem, tradicí, aplikačním vybavením či všeobecným míněním. 

Pokud se právě rozhodujete, jaký si koupit nový mobil s operačním systémem, pak jistě oceníte, když si tyto systémy trochu představíme, popíšeme a také porovnáme. Toto porovnání je ale často v rámci odlišnosti problematické. V každém případě si před pořízením podobného zařízení uvědomte, že bez mobilního internetu jde o zařízení takříkajíc mrtvé, které vám příliš radosti neudělá. Výhodou chytrých mobilů je fakt, že vám přináší spoustu funkcí v jediném zařízení. Můžete tak kdekoli číst e-maily, komunikovat na ICQ nebo Facebooku, prohlížet webové stránky, nechat se navigovat pomocí zabudované GPS navigace, sledovat aktuální předpověď počasí, číst nejnovější novinky na webu apod. Cena chytrých mobilů začíná na cca třech tisícovkách a končí okolo dvaceti tisícovek za nejlepší přístroje.

Windows Mobile

Zvažoval jsem, jak nejlépe operační systémy v tomto článku seřadit. Nakonec jsem se rozhodl, že začnu těmi operačními systémy, které jsou na trhu dostupné nejdéle. Windows Mobile je zavedenou mobilní platformou, která se začala nejdříve vyskytovat na kapesních počítačích PDA, později i na mobilních komunikačních centrech MDA a následně také na běžných mobilech. Přístroje z posledních let mají obvykle větší rozměry, velký dotykový displej a jde tedy o jakousi transformaci kapesních počítačů do mobilních telefonů. Poslední dostupnou verzí Windows Mobile je verze 6.5. Nedávno Microsoft uvedl nástupce tohoto systému s označením Windows Phone 7.

První přístroje jdou právě do prodeje, ale praktických zkušeností zatím příliš mnoho není. Výhodou Windows Mobile je solidní základna programů, dlužno podotknout, že skutečně kvalitní programy jsou obvykle zpoplatněné. Neplatí to ale globálně. Například oblíbená Opera či Total Commander jsou zdarma. Určitě bych se klonil k přístrojům od společnosti HTC, které mají kromě velmi solidního zpracování i vlastní grafickou nástavbu TouchFlo, která dělá z běžného Windows Mobile přístroje skutečně dobře ovladatelné zařízení. Na platformě Windows Mobile je vidět absolutní sladění s produkty Microsoft, zejména pak s komunikačním a e-mailovým řešením Microsoft Exchange.

Symbian

Operační systém Symbian byl ještě donedávna dostupný na celé řadě mobilních telefonů. Postupně ale výrobci od tohoto konceptu ustupovali, a tak se se Symbianem setkáte nejčastěji na Nokii. Tam tvoří dost značné portfolio výrobků. První telefony se Symbianem byly neforemné cihly bez dotykového displeje. Dnes se běžně setkáte jednak s běžnými kompaktními telefony se Symbianem a dále s komunikátory s dotykovým displejem. Vývoj šel kupředu, přibylo aplikací, které ale nejsou úplně centralizované, a tak je jejich nalezení trochu problematičtější. Vše důležité ale naleznete přímo v telefonu.

Značnou výhodou může být fakt, že Nokia pro většinu nových mobilů se Symbianem uvolnila bezplatnou navigaci na bázi Ovi Maps. Mapy si pomocí počítače stáhnete do mobilu a pak můžete jezdit autem po celém světě, aniž byste potřebovali připojení na internet. K tíži Nokii jde skutečnost, že mapy jsou sice podrobné, ale zdaleka nejde o tak pohodlnou navigaci, jako poskytují výrobci programů TomTom, Sygic či IGO. Symbian má velké zastoupení uživatelů zejména v Asii. Osobně mi vadí fakt, že telefony od Nokie označené typovým číslem či kombinací písmena a čísel nemají určitou tvář, a tak zákazník má pocit, že Nokia vyrábí překotně desítky telefonů, ve kterých se nevyznají ani vlastní zaměstnanci.

BlackBerry

V Česku jde o poměrně minoritní platformu, v USA šlo ale doposud o jeden z nejoblíbenějších operačních systémů. Nedávno jej ale vytřídal Android. Dokonce i americký prezident Barack Obama využívá speciálně upravený přístroj BlackBerry. Služby synchronizace e-mailů, kontaktů či schůzek jsou svázány na využívání výkonných serverů výrobce (společnost RIM). Přístroj ale dokáže pracovat také s Microsoft Exchange, Lotus Domino nebo Novell GroupWise. Pokud nejste tvrdí přívrženci této platformy, pak se jí v našich končinách raději vyhněte. Doplňkové programové vybavení je omezené a v drtivé většině případů i zpoplatněné. V Evropě se prostě tato platforma příliš neuchytila.

iPhone

Název iPhone je nejenom synonymem pro oblíbený mobilní hardware od společnosti Apple, ale jde také o operační systém. Nejčastěji bývá iPhone srovnáván s Windows Mobile a Androidem. Všechny tyto platformy mají totiž téměř výhradně dotykové ovládání svých zařízení. Přístroje tak mají podobný tvar, vzhled, hmotnost a funkce. Tábory fanoušků jednotlivých platforem se bijí o to, který systém je lepší, kdo nabízí co navíc a také renomované webové portály publikují srovnávací testy platforem, kdy občas vyhraje ten a jindy onen. iPhone je sice v Evropě rozšířenější než BlackBerry, ale jeho domovskou základnou je také zejména americký kontinent.

Při přímém srovnání v tisku nejčastěji narazíte na porovnání iPhone vs. Android. Pokud vás zajímá jen a pouze cena, pak vězte, že Android je levnější a dostupnější zařízení než iPhone. Design přístrojů je subjektivní, ale v případě Androidu máte na výběr z mnoha různých výrobků různých firem, u iPhone je nabídka omezena jen na přístroje dodané společností Apple. Aplikační základna je obsáhlá u obou platforem. iPhone vám umožní přímé spojení na App Store, kde si potřebný program stáhnete zdarma nebo za poplatek (dle licence). Společnosti Apple můžeme vděčit za masivní zájem veřejnosti o platformu chytrých telefonů a také o některé fičurky, například multidotykové ovládání.

Android

Operační systém Google Android je v současnosti jeden z nejoblíbenějších mobilních operačních systémů. Hlavní důvod spočívá v nízkých cenách zařízení, velkém výběru modelů, propracované funkčnosti a taky obrovské databázi bezplatných i komerčních programů na portálu Android Market. Nejlevnější nový telefon s Androidem je v ČR Vodafone 845, který lze pořídit za 3377 Kč, přičemž jde o přístroj s podporou 3G sítě, GPS i WiFi. Komunita kolem Androidu se také rozrůstá, a tak lze najít spoustu užitečných návodů, tipů, triků a odkazů na zajímavý software. Google se s Androidem zkrátka trefil do černého.

Mezi největší výrobce Android telefonů patří společnost HTC, specialista na Windows Mobile. Pro Android vyvinula vlastní grafickou nástavbu, která dovoluje snadno přejít k tomuto operačnímu systému všem těm uživatelům, kteří byli zvyklí na Windows Mobile. U prvních verzí Androidu byly problémy se synchronizací Microsoft Exchange serveru. Ty jsou ale nyní již vyřešeny, a tak je Android použitelný také ve velkých korporacích. Google tak zamíchal kartami ve stojatých vodách a minimálně Windows Mobile, BlackBerry a Symbianu ubral mnoho stálých zákazníků.

Který zvolit?

Na závěr tedy otázka, který si vybrat? To je dosti individuální. Nejprve si zkuste uvědomit, na co budete mobil využívat, zda potřebujete internet stále při sobě, zda budete mít k dispozici datový tarif. Možná zjistíte, že vám postačí obyčejný přístroj za nižší cenu. Dále si promyslete, jaký rozpočet můžete na zakoupení přístroje uvolnit. Například za cenu nejnovějšího iPhone máte dva solidní přístroje s Androidem. Nakonec je nejlepší všechny platformy v obchodě vyzkoušet. Ač jsem uživatel Symbianu (služební telefon), tak bych si pro soukromý mobil vybral téměř výhradně Android. Ale to je jen moje osobní preference. Pokud máte jiné zkušenosti či názory na dané platformy, pak se podělte s ostatními a umístěte je do diskuse.

16. 11. 2010

Autor: David Procházka

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Vodafone garantuje volání přes hodinky i na značky Xiaomi a Samsung

Vodafone jako první český operátor rozšířil garanci volání přes hodinky bez telefonu na tři značky. Služba OneNumber...

 

Telefon s Androidem dokáže otevřít dveře od milionů hotelových pokojů, na opravě bezpečnostní chyby se už pracuje

Výzkumníci objevili bezpečnostní chybu u zámků Saflok. Kdokoliv mohl pomocí telefonu s Androidem otevřít dveře...

 

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...