Úvod > Články > Co přijde po Windows? Microsoft už chystá nástupce

Co přijde po Windows? Microsoft už chystá nástupce

Čistě éra Windows nebude trvat věčně. Microsoft to ví. Je jen otázkou času, než bude muset na trh přijít se systémem, jenž bude stát na moderních technologiích a hlavně na zcela novém konceptu. A na tom už nějaký ten pátek pracuje...

První verze Windows se trhu objevila v roce 1985, před dlouhým čtvrt stoletím. Z dnešního pohledu se to může zdát zvláštní, ale vlastně to Windows ani neměly být – oficiálně se tehdejší grafická nadstavba systému DOS měla jmenovat suše „Správce rozhraní“ (Interface Manager). Naštěstí pro Microsoft zavčasu zakročilo marketingové oddělení.

Nešlo proto o nový operační systém, ale o „operační rozhraní“ nad systémem DOS. Samotný DOS se v jádru Windows jako klíště držel do roku 2000, kdy vyšly Windows ME, s nimiž  jeho éra coby esence Windows skončila.

(I když o systémech Windows 95, Windows 98 a Windows ME často hovoříme ve smyslu „jádro typu Windows 9x“, role DOSu v nich byla stále velká, ač nižší než ve Windows 3.11 a starších. Dodnes se vlastně mnozí neshodnou na tom, zda Windows 95/98/ME byly vlastní operační systémy v pravém slova smyslu, nebo pouhé grafické nadstavby.)

Rok po vydání Windows ME Microsoft konečně vydal systém pro široké nasazení na uživatelských desktopech, jenž stál na jádru NT. Do té doby systémy založené na NT patřily vlastně jen do firemních prostředí. 

Jenomže Zeměkoule byla čím dál více prošpikována sítěmi, a před koncem milénia byla situace skoro kritická: uživatelé potřebovali stabilnější, modernější a víceuživatelský systém připravený pro práci v sítích. 

Na svět se tak dostaly Windows XP, nejpopulárnější systém od Microsoftu, který ani po těch dlouhých letech nechce odejít na odpočinek.

Bobtnání a stará koncepce

DOS v jádru Windows zůstával dlouhých 15 let. Klíště nakonec odpadlo a pro mnohé to byla úleva. Jenomže ani kernel NT není o moc mladší – vždyť práce na něm začaly už v roce 1989. První systém, jenž na něm byl založen, vyšel zanedlouho, v roce 1993.

Na NT přitom nestojí jen Windows XP, ale i Windows Vista a Windows 7 i připravované Windows 8. Vyčítal-li někdo Microsoftu, že éra DOSu trvala příliš dlouho, NT je z tohoto pohledu ještě fousatější.

A jak šel čas, kernel NT rostl. Microsoft pokaždé do něj a celého systému Windows vkládal stále více věcí. Každá nová verze si žádala výkonnější hardware. A úměrně tomu rostla i kritika takového vývoje.

Když v roce 2007 vyšly Windows Vista – o nichž se toho neřeklo moc pěkného – mnohým došla trpělivost. Analytici varovali, že pokud Microsoft něco ve vývoji nezmění, Windows se pod svou tíhou zhroutí.

Skutečně, Windows 7 v tomto směru představují už jistý pokrok, ale změnit toho moc nemohly a nemohou. Vlak jede plnou rychlostí. Microsoft si jeho toho vědom už několik let, a i když pracuje na nových Windows 8, soustředí se také na vývoj systémů, které s Windows nemají vůbec nic společného.  

Padáme do Singularity

V roce 2008, kdy IT média psala právě o oněch „varujících analytických“, chybách Windows Vista, různých anticenách a dalším množství narážek na Visty, Microsoft  na svém webu Microsoft Research publikoval článek, který poměrně nezvykle podrobně informoval, že ve firmě se už od roku 2003 pracuje na konceptu zcela nového operačního systému. 

Microsoft zdůrazňoval, že jde o naprosto novou architekturu, nový operační systém psaný s ohledem na moderní technologie. 

Systém, jenž nemá s Windows pranic společného a vznikal od píky, nese kódové označení Singularity.

Výzkumný tým Microsoftu si dal za cíl vytvořit dostatečně malý a jednoduchý operační systém, jehož by bylo snadné během času upravovat – a to v tom smyslu, že by nemělo být těžké jej přetvářet podle trendů na trhu a s ohledem na stále nově vznikající technologie a pokroky na poli programátorském.

Odpověď na kritiku o bobtnajících Windows byla sice nepřímá, ale rázná: nový systém totiž nemá v srdci monolitické ani hybridní jádro (jako NT-systémy), ale čistý mikrokernel. Cesta k nasazení takového systému s mikrokernelem na trh bude patrně ještě dlouhá, ale přísliby jsou podle Microsoftu velké. 

Výzkumný tým, který má vývoj Singularity na starosti, uvedl, že současné operační systémy jsou konceptuálně hodně staré, postavené na představách operačních systémů z před 40 let. Ať jde o Windows, Linux, nebo Mac OS X, zaznělo z Microsoftu, jejich pojetí vychází ze systému Multics. Tento operační systém z 60. let byl na poli OS přelomovým počinem a také přímým předchůdcem Unixu, ve kterém se podařilo všechny myšlenky dotáhnout do konce. 

Tým Singularity tvrdí, že následkem úspěchu Unixu a jeho odvozenin (ať už blízkých, vzdálených i těch nejvzdálenějších) je, že dnes se operační systémy programují stále podle kritérií 40. let starých. 

Singularity v tom má být zcela odlišný– minimalistický systém založený na mikrokernelu, spolehlivý a robustní. Psaný je v rozšíření jazyka C# pomocí "řízených kódů", což je pojem zavedený Microsoftem (jako v případě .NET). 

Microsoft dokonce na webu zpřístupnil kódy (!) tohoto systému, a to zdarma pro akademické, nekomerční účely. První verze Singularity sestávala z několika stovek tisíc řádků kódů – což bylo už tehdy docela dost. 

Firma o Singularity řekla však jednu věc, kterou můžeme chápat různě; a to že tento systém nemá nahradit Windows. Toto prohlášení jednak má za úkol zchladit případné spekulace, že Windows během několika let zmizí (což je opravdu nemožné), jednak Singularity přímo opravdu jako komerční produkt figurovat nebude (jinak by jeho kódy nebyly tak snadno dostupné). 

Singularity však není systémem jediným, který Microsoft připravuje. Totiž za zavřenými dveřmi probíhají práce na jeho implementaci, o které už tak nahlas nemluví. Že půjde o semínko, které vykvete v komerční produkt, nemá skoro nikdo zainteresovaný pochyb...

(Pokračování příště)

26. 11. 2010

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.