Mobilních navigačních programů existují desítky, přičemž jde v drtivé většině případů o placený software. Existují ale i bezplatné způsoby, kterak si pořídit navigaci do mobilu. Bezplatná navigace Waze nabízí plnohodnotnou a bezplatnou navigaci v češtině a přidává propracovaný informační systém řidiče.

Nejprve si v obecné rovině proberme možnosti bezplatné navigace v mobilu. Není jich mnoho, ale existují. Google kupříkladu nabízí navigaci pomocí své aplikace Google Maps. Ta je dostupná pro Android, Windows Mobile, Symbian, iPhone a BlackBerry. Bohužel, v ČR zatím nefunguje režim navigace pomocí Google Maps, v okolních zemích na západ a jih od naší země již ale navigace spuštěna byla. Je tedy otázkou času, kdy bude spuštěna i ve střední a východní Evropě. Další možností je program Nokia Ovi Mapy. Program je určen výhradně pro mobilní telefony Nokia s integrovaným GPS modulem.

K většině nových telefonů je k dispozici zdarma, ke starším ji lze pořídit za necelé tři stokoruny. K tíži jde programu hlavně omezení na přístroje jediné značky a také určitá zmatenost při plánování trasy. Výhodou je pak fakt, že jde o celkem propracovanou navigaci s řadou pokročilých funkcí a s možností stáhnout si mapové podklady do telefonu. Tím pádem nemusíte mít neomezený datový tarif, mapy nejsou průběžně stahovány ze serveru, ale jsou uloženy přímo na paměťové kartě tak, jak je to zvykem u jiných tzv. velkých navigací. Navigace, které se ale dnes budeme primárně věnovat, se jmenuje Waze a jde si svou vlastní cestou, takže se od ostatních produktů dosti liší.

Waze se představuje

Program Waze je v základu běžnou mobilní navigací, která si stahuje mapové podklady ze serveru. Je tedy nutné mít datový tarif. Ten ale již dnes není tak nedostupný, jako tomu bylo v minulosti. Mobilní aplikace je dostupná ke stažení na stránkách výrobce, kde se nachází i celé komunikační a informační centrum. Waze nainstalujete na mobilní telefony s operačním systémem Android, Symbian, iPhone, BlackBerry a Windows Mobile. Jednotlivé verze se od sebe mohou trochu lišit, základ je ale stejný. Rozdílem proti běžné navigaci je fakt, že mapy nejsou zakoupeny od velkých společností typu Tele Atlas či Navteq.

Mapové podklady vytváří sami uživatelé. To by vás mohlo odradit, řeknete si třeba, že tím pádem jsou mapové podklady omezené. Díky dobrému zázemí české komunity jsou ale mapy hlavně ve velkých městech velmi podrobné a každým dnem se zlepšují i na venkově. Navigace je tak použitelná a zapojuje do vylepšování všechny své uživatele. Komunita sdružená kolem Waze navíc kromě aktualizace a vytváření mapových podkladů slouží také jako vzájemná podpora řidičů. Pokud je někde nehoda, dopravní hlídka nebo nebezpečí, pak si tuto informaci uživatelé Waze sdělí pomocí rozhraní mobilního programu a další uživatelé tak získají informaci, kde jet opatrně či pomaleji, než je v daném místě zvykem.

Motivací pro hlášení událostí z cest, vytváření nových silnic nebo projíždění silnic hůře zaměřených je systém sbírání bodů. Čím více bodů máte, tím jste v komunitě řidičů na vyšší pozici a můžete tak provádět větší úpravy mapy a další činnosti. Navigace je v češtině, včetně hlasového vedení. Pokud si navíc naplánujete trasu na českém území, stáhne Waze mapové podklady ihned při plánování a při roamingu jste tak vedeni na základě map stažených v domácím datovém tarifu. Celkově jde o propracovaný systém, který já osobně zapínám kdykoli, když usedám za volant. Má to svůj smysl už jen kvůli aktuálním dopravním informacím.

První kroky s Waze

Navigaci Waze najdete na stránkách www.waze.com, ty jsou sice v angličtině, ale pomocí volby Download se poměrně snadno doklikáte ke stažení aplikace. Ideální je do systému zadat své mobilní číslo, Waze vám pak odešle odkaz na instalační soubor přímo do vašeho mobilu pomocí SMS zprávy. Během instalace na vašem zařízení se na webu zaregistrujte. Své nově získané přístupové údaje zadáte po dokončení instalace do mobilního klienta. To je vše, co budete pro zprovoznění Waze potřebovat. Dále se již stačí držet pokynů programu. Budete-li jakkoli v úzkých, pak navštivte české diskusní fórum, kde naleznete jak základní návody, tak detailní popisy rozšířených možností služby Waze.

Cestování, válcování a sběr bodů

Cestovat s Waze můžete v několika režimech. Jednak můžete mít Waze jen tak spuštěný, sledovat pohyb ikony svého autíčka po mapě a pozorovat, jaké dopravní informace putují kolem vás. Druhý režim je pak navigace s daným cílem. V obou výše uvedených případech pak můžete provádět tzv. válcování nových cest. Pomocí ikony silničního autoválce lze zapnout záznam nových cest. Pokud to neučiníte ihned, například z důvodu, že nezpozorujete, že jste mimo silnici, můžete to provést i později a Waze automaticky vyválcuje podle záznamu vaší trasy vše, co bylo zaznamenáno mimo existující silnice.

Vyválcovat nové silnice ale nestačí k tomu, aby se cesta dostala do on-line mapových podkladů. Vyválcovanou trasu je nutné upravit na webu Waze. O tom si ale ještě blíže povíme v další části dnešního článku. Za každou činnost, kterou ve Waze provádíte, získáváte body. Jde o hru, zábavu a motivaci. Určitý počet bodů tak získáte za registraci, za první kilometry, za válcování nových tras, za jejich úpravu na webu, za dopravní hlášení apod. Zisk bodů vám rozšiřuje možnosti a také zvyšuje vaše postavení (ranking) mezi ostatními uživateli.

Informační systém řidiče

Za dva měsíce využívání Waze jsem dospěl k tomu, že Waze zapínám pokaždé, kdy nasednu do auta a jedu trasu delší než cca tři kilometry. Tím, že jezdím hlavně po městě, které dobře znám, tak navigaci jako takovou využívám minimálně. Waze je pro mě hlavně informační systém řidiče. To si tak v poklidu brázdíte čtyřproudovou silnici a najednou se z mobilu ozve hláška „Pozor, před vámi je hlídka“. To nějaký jiný uživatel Waze upozornil okolí, že se v daném místě vyskytují policisté s radarem. Další typický případ je, když jedete pátečním ucpaným centrem města a Waze vás informuje, kde jsou zrovna největší zácpy, kde jsou nehody a kde jiná nebezpečí, například nešťastně odstavené nepojízdné vozy.

Jde o naprosto neocenitelný zdroj informací. Samosebou to předpokládá, že je v daném místě dostatek uživatelů, takzvaných Wazerů. Okolní uživatele pohybující se ve vašem okolí vidíte pod symbolem grafické ikonky a můžete jim poslat chatovací zprávu. Do Waze jsou přenášeny také centrální informace o dopravě z Ředitelství silnic a dálnic. Většinou tak o všech situacích víte dopředu, aniž byste poslouchali konzervativní Zelenou vlnu, která se navíc zabývá zejména situací na dálnicích a hlavních silničních tazích. O tom, že je aktuální uzavírka v Horní Dolní, se dozvíte spíše z Waze. Zadávání hlášení je jednoduché. Za jízdy zvolíte jen typ události, zda je ve vašem směru či v opačném a můžete připsat i nějakou poznámku – k tomuto lze využít spolujezdce. Poznámka ale není povinná.

Dashboard a kreslení map

Výše uvedené se týká hlavně mobilní části aplikace. Na webu Waze se můžete přihlásit a sledovat tzv. Dashboard. Jde o nástěnku, kam se ukládají jednak vámi absolvované trasy, členství ve skupinách a bodové ohodnocení. V sekci Live Map si můžete zobrazit aktuální mapové podklady platné k datu uvedenému v dolní části obrazovky. V Live Map lze pomocí volby Get Directions využít stejného plánovače, jaký máte v mobilu. Mapu lze také přepnout do režimu Update Map. Zde se pomocí webové aplikace Cartouche tvoří mapy. Jako běžný uživatel máte možnost měnit a přidávat trasy jednu míli od místa, kudy jste v minulosti projeli.

Kreslení nových a vyválcovaných cest není nijak obtížné, ale vyžaduje znalosti základních pravidel ohledně propojení cest. Bez těchto znalostí se neobejdete a v mapách byste udělali více škody než užitku. Instruktážní česká komentovaná videa a Wiki naleznete v tomto vlákně uživatelského fóra. Pokud chcete co možná nejvíce dodržet přesnost, pak potřebujete kvalitní satelitní podklady. Ty, které má v základu Cartouche k dispozici, jsou tragické. Na fóru si můžete také stáhnout šikovný javascript do Google Chrome, který vám v nástroji Cartouche zpřístupní detailní podklad z Google Maps. Ač je tato funkce mnoha Wazery odsuzována, nedokáži si představit, že by neexistovala. Jde o velkou pomoc.

Závěrem

Kdykoli budete potřebovat, tak navštivte diskusní fórum. Čtěte, přispívejte a ptejte se. Jen tak docílíte během chvíle detailní znalosti Waze. Pokud vás zajímá, jak se vyvíjely mapy velkých českých a slovenských měst, pak si pusťte toto video, kde je zaznamenán půlroční vývoj rozšiřování mapových podkladů v Praze, Bratislavě, Brně a Vídni. Za půl roku jde opravdu o dramatické rozšíření. Dlužno dodat, že video je dílem slovenského Wazera a bylo oceněno také provozovateli této služby. Waze může těžit hlavně ze svých uživatelů, pokud máte prostor, pak jej určitě vyzkoušejte. 

23. 11. 2010

Autor: David Procházka

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

ČTÚ nebude nabízet další kmitočty pro DAB+

Český telekomunikační úřad už nebude nabízet další kmitočty pro digitální rozhlasové sítě. Existovat budou jen tři...

 

Vodafone garantuje volání přes hodinky i na značky Xiaomi a Samsung

Vodafone jako první český operátor rozšířil garanci volání přes hodinky bez telefonu na tři značky. Služba OneNumber...

 

Telefon s Androidem dokáže otevřít dveře od milionů hotelových pokojů, na opravě bezpečnostní chyby se už pracuje

Výzkumníci objevili bezpečnostní chybu u zámků Saflok. Kdokoliv mohl pomocí telefonu s Androidem otevřít dveře...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...