Úvod > Články > Mozilla a Firefox žijí stále především z peněz Googlu

Mozilla a Firefox žijí stále především z peněz Googlu

A další novinky uplynulých dní: Výpadky sítě O2 -- Práce pro vás? Google nabírá 2 000 lidí -- a více...

Telefónica O2 zažila velký výpadek mobilní sítě

Společnost Telefónica O2 se minulou středu potýkala s výpadky sítí v Praze a také ve Středočeském a Plzeňském kraji. Následkem toho nebyli lidé s to uskutečňovat v rámci mobilní sítě hovory.

Problém trval od dopoledních hodin, odstraněn byl večer. Podle operátora došlo k technické poruše v ústředně, přesněji v jednom z počítačových programů.

Google shání posily, nabírá 2000 nových zaměstnanců

Společnost Google hodlá v nejbližší době nabrat více než dva tisíce nových pracovníků. Posilování se netýká pouze pracovišť na území Spojených států, ale přijímat budou pobočky na různých místech světa.

Google se snaží pro sebe získat ty nejlepší mozky a talenty, už teď stávajícím zaměstnancům zvyšuje platy. Zajímavé také je, že Google "inzeroval" přes agenturu Reuters, která zprávu o nabírání nových zaměstnanců uveřejnila jako první.

Slavná společnost v současnosti zaměstnává přes 23 tisíc lidí.

Na zakladatele serveru Wikileaks byl vydán zatykač kvůli znásilnění

Julian Assange, zakladatel webu WikLeaks.org, má být zatčen za údajné znásilnění. Mezinárodní zatykač na něj vydalo švédské státní zastupitelství. Důvodem k vydání zatýkacího rozkazu je podezření ze znásilnění, sexuálního obtěžování a nátlaku.

Assange je australský občan, který nějakou dobu pobýval na území Švédska -- trestných činů se měl dopustit letos v srpnu během svého pobytu v severské zemi. Současné místo jeho pobytu není známo. 

On sám odmítá, že by se zmíněných činů dopustil. Již dříve řekl, že kvůli dokumentům uveřejněným na serveru Wikileaks.org na něj tajné služby něco připravují -- údajně byl jimi varován, že přesně na toto smyšlené obvinění jej dostanou.

Wikileaks.org je server, kde jsou anonymně publikovány tajné či různé citlivé vládní a korporativní dokumenty. Server si ze strany médií zasloužil velkou pozornost letos, když na něm byly zveřejněny stovky tisíc tajných dokumentů o vojenských operacích v Afgánistánu a Iráku.

AVG kupuje DroidSecurity, vývojáře antivirového řešení pro OS Android

Společnost AVG Technologies ve zprávě oznámila, že kupuje firmu DroidSecurity, jež vyvíjí antivirovou aplikaci pro telefony s operačním systémem Android.

Antivir této firmy patří k oblíbeným aplikacím v obchodě Android Market, kde si jej bezplatně stáhly už miliony lidí.

„Potenciál, který v rámci mobilního prostoru existuje, je mimořádný, a očekáváme, že přístroje, jako jsou smartphony, předstihnou PC v roce 2012,” řekl J. R. Smith, generální ředitel AVG Technologies. „Společnost AVG využije DroidSecurity k urychlení dodávek sofistikovaných mobilních zabezpečení a může tak poskytnout uživatelům po celém světě spolehlivé a bezpečné technologie, které potřebují ke snížení rizik spojených s využíváním mobilních zařízení.”

DroidSecurity po akvizici bude dceřinou společností AVG,  sídlo v Tel Avivu zůstane zachováno.

Příjmy Mozilly stále pocházejí především od Googlu

Společnost Google je stále největším partnerem Mozilly, která vyvíjí webový prohlížeč Firefox. Podle hlášení, které Mozilla uveřejnila, připluly do její kasy v roce 2009 104 miliony dolarů (dnes 1,9 miliardy korun), z čehož celých 86 % bylo do Googlu za integraci jeho vyhledávače do Firefoxu.

Mozilla zažila meziroční zvýšení příjmů, v roce 2008 totiž inkasovala 77,7 milionu dolarů, v té době se na této částce opět nejvíce podílel Google s 91 %. Ostatní příjmy pocházejí ze stejného typu smluv o zprostředkování služeb, tj. na seznamu figurují další firmy s vyhledávači, například Yahoo, Amazon, eBay a další.

Mozilla je sice díky svému vysokému podílu na trhu prohlížečů stále pro Google důležitá, ale Google sám poskytuje vlastní webový prohlížeč Chrome, jehož podíl na trhu prudce roste právě na úkor Firefoxu. Smlouva mezi Googlem a Mozillou přitom vyprší už příští rok.

 

ČPS: Hrozba svobodnému Internetu, dohoda ACTA, je vyjednána

Česká pirátská strana v tiskové zprávě oznámila dokončení tolik skloňované dohody ACTA. Její finální znění nebylo zveřejněno, projde ještě legislativní kontrolou. 

Pirátská strana stejně jako další zainteresované subjekty a média se proti ACTA v minulosti ohradila už mnohokrát. Mezinárodní Obchodní dohoda proti padělání je kritizována i v zahraničí. Piráti ji teď ve zprávě okomentovali následovně: 

1) Už samotný způsob vyjednávání je zavrženíhodný. Vyloučení veřejnosti z jednání odporuje demokratickým zásadám samo o sobě, ale fakt, že i europoslanci dostali požadované informace jen pod podmínkou mlčenlivosti, je skandální.

2) ACTA otevírá prostor pro vynucování požadavků typu třikrát a dost (odpojování uživatelů podezřelých z opakovaného sdílení od Internetu) skrze tlak na poskytovatele připojení a s tím spojené přenesení cenzury Internetu ze státu na poskytovatele.

3) Samotný název dohody ACTA i její text propagandisticky slučuje dva různé pojmy "kopírování" a"padělání", přičemž největší světový padělatel (Čína) se vyjednávání dohody neúčastní a rozhodně se k ní nepřipojí. Dohoda nečiní rozdíl ani mezi bezúplatným sdílením a výdělečnou činností.

4) Geografická označení (názvy typu Olomoucké tvarůžky) v ACTA chybí úplně. To je velká diplomatická prohra EU a je otázka, zda Evropě ACTA vůbec přinese něco pozitivního z ekonomického hlediska.

 

22. 11. 2010

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...