Co je to za hloupost? Že knižní trh s e-booky v Česku vůbec neexistuje? To je čirá pravda, pokud se bavíme o nějaké legální platformě. Přesto právě nakladatelé jsou z přicházejícího boomu Kindlů zcela vyděšeni. Tedy aspoň ti, kteří si stihli všimnout, že se něco děje.

Paulo Coelho před časem na omezenou dobu zveřejnil některé svoje knihy zdarma v elektronické formě ke stažení. Kasá se tím, že mu to zvedlo prodeje. Že je důležité, aby lidé četli, peníze že se dostaví později. Je nutné říci, že Coelho je abnormálně marketingově zdatný a uměl by prodat i namnožený posmrkaný papírový kapesník, na který by si poznačil seznam na nákup. Jeho teze se tedy pro ostatní případy musí brát s rezervou. Spojíme-li ale jeho myšlenku s něčím zcela zjevným, začne dávat daleko větší smysl.

Lidé si oblíbili čtečky. Oblíbili si elektronický inkoust a zamilovali se do Kindlu – aby ne, když Kindle stojí 139 dolarů a Amazon jej mile rád zašle do Česka za pouhých dvacet dolarů navíc. Musíme přičíst i to, že Kindle má skvělý marketing - a navíc je to prvotřídní produkt (z osobní zkušenosti mohu potvrdit, že jen během čtrnácti dnů si jej po osahání mého exempláře koupili hned čtyři další známí), který se prodává jako teplé housky.

Pokud sečteme to, co říká Coelho, s tím, co je zjevné ze čtečkovací mánie, můžeme přijít s prognózou, že lidé budou více číst. Přesněji řečeno – lidé v Americe by mohli začít víc číst. Ale co Češi? Jak jsou na tom ti?

Pochopitelně, že Kindle si kupují zejména čtenáři, ale je tak „sexy“ a stojí tak málo, že na něm funguje cosi, co pro nedostatek lepších termínů můžeme nazvat Apple-syndromem. Lidé jej zkrátka budou chtít stejně jako iPhony a iPady, zejména ti, kteří si je nemohou dovolit. Amazon srazil cenu na minimum a tím logicky oslovil nejširší masu zákazníků. Dá se proto předpokládat, že pod vánočním stromečkem najdou Kindle stovky, možná i tisícovky Čechů (jiné čtečky poněkud zaspaly, za srovnatelnou cenu jsou k dostání buď nesrovnatelné modely, nebo mají problém se zasíláním do České republiky, jako je tomu u jediného srovnatelného konkurenta Kindlu, čtečky Nook.)

Lidé tedy budou mít v Česku nejspíše Kindly, na kterých budou moci číst e-knihy ve formátu txt. Ale co je v současnosti ke čtení legálně? Zcela jistě téměř celá nabídka Amazonu s výjimkou knih, na které má v Evropě právo někdo jiný a my si je tu zkrátka nepřečteme. Knihy nás tu také stojí o trochu více než Američany, ale vem to čert. Máme legální anglický obsah. Kindle se může čile šířit.

Jenže vždycky je tady nějaké to jenže. Kindle má našlápnuto k ovládnutí českého trhu a tím i, podle některých předpovědí, k zadupání českého legálního trhu s e-booky do země. Proč? Kvůli absenci vhodné DRM platformy, která u nás není a zřejmě hned tak nebude, protože mnohý nakladatel pokládá DRM za zkratku počátečních slov věty Děte Raděj Mně do pr…

V této situaci, tedy se staženými kalhotami, načapal Kindle český trh. Jeho podmínky jsou přitom ďábelské. Jediné DMR, které podporuje, je formát AZW, na který má licenci jen a pouze Amazon. Pokud umíte do pěti počítat a víte-li, kolik má naše země obyvatel, je vám jasné, že priorita Amazonu nabízet český obsah bude zhruba stejně vysoko, jako natřít tchyni konečně tu branku na její chalupě. V zásadě ještě menší, protože tchyně o tom uštěpačně mluví už roky, zatímco Češi ještě nezačali ani mile prosit.

A jsme tam, kde jsme byli. I když by byla škoda nepopsat současnou situaci v České republice. De facto tu žádné české e-booky nemáme. Není legální platforma, tedy nemohou existovat. Když se začnete pídit po internetu, vyjedou na vás tisíce titulů. Některé jsou již oproštěny od autorských práv (tedy autor je více jak sedmdesát let mrtev a mne si ruce, že mu mohou být všechny čtečky ukradené), většina z nich jsou ale zdařilé převody knih současných. Češi byli, jsou a budou šikovní v obcházení čehokoliv. A zde se jim ani nelze moc divit.

Trh chce elektronické knihy, nakladatelé na to neslyší. Díru na trhu je potřeba zaplnit, Klausova neviditelná ruka se totiž s legálním a nelegálním příliš nezaobírá. A tak nám tu ta zpronevěra duchovního vlastnictví a práce nakladatelů vesele bují. Pokud vás zajímá problematika hlouběji, doporučili bychom k nahlédnutí tuto diskusi, kde najdete obě znesvářené skupiny. Nakladatelé a autoři na straně jedné, fanoušci e-booků, kteří ovšem netvrdí, že by za ně neplatili, kdyby byly k dispozici, na straně druhé. Kupodivu rozumnější argumenty zaznívají z tábora pirátského, což je dostatečné k ilustraci českých poměrů. Jak jsme totiž šikovní v obcházení čehokoli, tak jsme neschopní se na čemkoli dohodnout. I když ono to asi vyplývá jedno z druhého…

Fakta jsou ale jasná. E-booky jsou moderní a lidé je chtějí. Podle zjištění TÉTO vcelku podezřelé studie se zvýšilo knižní pirátství (což je sám o sobě krásný termín) o 50 %. Stejnou měrou se zvýšila i touha po elektronických knihách od roku 2009, když přišel na trh iPad, statistiky poskočily o celých 24 % (gratulace do Applu). Nejvíce pirátů je z Ameriky, Indie a Mexika (škoda, že nejsou podrobné výsledky převedené na počet obyvatelstva, konečně bychom zase jednou mohli dokázat, že jsme největší čtenáři – a piráti – na světě).

Relevantnost studie – vzhledem k tomu, kdo ji zadával a s jakým účelem – bohužel není příliš průkazná, ale k pojmenování trendů ji můžeme považovat za dostatečnou. Čtečky jsou lepší než Harry Potter. Způsobují, že lidé se zajímají o čtení a možná, skutečně jen možná, i více čtou. 

25. 11. 2010

Autor: Richard Klíčník

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...