Úvod > Články > Na YouTube míří francouzské filmy

Na YouTube míří francouzské filmy

A další novinky uplynulých dní: Wikileaks.org měl zveřejnit miliony nových dokumentů, ocitl se však pod útoky -- Ubuntu a velké změny -- a více...

iPad se možná tento týden začne prodávat i u nás

Počítačový tablet iPad, který prodává společnost Apple, bude od tohoto týdne dost možná dostupný i na pultech obchodů v Česku. S informací přišla Česká tisková kancelář s odvoláním na své dva důvěryhodné zdroje.

Mediální zástupce firmy Apple v Česku ČTK vzkázal pouze to, že "oficiálně nic nebylo oznámeno".

Podle informací tiskové kanceláře se iPad objeví u tuzemských certifikovaných prodejců Apple a v balíčku s datovými službami jej má poskytovat i operátor Telefónica O2.

Ubuntu měl mít průběžně nejnovější software, Canonical to pak (skoro) dementoval

Nejpopulárnější linuxový operační systém na osobních počítačích prochází změnami. V uplynulých týdnech firma Canonical, která se o jeho vývoj stará, oznámila několik zásadních změn. Kromě toho, že Ubuntu vymění některé programy za jiné, je velkou změnou to, že od příští verze upustí od klasického grafického rozhraní GNOME a vsadí na vlastní GUI zvané Unity. To se sice na GNOME zakládá, ale uživatelům nabízí jiné ovládání, než na které jsou zvyklí. Canonical nadto plánuje, že v budoucnu nebude používat okenní systém X.org pro grafické uživatelské prostředí, ale moderní a stále vznikající Wayland postavený na OpenGL.

Poslední oznámenou novinkou, která byla ale záhy dementována (v určitém smyslu), bylo, že Ubuntu by mělo porušit půlroční cyklus vydávání nových verzí. Namísto toho měly být nové verze programů do Ubuntu dodávány přes aktualizační systém, a to na denní bázi. Některé linuxové distribuce takto fungují; přes aktualizace nejsou distribuovány jen záplaty, ale nové verze programů, a také nové "vnitřnosti" systému. Ubuntu je v tomto konzervativnější. I když mu někteří vyčítají, že často do nových vydání přidává neověřený software šitý horkou nití, Ubuntu nedovoluje upgrade programů (například jako openSUSE či jiné) v průběhu jejich vydávání. To znamená například to, že když uživatel chce v Ubuntu nejnovější verzi kancelářského balíku OpenOffice.org nebo prohlížeče Firefox, musí čekat půl roku do vydání nové verze celého systému.

Mnozí uživatelé toto vidí jako velkou nevýhodu Ubuntu a po tomto způsobu aktualizování delší dobu volají. Mark Shuttleworth, zakladatel Canonical a Ubuntu, minulý měsíc na konferenci o Ubuntu řekl, že v blízké budoucnosti by měl být systém schopný uživatelům nový software nabízet prakticky každý den. Někteří pozorovatelé to pochopili tak, že z Ubuntu se stane systém, který bude kompletně aktualizován každý den, tedy že přeruší model půlročního vydávání. To však záhy dementoval Rick Spencer z Canonicalu, který uvedl, že způsob vydávání se nezmění. Celá situace se dá tedy shrnout tak, že Ubuntu patrně časem umožní povýšení verzí u nejpoužívanějšího softwaru (například zmíněného Firefoxu nebo OpenOffice.org), ale nové verze celého systému budou stále vycházet tak, jak vycházejí.

 

Na YouTube míří francouzské filmy 

Videoserver YouTube návštěvníkům nově nabídne filmy a pořady z francouzské produkce. Ve společné tiskové zprávě to uvedla společnost Google a francouzské asociace umělců.

Jako i v podobných případech se tím řeší případné porušování autorských práv. Na YouTube totiž uživatelé často nahrávají materiál, na který nemají žádná práva. Nová dohoda tak autorům a správcům práv přinese peníze, i pokud autorský obsah nahraje neautorizovaná osoba. 

 

Škodlivé programy se neustále množí, od roku 2007 se počet denních vzorků zčtyřnásobil

Společnost McAfee, která vyvíjí antivirová řešení pro počítače, ve své zprávě uvedla, že počet malwarových vzorků neustále roste, každý den vznikne 60 tisíc nových vzorků zákeřného softwaru, což je čtyřikrát více než v roce 2007. Jen od začátku letošního roku vzniklo více než 14 milionů vzorků. Oproti loňskému třetímu čtvrtletí je to o milion více. McAfee současně oznámil, že v třetím čtvrtletí letošního roku se snížil podíl spamu jak na lokálních úrovních, tak i globálně.

Jedním z nejsofistikovanějších škodlivých kódů byl Zeus a jím vytvořený botnet, který vyvinuli ukrajinští programátoři a který malým firmám ve Spojených státech způsobil ztráty ve výši 70 milionů dolarů (přes 1,3 miliardy korun).

Zeus v současnosti útočí hlavně na mobilní zařízení, zaměřuje se na podvodné bankovní převody přes SMS.

Wikileaks.org plánoval zveřejnění milionů dokumentů, od víkendu je pod útokem

Server Wikileaks.org, na němž jsou publikovány tajné firemní a státní dokumenty, v minulém týdnu oznámil, že zpřístupní skoro 3 miliony nových dokumentů o válce v Iráku a korespondenci amerických diplomatů.

Spojené státy okamžitě varovaly spojence, dopisy od americké vlády dostali představitelé Spojeného království, Kanady, Austrálie, Dánska, Izraele a Norska.

Dokumenty měly mimo jiné obsahovat informace o korupčních aférách ruských, afgánských a dalších politiků. USA varovaly, že tyto dokumenty mohou státům přivodit jisté potíže. Vyloučena nebyla ani případná roztržka mezi USA a Ruskem.

Jenomže když měly být v neděli večer dokumenty na serveru zveřejněny, server nebyl dostupný. Podle všeho se ocitl pod útokem, který jej vyřadil z provozu. Tuto informaci potvrdili i správci webu.

Na zakladatele serveru Wikileaks Juliana Assangeho byl nedávno vydán mezinárodní zatykač kvůli podezření ze znásilnění. Ten obvinění odmítá a označuje ho za vykonstruované.  

29. 11. 2010

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...