Úvod > Články > E-banking 2: Česká spořitelna a HVB Bank

E-banking 2: Česká spořitelna a HVB Bank

Ve druhém dílu seriálu o bankovnictví se dostávají na řadu dvě zajímavé banky, Česká spořitelna, kterou hodně lidí miluje a mnoho nenávidí, a HVB Bank, což je ve srovnání se Spořitelnou nováček na českém bankovním trhu.

Česká spořitelna

Mnozí tuto banku milují, jiní ji odmítají titulovat bankou – obecně se vžil jen zkrácený výraz Spořitelna. Jde o nejdéle působící bankovní subjekt na českém trhu, tradice Spořitelny sahá až do roku 1825. Moderní budoucnost banky se začala formovat až po sloučení s Erste Bank, které se uskutečnilo v roce 2000. Mnohým posměváčkům tak „došel smích“ a i odpůrci museli uznat radikální zlepšení služeb. Na druhou stranu o rychlosti a pružnosti Spořitelny vědí mnozí uživatelé své – s eBankou se např. rychlost připisování peněz na účet nedá srovnat.

Elektronické bankovnictví Spořitelny je na průměrné úrovni, pojďme si je blíže představit. Bankovnictví je odděleno od portálu Spořitelny a najdete je na www.servis24.cz. Pro ty z vás, kteří nevyužívají e-banking Spořitelny je k dispozici demoverze zde. Autorizace vstupu do aplikace je trojího druhu. Jednou možností je zadání klientského jména a hesla (toto není ideální v rámci bezpečnosti), dalším vygenerováním kódu z elektronického kalkulátoru a poslední možností je certifikát nahraný na pevném nebo přenosném médiu. Certifikace plateb je možná přes SMS, je ale věcí každého klienta, zda ji využije.

Aplikace je poměrně rychlá a není problém ji spustit například i pod Linuxem. Přehlednost aplikace je dostatečná, obsahuje standardní transakční historii, příkazy k úhradě, trvalé příkazy a inkasa. Aplikace také obsahuje možnost sledovat stavební spoření, pojistné smlouvy apod. Možnost uzavírat či předjednat spoření či úvěr bez navštívení pobočky aplikace nepřipouští – tedy nejen aplikace, ale celkově systém České spořitelny. Ve srovnání s eBankou je aplikace tak na cca 20 procentech funkčních voleb, ale běžnému uživateli to jistě postačí.

HVB Bank

V roce 2001 vznikla HVB Bank sloučením dvou samostatně působících bankovních domů – BankAustria / Creditanstalt a HypoVereinsbank – tedy českých poboček těchto bank. Podobnou integraci prodělaly stejné bankovní domy v roce 2000 i v zahraničí. Hlavní předností banky je silné zahraniční zázemí, dobrá pověst a tradice a zejména i přístup ke klientům, který je maximálně vstřícný – toto mohu potvrdit z vlastní zkušenosti.

Elektronickou aplikaci si můžete vyzkoušet na webu www.hvb.cz, kliknutím na Demo Online Banking. Krom internetového bankovnictví nabízí HVB Bank i GSM bankovnictví, které je ovšem orientováno pouze na zákazníky mobilního operátora T-Mobile, což využití služby značně omezuje. Podobným omezením je nutnost instalace části produktů JVM (Java Virtual Machine), což omezuje uživatele PDA nebo jiných operačních systémů než Windows. Autorizačním i certifikačním prostředkem je v rámci internetového bankovnictví elektronický klíč ve formě kalkulátoru.

Aplikace má příjemné uživatelské rozhraní, není složitá a pracuje rychle. K dispozici máte přehled účtů, příkazy k úhradě (včetně SIPO), termínované vklady, zahraniční platby, informace o úrokových sazbách a kurzovním lístku, Zprávy (komunikační kanál s bankou) a Administraci aplikace. V zásadě jde o podobný druh internetového bankovnictví jako v podání České spořitelny, ocenitelný je komunikační kanál s bankou, pomocí něhož můžete pokládat dotazy a vybíráte odpovědi banky. Srovnávat s eBankou nelze, co zamrzí asi nejvíce, je absence zasílání změny zůstatku na mobilní telefon – toto aplikace Spořitelny umí.

 

Související články:

E-Banking: Startujeme seriál

25. 8. 2005

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...