Úvod > Články > Trojský kůň zamyká Windows, uživatelé mají platit za heslo

Trojský kůň zamyká Windows, uživatelé mají platit za heslo

A další novinky uplynulých dní: Na Google útočila skutečně Čína, vyplývá z dokumentů WikiLeaks -- Google má tento týden představit netbook s OS Chrome -- a více...

Na Google útočila skutečně Čína, vyplývá z dokumentů WikiLeaks

Dokumenty americké diplomacie podporují dřívější podezření, že za kybernetickými útoky na Google a další společnosti stojí opravu Čína.

Podle depeše odeslané z amerického velvyslanectví v Číně do Washingtonu útoky nařídili vysocí členové čínského komunistického vedení. Dohlížel na ně šéf komunistické propagandy, který je odpovědný za bezpečnost Číny.

Útoky na sítě Googlu probíhaly ke konci minulého roku, firma informace o nich zveřejnila letos v lednu. Čínským útočníkům se podařilo získat blíže nespecifikované duševní vlastnictví Googlu a také přístup k e-mailovým schránkám čínských disidentů a aktivistů.

Google na útoky reagoval omezením provozu na území Číny a dokonce se zdálo, že se z tamního trhu stáhne. Zároveň přestal poslouchat čínskou vládu ohledně cenzurování výsledků vyhledávání a provoz vyhledávače přesměrovat na servery v Hongkongu. Google také hrozilo, že mu nebude prodloužena licence na poskytování elektronických služeb na území Číny.

Trojský kůň zamyká Windows, uživatelé mají platit za heslo

Některé zahraniční weby orientované na bezpečnost PC informují o novém vzorku "ransomware", útočného kódu, který uživatelům odepírá přístup k Windows. Ty po spuštění počítače zkrátka nenabootují. Uživatelům je slíbeno odblokování po zadání hesla, které si musí koupit na určité webové stránce.

Nový vzorek Trojan.MBRLock přímo upravuje MBR (Master Boot Record) na pevném disku. Do systému se dostává přes jiný malware a ke své aktivaci musí získat administrátorská práva, což znamená, že buď musí být překonána UAC, nebo uživatel "omylem" přístup sám při dotazu povolí (což se stává u infekcí docela často).

Trojan po úspěšném spuštění přepíše první tři sektory pevného disku svým vlastním MBR kódem, originální MBR je přesunut na pátý sektor. Po spuštění počítače se uživatelům zobrazí varování, že všechny disky byly zašifrovány a všechny pokusy o obnovu dat povedou k jejich ztrátě. Uživateli je přiděleno identifikační číslo, které má použít k vygenerování hesla na webu safe-data.ru.

Žádná data však šifrována nebyla, přepsán byl pouze MBR. Nicméně snahy o obnovu MBR přes instalační CD Windows a příkaz "fixmbr" selžou. Důvodem je, že rootkit odstranil celou tabulku z prvního sektoru.

Jedinou možností opravy je použití nějakého live CD, které vytvoří novou tabulku pro oddíl, popř. odpojit infikovaný disk, připojit je k jinému počítači a pátý sektor překopírovat zpět na první.

Google má tento týden představit netbook s OS Chrome

Společnost Google má tento týden prolomit ledy ohledně operačního systému OS Chrome a přístrojů, na kterých má být předinstalován. Dlouhé měsíce se totiž spekuluje o tom, kdy Google přístroje s Chrome uvedene na trh a zda vůbec -- skeptické hlasy totiž vycházejí z velkého úspěchu dalšího operačního systému od Googlu, OS Android, který sice byl určen primárně pro chytré mobily, ale svou cestu si našel už i na netbooky a počítá se s ním pro dnes kvetoucí trh s počítačovými tablety.

Podle informací Engadget.com plánuje Google představit první netbook s vyladěným operačním systémem Chrome. Podrobné informace o konfiguraci počítače sice chybí, ale počítá se s tím, že půjde o klasický netbook s procesorem Intel Atom. Chrome OS má mít v sobě zabudovanou podporu nového internetového obchodu Chrome Web Store.

O Chrome se hovořilo minulý týden i v souvislosti s korporativními operačními systémy. Google údajně plánuje nahradit v řadě firem (díky lepší licenční politice a nulovým poplatkům za OS) instalace Windows právě svým systémem.

Chrome OS je operační systém postavený na linuxovém jádru, poběží na něm patrně jediná desktopová aplikace, a to právě prohlížeč Chrome, ostatní aplikace budou webové. Důraz tak bude kladen na využití cloud computingu. 

Vyšla nová verze Wordpress, opravuje bezpečnostní chyby

Jedna z nejpopulárnějších blogovacích platforem a CMS vyšla v nové verzi. WordPress 3.0.2 opravuje několik bezpečnostních chyb, které umožňovaly potenciálním útočníkům převzít nad systémem a celým webem kontrolu.

Aktualizace je tak doporučována všem uživatelům, kterým není bezpečnost jejich webu lhostejná. Důležitá je také oprava jiné díry, která umožňovala spammerům obcházet zabezpečení a komentáře zahlcovat nevyžádanou reklamou.

Uživatelé si mohou novou verzi WordPress stáhnout z webu projektu, popř. využít automatické aktualizace v rámci správcovského rozhraní.

Nová verze Chrome: lepší bezpečnost, podpora PDF

Webový prohlížeč Google Chrome vyšel v osmé ostré verzi. Vývojáři opravili řadu bezpečnostních chyb a zároveň přidali podporu prohlížení PDF. Příslušný zásuvný modul běží v sandboxu, čímž dramaticky zvyšuje bezpečnost (chrání před napadením Windows přes podstrčené a náležitě upravené PDF soubory, které útočníci ke kompromitaci systému používají docela často).

Pět opravených chyb nese označení jako "vysoké nebezpečí". Pokud někteří uživatelé blokují automatickou aktualizaci tohoto prohlížeče, nová verze je dostupná na této stránce.

6. 12. 2010

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.