Záloha a synchronizace dat jsou dvě velká témata, která zajímají stále více uživatelů. Kdo z nás nechce mít neustále zálohované důležité dokumenty nebo automatickou synchronizaci složek na více počítačích? My si představíme Dropbox a další zajímavé nástroje, které nám s těmito činnostmi pomohou zdarma.

Zálohování je jedním z nejčastěji zmiňovaných pojmů a přitom něčím, k čemu se většina uživatelů příliš nemá. Často je za překážku považována cena nebo nepohodlí, které s obnovováním dat souvisí. Dnešní, v domácnostech velmi populární, zálohování na optické disky má totiž zásadní nedostatky a to životnost v řádu dvou až pěti let, po kterých je nutné data znovu obnovovat. Uvážíme li způsob záznamu a manipulaci s CD či DVD, zjistíme, že většině uživatelů se ale zálohovat nechce.

Paradoxnější je, slyšíme-li žádosti o posunutí termínu odevzdání bakalářských či diplomových prací z důvodu, že danému uživateli vyhořel disk nebo jeho počítač chytil virus. Kvalifikační práce jsou krásným příkladem dat poměrně malých objemů, které je ale nezbytně nutné pravidelně a často zálohovat.

V následujícím článku si tedy představíme několik nástrojů, které nabízejí možnosti on-line zálohy dat. Můžete tedy vyhořet, může přijít povodeň nebo jakékoli lokální neštěstí - a o svá data nepřijdete. Současně nabízejí další dvě zajímavé funkce. Předně je to možnost přístupu k datům z jakéhokoli místa připojeného na internetu a pak také synchronizaci složek na vícero počítačích. Můžete si například nastavit, že složka Dokumenty se bude na vašem PDA, stolním počítači i netbooku udržovat zcela identická, což je v dnešní době věc mimořádně užitečná.

Dropbox

Asi nejznámější službou tohoto druhu je Dropbox. Nabízí 2 GB volného místa zdarma. Další prostor pak můžete získat dvěma způsoby; nákupem (50 GB za 99 USD/rok nebo 100 GB za 199 USD/rok) nebo oslovením přátel. Pokud si některý z vašich přátel založí Dropbox, získáte navíc 250 MB místa až do limitu 8 GB. Vzhledem k cenám a k tomu, že data přenášíme přes síť, je asi nejrozumnější tuto, ale i podobně zaměřené služby, užívat především k záloze dokumentů.

Dropbox nabízí podporu jak Windows, tak také Linuxu, Androidu iPhone, Windows Mobile nebo Mac OS - a je možné jej tedy používat i na sdílení dat v rámci více platforem. Pro užívání aplikace si stačí stáhnout z webu klienta, nainstalovat jej a průvodcem si nechat nastavit službu. Z bezpečnostních důvodů doporučuji užívat co možná nejsložitější heslo. Průvodce vás seznámí i se základními možnostmi aplikace a nabídne vám, jakou složku chcete sdílet.

Aplikace nabízí nastavení možnosti sdílet soubory s více uživateli současně a v případě instalace na více počítačích umožňuje synchronizovat složky. Zálohování na web probíhá zcela automaticky, kdykoli v dané složce nastane změna. Aplikace navíc umí udržovat starší verze dokumentů, takže není problém se vrátit k některé z předchozích variant. Parametry zálohování lze samozřejmě nastavit – od maximální rychlosti odesílání dat až po užití Proxy serveru. Standardně užívá vlastní Proxy pro zvýšení bezpečnosti přenosu dat. Samozřejmostí je i průběžný ukazatel zaplněnosti disku.

U souborů, které jsou přenášeny nebo již přeneseny, se zobrazuje grafický příznak (kolečko modré, zelené, respektive červené barvy v případě selhání přenosu), což ulehčuje orientaci. K dispozici je přístup k souborům prostřednictvím on-line aplikace, která nabízí možnost stáhnout si příslušný soubor, nastavovat sdílení nebo procházet starší verze souborů.

Celkově se Dropbox chová velice intuitivně, spolehlivě a kvalitně. Nabízí zdarma jen poměrně omezenou kapacitu, ale na druhou stranu je multiplatformní a nabízí rychlé a pohodlné ukládání dat. Také proto se stal určitým standardem v této oblasti.

MS Live Mesh

Microsoft Live Mesh je zajímavým projektem, který umožňuje sdílet soubory mezi uživateli prostřednictvím internetu, využívat 5 GB webový disk nebo na dálku ovládat MS Windows či synchronizovat nastavení nejen složek, ale také IE či MS Office. Oproti Dropbox má tedy vyšší kapacitu a podstatně více funkcí. Na první pohled. Na ten druhý je patrné, že nic není zadarmo, neboť chybí podpora Linuxu či Androidu, nebo jsem nikde nenašel nástroj na zprávu starších verzí dokumentů. Na druhou stranu je svojí integrovaností do MS Windows poměrně zajímavou a logickou variantou.
 

Ubuntu One

Ubuntu One se stalo zajímavou aplikací až poměrně nedávno s tím, že přibyl klient pro Windows. Soubory jsou nahrávány při změnách v dané složce automaticky na web, kde máte k dispozici zdarma 2 GB prostoru, ale je možné si zakoupit prostor další. Mimo tuto automatickou aktualizaci souborů je zde on-line klient, který umožňuje procházet soubory a nastavovat atributy pro sdílení. Mimo klasických dat je možné sdílet i poznámky či kontakty.

Ze své osobní zkušenosti ale "One" příliš doporučit nemohu, kvůli řadě drobných „bugů“, které vám mohou způsobit to, že se data ve skutečnosti vůbec nezálohují.
 

SpiderOak

Poslední službou, o které se v našem přehledu zmíníme, je SpiderOak. Nepatří mezi nejznámější, ale co se týče funkcí, které nabízí, jí muže konkurovat jen málokdo. Nabízí 2 GB místa zdarma s možností dokoupení dalšího prostoru, podporuje starší verze souborů, inteligentní sdílení dat, přístup k datům pomocí on-line klienta nebo podporu řady operačních systémů, včetně mobilního Androidu. Nechybí ani podpora pro obnovení dat ze zálohy nebo užívání USB klíčenek pro sdílení. Celkově se jedná o méně známý, ale velmi ambiciózní a zajímavý projekt, který jistě stojí za vyzkoušení. SpiderOak slibuje i inteligentní zálohování, které má zajistit menší objem přenášených dat, ale tuto možnost jsem nijak netestoval.
 

Závěrem

Podobných služeb je samozřejmě více, ale je pravdou, že svojí nabídkou jsou často velice podobné. Osobně mi vyhovuje Dropbox, který nabízí standardní velikost webového prostoru, maximální spolehlivost a podporu více operačních systémů. Pokud vám nevadí technologické řešení od Microsoftu, které má řadu odpůrců, pak ani Mesh nemusí představovat špatnou volbu. Jako zajímavý nástroj se jeví také SpiderOak, který toho ale v souboji s Dropboxem příliš mnoho navíc nabídnout nemůže – snad jen lepší sdílení složek.

21. 12. 2010

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...