Úvod > Články > Google vlezl Microsoftu do zelí, představil Chrome OS. Připojení k internetu bude navíc zdarma

Google vlezl Microsoftu do zelí, představil Chrome OS. Připojení k internetu bude navíc zdarma

Společnost Google v úterý představila svůj další operační systém: Chrome OS. Společně s ním světu ukázala i první notebook s tímto OS a otevřela rovněž obchod s aplikacemi. Nová éra operačních systémů začíná.

 V uplynulých týdnech jsme si povídali o tom, kterak společnost Microsoft připravuje zcela nové operační systémy, které v ničem nebudou připomínat současné Windows. Minulý týden jsme narazili na projet Midori a zvěsti, že systém má být orientován na práci s webovými aplikacemi a skloňovali jsme cloud computing. Sérii článků o novém OS od Microsoftu jsme teď přerušili kvůli jedné podstatné události: Google předběhl Microsoft – světu představil svůj vlastní systém, který právě takto funguje: linuxové jádro v srdci systému a nad ním jediná běžící aplikace - prohlížeč Chrome, jenž je vstupní bránou do světa internetu, webových služeb a dat uložených na vzdálených data centrech.

Vize z minulosti

V úterý od 19:30 středoevropského času mohli diváci na celém světě sledovat, co nového Google do světa IT přinese. Spojení webu a desktopu nebylo nikdy tak těsné jako teď: de facto se splnil sen těch, kteří již v 90. letech snili o „síťových počítačích“.

Možná si někteří čtenáři vzpomenou na někdejší vize Larryho Ellisona, šéfa společnosti Oracle, který viděl ve webu a jeho službách budoucnost a osobní počítače už v 90. letech označoval za „směšné přístroje“. Oracle sice plánoval vyvíjet počítače a lá „thin client“, ale plány mocné firmy nebyly v tomto směru realizovány. O odvážný krok, který je podpořen rozmachem a už jakousi vyspělostí webu, se pokouší po letech Google.

Motivací Googlu pro vývoj Chrome OS je jednoduše jedna věc: a to, že velká část uživatelů zapíná počítač jen proto, aby mohli být na webu. Webový prohlížeč je stěžejní aplikací pro řadu z nás a většinu věcí děláme právě v něm, říká Google.

S tím úzce souvisí fakt, že ostatní aplikace a součásti běžných operačních systémů jsou pak vlastně nejen překážkou, ale i hrozbou kvůli složitosti a z ní vyplývající vysoké frekvenci děr, jež mohou do systému pozvat útočníky. A web je tím největším semeništěm malwaru.

Zapnout a jedem

Začátek představení Chrome OS byl celkem působivý: stačilo zapnout počítač, vložit údaje o uživatelském účtu u Googlu (vlastně jako při přihlášení na Gmail) a webovou kamerou pořídit fotografii pro uživatelský účet. Toť vše. Systém byl připraven okamžitě pro použití. Žádné zadávání produktového klíče, žádná aktivace, žádné zdržování a žádné čekání na konfigurace toho či onoho.

Po spuštění systém okamžitě provádí synchronizaci s nastavením služeb, aplikací a záložek. Start systému netrvá déle než pár sekund. Odladěnost softwaru vůči daném hardwaru přináší i další výhody, jako je okamžité probuzení počítače z režimu spánku – uváděny jsou milisekundy i s tím, že systém je okamžitě opět připojen k internetu.

Důležitou součástí koncepce Chrome OS je snadná instalace aplikací – nejde sice o aplikace desktopové, jak je známe, ale o řadu nových aplikací a her, které běží v prostředí prohlížeče Chrome. Google k tomuto účelu spustil Chrome Web Store, webový obchod, v jehož rámci si uživatelé dané aplikace mohou zdarma nainstalovat nebo koupit (záleží na typu).

Podstatné je to, že aplikace nejsou určeny jen pro Chrome OS, ale všechny operační systémy, na kterých běží prohlížeč Chrome. Je zcela jedno, zda uživatel používá Linux, Mac OS X či Windows.

Chrome OS nabídne i práci s akcelerovanou 3D grafikou, bude tedy možné hrát i hry – to je možné díky WebGL.

Vysoká bezpečnost

Google od počátku zdůrazňoval, že Chrome OS nabídne nevídanou bezpečnost – jak bylo řečeno, internet je semeništěm malwaru, a Google chce, aby data uživatelů byla v bezpečí.

Za prvé, všechna data v počítači a v rámci práce v Chrome OS jsou šifrována pomocí technologie eCryptfs přítomné v linuxovém jádru. Za druhé, aktivity v prohlížeči jsou chráněny sandboxem, který je používán v prohlížeči Chrome i dnes (sandbox je technologie pro oddělování běžících procesů; neověřený kód nemůže při spuštění ohrozit ostatní části systém nebo aplikace).

Za třetí, co šest týdnů probíhají na pozadí systému, bez interakce s uživatelem, aktualizace. Uživatelé nebudou obtěžováni dialogy ani varováním a nebudou muset zadávat hesla pro instalaci aktualizací.

Za čtvrté, při startu systému probíhá okamžitá kontrola stavu operačního systému. Pokud by se nějakému kódu nějak podařilo ostatní zabezpečení prolomit, tak v případě, že detekční systém najde rozpory v konfiguraci, dojde k automatické opravě na předchozí, bezpečný stav. Součástí toho je určitá paměťová část, kterou není možné přepsat.

Prototyp notebooku

Chrome OS byl představen na prototypu notebooku s označením Cr-48, který nenesl žádnou značku. Již teď je jasné, že Google bude spolupracovat, co se hardwaru týče, se společnostmi Acer a Samsung. První přístroje s Chrome OS na trh budou uvedeny později, než se spekulovalo. Podle slov Googlu půjde o půlku příštího roku.

Představený notebook z pilotního provozu má obrazovku o úhlopříčce 12 palců, o konektivitu se stará WiFi a 3G modul. Nechybí zmíněná webová kamera, čtečka SD karet, VGA konektor pro další monitor a dostupný je jeden USB port.

Google na rozdíl od Applu přístroj nijak nezamyká, vývojáři si vše potřebné budou moci upravit k obrazu svému, nehrozí tedy ani zámek na jediného poskytovatele mobilních datových služeb.

Chromoting...

Osobně jsem nejvíce čekal na představení jedné z funkcí, která byla oznámena až dlouhé měsíce potom, co byla veřejnosti načrtnuta koncepce Chrome OS. Bohužel na tiskové konferenci jí prostor, pokud jsem dobře sledoval, nebyl dán - a nebyla ani pořádně demonstrována. Tou funkcí je tzv. Chromoting. Podivně znějící slovo není nic jiného než slitina slov "Chrome" a "Remoting/ Remote [Access]", tedy implementace vzdáleného přístupu z prostředí Chrome OS na „obyčejné“ počítače, jež používá k práci.

Totiž když Google začal veřejně více hovořit o plánech vývoje koncepčně nového operačního systému, uživatelé mu vytýkali to, na čem systém stojí: tedy orientace na webové aplikace, cloud computing a odklon od desktopových (lokálních aplikací).

Pozorovatelé upozorňovali, s čímž naprosto souhlasím, jak jsem psal v minulosti, že uživatelům nemůže být odepřen přístup k aplikacím, které si zaplatili (na OS Windows) a na něž jsou zvyklí. Chrome OS sice může být skvělou bránou do světa webu a i plnohodnotným systémem pro práci s webovými aplikacemi, ale neměl by uživatele omezovat v jejich práci. Byl-li by Chrome OS opravdu pouze nástrojem pro přístup na web, ztrácel by na významu především pro ty uživatele, kteří často cestují.

Google tohle rychle pochopil. V červnu letošního roku Gary Kačmarčík, softwarový inženýr Googlu, na blogu napsal, že Chrome OS bude obsahovat funkci, jež uživatelům přístup k desktopovým aplikacím nakonec umožní. Řešením je právě zmíněné Chromoting, přístup k desktopovým aplikacím na uživatelském PC přes webové rozhraní Chrome OS.

To znamená jediné: když budete na cestách, v kanceláři nebo prostě mimo místo, kde je váš osobní počítač s daty a aplikacemi, budete moci se k němu v rámci Chrome OS připojit, spouštět programy, pracovat s nimi a stejně tak vám bude umožněno přistupovat ke všem datům uloženým na normálním PC, který jinak používáte k práci.

Funkce Chromoting, poznamenal Google, je již dnes součástí zdrojových kódů Chromium OS a její nasazení do ostré verze Chrome OS přijde „až někdy později po uvolnění ostré verze Chrome OS na trh“.

Caesar Sengupta, jeden z ředitelů Googlu, uvedl, že tato funkce je opravdu nutností, protože lidé dnes vlastní více počítačů a je nezbytné, aby jim Chrome OS umožnil přístup ke všem datům a programům. Chromoting tak bude v lecčems připomínat již existující aplikace, jako je třeba GoToMyPC. Na rozdíl od ní však bude podporovat nejen Windows a Mac OS X, ale i Linux (vždyť Chrome OS má linuxové jádro) – a zejména bude zdarma.

Jestliže tedy v počátcích mediálního šumu existovaly mezi uživateli obavy, že Chrome OS nebude nic jiného než přístroj pro přístup na web – což zvládne i lecjaký mobilní telefon –, dnes se mohou těšit na to, že ať už budou kdekoli, tento systém jim naopak umožní pracovat s počítači, ke kterým nemají fyzický přístup. A Chrome OS umožní i vzdálený tisk.

Offline přístup, internet zdarma

I když Chrome OS je webcentrickým systémem, umožní práci v off-line režimu. O to se bude starat funkce synchronizace – vypadne-li uživatelům konektivita, systém se hned přepne do off-line režimu, uživatel bude moci nadále pracovat třeba v kanceláři Docs nebo webovými MS Office.

Konektivitu nebude obstarávat pouze WiFi, ale - jak bylo zmíněno - i 3G modul. Důležitou skutečností je to, že přístup k mobilnímu internetu Google nabídne zdarma. V současnosti spolupracuje s americkým operátorem Verizon, který uživatelům Chrome OS umožní za měsíc zdarma přenést 100 MB dat po dobu dvou let. Za necelých 10 dolarů si pak uživatel bude moci koupit přenos libovolného množství dat. Detaily v tomto směru budou vyřešeny později. Jasné je, že uživatel nemusí s operátorem podepisovat žádnou smlouvu o zprostředkování služeb, tedy se ani nijak vázat. Objem dat pro přenos si půjde objednat v případě potřeby na dané časové období. 

10. 12. 2010

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...