Úvod > Články > Řada DDoS útoků na české i zahraniční weby

Řada DDoS útoků na české i zahraniční weby

Během posledních dní se různé známé weby staly terčem útoku typu DDoS, kdy jsou servery přetíženy umělými požadavky. Terčem útoků se staly weby firem, které nějak souvisejí s děním kolem WikiLeaks, ale třeba i vůbec nesouvisející server České pošty.

Informační lavina kolem WikiLeaks pokračuje i nadále. Zatímco jedni novináři se zabývají obsahem uveřejněných diplomatických depeší, druzí sledují bitvy, které propukly v kyberprostoru. DDoS útoky postihly i Českou poštu, ty však s WikiLeaks nemají nic společného.

Útoky typu DDoS nejprve odstavily z provozu server WikiLeaks.org, který musel být odpojen od domény ORG a poté se přesunul na CH. Závratnou rychlostí po světě začala vznikat i "zrcadla" (mirrors), která uživatelům poskytují dokumenty, které byly původně publikovány na WikiLeaks.

Lidé sympatizující s tímto serverem ve středu odstartovali DDoS útoky na systémy společnosti MasterCard, která v úterý uvedla, že nebude zpracovávat platby pro server WikiLeaks. Následkem útoku byly z provozu vyřazeny nejen webové stránky firmy, ale lidé si stěžovali na selhání platebních systémů, kdy nebylo možné v obchodech platit kartou. I když v tu chvíli weby další karetní společnosti Visa běžely, ani jim se DDoS nakonec nevyhnul. A útočilo se na další větší či menší subjekty.

Pozornost na sebe strhla i česká Pirátská strana, která dříve oznámila, že provozuje mirror pro WikiLeaks: Včera se internetem rozšířily informace, že se stala rovněž obětí DDoS. Nicméně řada lidí je k tomuto tvrzení skeptická, protože mohlo jít pouze o technické problémy. Detaily o domnělých útocích nebyly zveřejněny.

Poslední aktuální DDoS útok se týká webu České pošty. Jak uvedl server Lidovky.cz, útok začal ve čtvrtek ráno a trval až do večera. Ochromen byl systém pro online podávání hromadný objednávek, čehož využívají firmy například pro rozvoz zboží z internetových obchodů.

Česká pošta Lidovým novinám problém potvrdila, ale podobně jako v případě webu České pirátské strany se někteří lidé kloní i k té variantě, že Českou poštu potkaly pouze technické problémy a její systém "prostě nestíhal".

Mluvčí České pošty Ivo Mravinec nicméně uvedl, že na webovou adresu aplikace přicházejí tisíce fiktivních požadavků. Lidové noviny uvedly hodnotu 6000 za minutu, což není číslo nijak moc vysoké – každopádně pokud Česká pošta dojde k závěru, že šlo o řízený útok, podá trestní oznámení na neznámého pachatele. Lidové noviny nevyloučily ani tu možnost, že za útokem může stát konkurence. 

10. 12. 2010

Autor: Redakce DSL.cz

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Český bezdrát nabízí připojení k Internetu Eri-ADSL Panter... 5 Mbps od 279 Kč a 10 Mbps od 299 Kč

Společnost Český bezdrát s.r.o. nabízí v AKCI Léto 2014 dvě nové Služby pevného připojení k Internetu typu ADSL...

 

TP-LINK radí, jak se chránit před chybou v zabezpečení domácích routerů

Před nedávnem proběhla v médiích zpráva o závažné bezpečnostní chybě některých síťových prvků od nejrůznějších...

 

ss7Net - VoIP telefonní ústředna zdarma

Vyměníme Vám starou za novou ...

Dosluhuje Vám vaše stará pobočková ústředna? Máme pro Vás řešení...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...