Úvod > Články > Policie zatkla 16letého mladíka, kvůli WikiLeaks údajně útočil na servery MasterCard

Policie zatkla 16letého mladíka, kvůli WikiLeaks údajně útočil na servery MasterCard

A další novinky uplynulých dní: Vyšel nový OS Android -- Co Windows Phone 7? Microsoft o něm nechce moc mluvit -- a více...

Policie zatkla 16letého mladíka, který kvůli WikiLeaks údajně útočil na servery MasterCard

Nizozemská policie zatkla 16letého mladíka, podezírá ho, že měl na svědomí útoky na servery firem MasterCard, PayPal a Vista. Zmíněné společnosti totiž minulý týden oznámily, že nebudou zprostředkovávat finanční transakce pro server WikiLeaks.

Podle nizozemských médií za útoky nestál pouze zadržený mladík, ale byl součástí větší skupiny lidí, kteří útoky typu DDoS nezávisle na sobě ochromili chod serverů tří ústavů.

Z Nizozemska pocházela jen část útoků -- ty měly být koordinovány ze serveru Anonpos.net, který se nachází v datovém centru v Haarlemu. Do nizozemského útoku bylo zapojeno několik tisíc počítačů. Tamní policie se chystá zatknout více lidí, k nimž je rychlé vyšetřování zavedlo.

K útokům na servery společností MasterCard, Visa a PayPal se přihlásila také skupina Anonymous, která akci pojmenovala Operace: Odplata (Operation: Payback). Anonymous o svých akcích informovali přes Facebook a Twitter, jejich účty však provozovatelé brzy vymazali. Kvůli WikiLeaks byla napadena řada serverů po celém světě, mezi nimi byly i weby politiků.

Radiokomunikace prý koupily CDG, provozovatele třetího multiplexu

Česká tisková kancelář informovala o možném obchodu mezi Českými Radiokomunikacemi a společností Czech Digital Group (CDG). České tiskové kanceláři prodej CDG měly prodej potvrdit dva důvěryhodné zdroje. Radiokomunikace by tak nákupem získaly třetí multiplex digitálního TV vysílání, který CDG provozuje.

Třetí multiplex je v dosahu asi dvou třetin obyvatel, celoplošně vysílá programy Z1, Public a křesťanské rádio Prohlas. V Praze je pak v tomto multiplexu dostupná křesťanská TV Noe a TV Prima v HD.

České Radiokomunikace zatím nechtěly obchod komentovat. Minulý týden bylo potvrzeno, že náš hlavní provozovatel televizních a rozhlasových vysílačů sám mění majitele -- od Falcon Group patřící pod Mid Europa jej kupuje fond Macquarie za 574 milionů eur (14,4 mld korun).

Co Windows Phone 7? Microsoft o něm nechce moc mluvit

Od chvíle, co byl představen Windows Phone 7, mezi komentátory moc optimismu nezaznělo. A nic příliš optimistického se IT médii nenese ani dnes, kdy je produkt několik měsíců na trhu. Microsoft se stále o Windows Phone 7 moc nebaví a nechce komentovat, jak se systém (ne)prodává. To nahrává samozřejmě těm spekulacím, že o něj ze strany spotřebitelů není moc velký zájem.

Prodej systému nechtěl komentovat ani Joe Belfiore, ředitel programu Windows Phone. Když byl na konferenci D: Dive Into Mobile dotázán právě na to, jak se Windows Phone 7 prodává, odvětil, že "čísla v tuto chvíli nekomentujeme, je na to příliš brzo."

Podle statistik je nejrychleji rostoucí mobilní platformou systém Google Android, který meziročně raketově vystřelil na podíl ve výši 25,5 %, což znamenalo skok o 1 400 %. V loňském třetím čtvrtletí mu totiž na trhu chytrých mobilních telefonů patřilo jen 3,5 %. Microsoftu patří až pátá příčka, kdy jeho Windows Mobile (předchůdce Windows Phone) klesl na podíl činící 2,8 %.

Navigační systém Galileo bude mít centrálu v Praze

Evropský navigační systém Galileo bude mít nakonec centrálu v našem hlavním městě, potvrdili to ministři Evropské unie. Do Prahy se administrativa přestěhuje z Bruselu do dvou let.

Evropský družicový systém vyjde na 3,5 miliardy eur, tj. přes 90 miliard korun, a jak média připomínají, jde zatím o nejnákladnější unijní projekt.

Cílem projektu Galileo je i odstranit evropskou závislost na amerických družicích a systému GPS. Představitelé Galilea například dále uvádějí, že nový družicový systém lépe pokryje severní části Evropy, kde má GPS problémy. 

WikiLeaks chce zklidnit vody, distancuje se od útoků na servery firem

Zástupci serveru Wikileaks, který dnes sídlí na švýcarské doméně CH, se oficiálně distancovali od útočníků vystupujících pod označením Anonymous, kteří v minulém týdnu napadli servery několika společností, například karetní skupiny MasterCard a Visa. Útoky typu DDos byly na servery vedeny kvůli tomu, že firmy odmítly zpracovávat finanční transakce pro WikiLeaks (dary od příznivců).

Server WikiLeaks odmítl, že by s útoky na firmy měl cokoli společného, nijak nebyl v kontaktu ani s útočníky. Ovšem zástupci WikiLeaks přímo útoky neodsoudili -- pouze řekli, že byly odrazem názoru veřejnosti na dění.

Pod útoky typu DDoS (což se česky překládá poněkud krkolomně jako distribuované odmítnutí služby) dochází k zahlcení serveru umělými dotazy v rychlém sledu za sebou. Následkem toho pak server není schopný obsloužit reálné uživatele a je de facto mimo provoz. Pod tímto typem útoku byl dlouho i server WikiLeaks.org -- kvůli vysokému provozu jej potom správce domény ORG odpojil a server se přesunul na doménu CH.

Nový OS Android

Google minulý týden oficiálně vydal novou verzi operačního systému Android určeného pro chytré mobilní telefony. Verze s číslem 2.3 nese kódové označení Gingergread a přináší řadu nových funkcí a vylepšení.

Mezi ty nejznatelnější se řadí nový vzhled grafického rozhraní, přibyla podpora pro velké displeje (příprava pro nasazení na tablety a netbooky -- mimochodem netbooky s Androidem v kombinaci s Windows prodává už firma Acer), vývojáři vylepšili správu napájení (vyšší výdrž baterií), předělána byla klávesnice (displejová), přibyla podpora SIP pro VoIP volání přes internet, předělána byla funkce copy&paste aj.

13. 12. 2010

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...