Úvod > Články > Avatar: rekordní počet stažení pirátských kopií, ale vydělal 54 miliardy korun

Avatar: rekordní počet stažení pirátských kopií, ale vydělal 54 miliardy korun

A další novinky uplynulých dní: Pro Kinect se připravuje první PC hra -- Attachmate zachová SUSE i openSUSE -- a více...

Pro Kinect se prý připravuje první PC hra

Microsoft sice ještě stále nepodporuje systém Kinect na PC (určený je pro konzole XBox), nicméně hackerům se to podařilo téměř okamžitě -- uvolněny byly ovladače pro Windows i Linux pod svobodnou licencí. Spekuluje se, že Kinect získá od MS podporu ve Windows 8, budoucím systému, který by měl vyjít asi za dva roky, ale Microsoft toto ještě nepotvrdil. Nicméně rozhraní pro XBox s PC už díky snaze různých vývojářů funguje a dokonce se připravují i hry pro PC, které budou Kinect využívat.

První vlaštovkou je firma GamePrix, která podporu pro Kinect připravuje v rámci hry Divine Soul. Jak informují zahraniční herní magazíny, GamePrix nezůstane u Kinectu pro PC sama. Je prý jen otázkou času, než další herní společnosti uvedou své tituly s podporou Kinectu.

Avatar: rekordní počet stažení za jediný rok

Nejstahovanějším filmem roku 2010 se stal film Avatar, jenž zaznamenal na BitTorrentu takřka 16,6 milionu stažení. Server TorrentFreak.com, který statistiky přinesl, připomíná, že Avatar přepsal P2P historii, protože ještě nikdy předtím žádný jiný film nebyl za jeden rok takto často stažen. Rekord doteď držel loňský vítěz, snímek Star Trek, jenž byl stažen takřka 11milionkrát.

Druhým nejstahovanějším snímkem v roce 2010 (11,4 milionu stažení) je mediálně vcelku neznámá komedie Kick-Ass (o to překvapivější je druhé místo), na třetím místě se umístil film Inception / Počátek (9,7 milionu stažení). Desítku nejstahovanějších filmů včetně tržeb shrnuje následující tabulka. 

Attachmate: O SUSE nemusíte mít strach

Společnost Attachmate, která odkupuje firmu Novell, ubezpečila uživatele i partnery, že vývoj linuxových systémů SUSE včetně bezplatného systému openSUSE bude pokračovat i nadále.

O budoucnosti linuxových projektů a dalšího open-sourceového softwaru, který Novell vyvíjí, hovořil šéf Attachmate Jeff Hawn s manažerem pro komunitu ze společnosti Novell Josem Poortvlietem.

Attachmate se dosud ve sféře open-source byznysu nepohybovala, ale Hawn řekl, že "firma si uvědomuje význam open-sourcových technologií, zejména Linuxu, a rostoucí hodnoty, jež přináší do byznysu po celém světě." Uvedl také, že Attachmate zná i význam komunitního linuxového operačního systému openSUSE, ze kterého čerpají korporativní systémy SUSE a klienti.

Vývoj těchto systému jakožto i dalších softwarových technologií bude zachován. "Uvědomujeme si, že firmy na celém světě každý rok nasazují do svých infrastruktur, datových center a na desktopy stále více open-sourcových technologií. Myslíme si, že tento trend bude pokračovat," vysvětlil Hawn záměry se softwarovým portfoliem Novellu.

Firma plánuje, že po dokončení akvizice zřídí vlastní divizi SUSE, která bude mít na starost jak vývoj, tak i prodej a podporu linuxových systémů.

Seznam.cz zahájil testování nových map

Česká portálová jednička Seznam.cz začala s veřejným testováním nové verze serveru Mapy.cz. Uživatelé na adrese beta1.mapy.cz najdou nové mapy s novými funkcemi a v novém designu. Seznam to uvedl na svém blogu.

Mezi hlavní novinky patří například "plánovač tras podle přání uživatelů", jenž podporuje možnost zadání průjezdních bodů i přes kliknutí a přetažením zadaných praporků na mapě. Seznam.cz vypichuje dále funkci vybarvování regionů. "Vyberete-li si některý z vyhledaných regionálních výsledků (mají červené ukazatele) a kliknete na něj, vykreslí se vám v mapě červenou poloprůhlednou barvou celá plocha daného regionu. Zřejmě nejužitečnější je to při vyhledávání ulic (funguje již u většiny ulic, i když pokrytí zatím není 100%), ale plocha se zobrazí i u států, krajů, okresů a obcí." Nové mapy také obsahují nové fotografie a popisy obcí, měření vzdálenosti pro pěší chůzi ve městě nebo více verzí leteckých snímků.

Letos jsme na Štědrý den poslali méně SMS i MMS než loni

V rámci českých mobilních sítí bylo letos na Štědrý den odesláno 73,76 milionu krátkých textových zpráv a 699 tisíc multimediálních zpráv. Oproti loňsku jde o pokles o 1,1 milionu SMS a pětinový propad u MMS. S odvoláním na čísla českých mobilních operátorů o tom informovala Česká tisková kancelář.

V síti T-Mobile bylo 24.12. odesláno 29,6 milionu SMS (oproti loňsku pokles o 5 %), zákazníci Telefónicy O2 odeslali 27,6 milionu zpráv a klienti Vodafonu pak 16,5 milionu zpráv.

Co se týče MMS, nejaktivnější byli klienti Telefónicy O2, jež odeslali 238 tisíc zpráv. T-Mobile zaznamenal téměř stejný počet -- 235 tisíc. Zákazníci Vodafonu pak poslali 226 tisíc.

Ve srování s loňskem stoupl podíl krátkých zpráv odeslaných přes externí aplikace, zejména pak webové SMS brány.  

27. 12. 2010

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...