Na co se můžete těšit a co nás možná potká v roce 2011? Je to vždy trochu pohled do křišťálové koule, ale některé události se před námi vážně (i nevážně) postupně rýsují. Jaký tedy bude letošní rok?

Odhadnout všechny novinky a změny, které přinese rok 2011, je téměř nemožné, ale v rubrice o IT nevážně čtenář jistě odpustí, když se pustíme na tenký led fabulací a spekulací a pokusíme se sestavit žebříček devíti událostí, které by nás mohly v příštím roce v oblasti IT potkat - a nemusely by být úplně nepříjemné. No považte sami. 

1. Google uvede Chrome OS

Toto je téměř jisté. O operačním systému od Google se hovořilo již před Vánocemi. Termín se nakonec posunul, aby bylo možné doladit všechny funkce systému. Google potřebuje úspěch na poli operačních systémů, neboť mu zde začíná konkurovat i Apple, který loni vystřídal Microsoft v roli hlavního konkurenta. Operační systém se bude snažit zaujmout především firmy, pro které bude užitečné mít z jednoho místa přístup ke všem firemním datům nebo snáze spolupracovat na různých projektech. Nemalou část fanoušků pak budou jistě tvořit i ne příliš nároční uživatelé, které by mohla oslovit nízká prodejní cena netbooků s tímto operačním systémem.

Pravděpodobnost: 1:1,1 

2. Další šokující únik z Wikileaks

Wikileaks v závěru roku stáhla oči všech obyvatel směrem k moderním technologiím a internetu – od informací z diplomatických depeší až po útoky na řadu korporátních společností, které učinili její příznivci. Současně byl zatčen její zakladatel. Sečteno podtrženo; kauza od bulvárních plátků až po odborná média. Snad ještě nikdy neměl nějaký jeden web tak zásadní dopad na celospolečenské dění. Čekají nás další překvapivé až šokující informace? Kdo bude terčem zájmu tentokráte?

Pravděpodobnost 1:2 

3. Skončí hromadné slevy

Asi každý z nás zná nákupní módu posledních měsíců, tedy slevové kupóny v hodnotě desítek procent, pomocí kterých lze ušetřit netriviální částky. Ale má to několik háčků – omezený sortiment zboží, sleva často není tak velká, jak by se mohlo zdát, a kupóny mají omezenou časovou platnost a řada z nich jistě dříve nebo později propadne. A s ní i nákupní horečka, neboť budeme, slovy klasika, počítat, kolik jsme ušetřili, když jsme všechno utratili.

Pravděpodobnost 1:3 

4. Apple koupí Facebook

O tom, že má Apple volné peníze, se mluví již poměrně dlouhou dobu, stejně tak o tom, že je jich tolik, aby mu umožnili zakoupení druhé nejnavštěvovanější stránky internetu. Facebook se jistě nebude chtít dát lacino, ale na druhou stranu postrádá funkční ekonomický model a již nějakou dobu technologicky stagnuje. To jsou jednoznačné indikátory pro to, aby byl prodej učiněn již letos. Apple se o sociální sítě snaží se svým Ping, což je projekt trpasličích rozměrů, který ale společnosti zřejmě odzkouší, co si uživatelé přejí a co potřebují.

Pravděpodobnost: 1:4 

5. Google spustí sociální síť

Google se o sociální sítě snaží již poměrně dlouho. Komunitní prvky na YouTube zatím příliš nezabírají, Buzz stagnuje a Wave byl úspěšně rozpuštěn. Ač ani na jednom Google nic neprodělal, spíše naopak, je jasné, že do sociálních sítí chce proniknout. Zatím jediným funkčním projektem je Orkut, kterému se daří jen v Brazílii. Přitom technologicky je na tom Google jednoznačně nejlépe ze všech – vyjde mu další z jeho pokusů? Stále více se mluví o Google Me, který by měl integrovat řadu služeb a her do jednoho prostředí se sociálními prvky.

Pravděpodobnost 1:5 

6. Steve Jobs uvede nějaké nové „superudělátko“

iPad i iPhone zaznamenaly veliký úspěch. Jobs má dar zjistit, co by lidé mohli chtít ještě dříve, než to oni sami vědí, udělat to kvalitně, precizně, jednoduše - a nakonec je přesvědčit, že bez toho opravdu nemohou žít. Co připraví pro letošní rok? Jistě je možné se těšit na nové verze stávajících výrobků, ale přijde nějaká další malá revoluce? A jak k ní přistoupí trh? S další vlnou nadšení? I to jsou otázky, na které přinese odpověď letošní rok.

Pravděpodobnost 1:5 

7. Facebook v problémech

Zahraniční komentátoři stále více upozorňují na to, že bude mít Facebook velké problémy. Konkurence široko daleko žádná, technologický vývoj minimální a orientovaný je na jednu službu a uzavřený sám do sebe. Situace je podobná jako u kdysi neohroženého AOL, Ask, Yahoo či Delicious – suverénní služba bez konkurence, které došel dech i zájem uživatelů. Podle mnohých je jen otázkou času, kdy se něco podobného stane Facebooku. Blíží se houfný exodus uživatelů?

Pravděpodobnost 1:9 

8. Elektronické knihy předčí tištěné i u nás

Nová čtečka od Amazonu Kindle 3 je aktuálně nejprodávanějším knižním zbožím tohoto obchodu a spolu s ním jdou na dračku elektronické knihy, jejichž výhody jsou pro čtenáře i prodejce zřejmé. Kdo by si nechtěl přečíst nový díl oblíbené knihy jen pár minut poté, co se objeví v amerických knihkupectvích a navíc za nižší cenu než v papírovém vydání? U nás se ale trh s elektronickými knihami teprve pomalu rozjíždí a vydavatelé jsou poněkud opatrní. Porazí u nás elektronické knihy ty papírové, co se stažených kusů týče, již letos?

Pravděpodobnost 1:10 

9. Aktuálně.cz se stane nejčtenějším zpravodajským webem

Dnes patří projektu Aktuálně.cz v čtenosti až třetí místo; za iDnes a Novinkami. Sází přitom na netradiční přístup nepřebírání zpráv z ČTK a vlastní originální publicistický obsah. O tom, jak si zvýšit čísla čtenosti, by mohl mluvit téměř každý provozovatel většího množství webů – integrováním menších projektů, alespoň formálně, pod jednu hlavičku. A tak i Aktuálně.cz šanci zaútočit na pozici iDnes rozhodně má – stačí přirozený růst a drobná integrace. Zdali to bude stačit na Novinky spojené se Seznamem, těžko říci; spíše ale asi ne.

Pravděpodobnost 1:20 

A co od roku 2011 očekáváte vy? O své postřehy a předpovědi se můžete podělit s dalšími čtenáři v diskusi pod článkem. Jen pro úplnost dodávám, že pravděpodobnosti jsou jen mými vlastními subjektivními dohadami, nikoli sázkovými kurzy. 

11. 1. 2011

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.