Úvod > Články > Volat přes Skype je nelegální, zní z Číny

Volat přes Skype je nelegální, zní z Číny

Čína varuje, že používání Skype a dalších zahraničních VoIP služeb je v rozporu se zákonem. Hlasovou komunikaci mohou zprostředkovávat pouze státní firmy.

Na samotném konci roku 2010 se ve světových médiích objevily zprávy, že Skype bude z vůle čínské komunistické vlády zakázán. Jako první o tom informovaly čínské listy Shangai Daily a People's Daily Online.

Z nařízení čínských úřadů jsou internetové hlasové služby, které neposkytují státní firmy China Telecom a China Unicom, nelegální. Důsledkem toho je, že VoIP služby zahraničních poskytovatelů budou zablokovány. Čínské ministerstvo průmyslu a informatiky však neupřesnilo, odkdy budou nová nařízení uplatňována v praxi a kdy k zablokování cizích služeb dojde.

Zpráva mezi mnohými uživateli pochopitelně zvedla vlnu nevole. Hlasové služby na bázi VoIP totiž spotřebitelům dovolují podstatně šetřit finance -- jak uvádí People's Daily, minuta hovoru z Číny do Japonska nebo Jižní Koreje stojí zhruba 60 amerických centů (kolem 11 Kč), kdežto Skype si účtuje 10 centů (necelé 2 Kč), resp. 0 centů, je-li hovor veden mezi dvěma počítači.

Kan Kaili, profesor z Pekingské univerzity, rozhodnutí vlády označil za směšné. "Vždyť VoIP je populární technologií na celém světě."

Skype se tak může dostat na seznam blokovaných služeb, na který patří různé další, ve světě populární weby, jako je například Facebook, Twitter nebo YouTube.

Historie poprvé: cenzura a sledování komunikace

Skype to podobně jako další software a služby určené ke komunikaci neměl nikdy v Číně moc lehké. Například v roce 2007 uživatelé, kteří si chtěli Skype stáhnout na území Číny, byli náhle přesměrováni na web TOM Online, portál poskytovatele mobilního připojení.

Na něm je od té doby Skype dostupný, ovšem v podobě speciální verze, jež byla upravena podle požadavků čínské vlády. Skype, který s TOM uzavřel partnerství, hovořil pouze o "regulaci", ale jak se ukázalo, o nic jiného než cenzuru a dohled nešlo a nejde. Software totiž sleduje nejen komunikaci mezi uživateli v Číně, ale i tu, která jde z Číny do světa.

Ke konci roku 2008 vyšlo najevo, že operátor TOM veškerou textovou konverzaci ukládá, pokud aplikované filtry odhalí, že se uživatelé baví o politických tématech -- mezi klíčová slova patří například "komunistická strana", "Tibet", "Nezávislost Taiwanu" a jiné.

Kritici připomínali, že TOM neukládá pouze textovou komunikaci mezi čínskými uživateli, ale i těmi mimo území Číny (jestliže takový uživatel konverzaci vedl s čínským uživatelem, resp. používá verzi z TOM.com). Samozřejmě, že nešlo jen o ukládání obsahu komunikace, ale společně s ním byly uloženy IP adresy uživatelů, uživatelská jména a telefonní čísla. Tyto skutečnosti byly potvrzeny nechtěným únikem logů, k čemuž došlo kvůli chybě serverů.

Posílení dohledu je nepravděpodobné

Komentátoři napříč webem v IT médiích i na zpravodajských serverech sice teď píší o tom, že Čína chce mít větší dohled nad komunikací svých občanů, jenže v tomto případě nejspíše o otázku cenzury a soukromí patrně vůbec nejde. Čínské úřady tím, že postaví zahraniční VoIP operátory mimo zákon, chtějí dost možná jen posílit pozici státem vlastněných firem, tedy zmíněných China Telecom a China Unicom. První jmenovaná je největší čínskou společností poskytující pevné hlasové služby, druhá pak druhou největší telekomunikační společností nabízející služby přes mobilní 3G sítě.

Skype nové regulační nařízení odmítl komentovat, pouze vzkázal, že jeho software dosud v Číně blokován není. O tom se uživatelé mohou přesvědčit na webu www.tom.com, kde stále najdou příslušný instalátor.

Zatím se zdá, že Skype bude fungovat v textovém režimu i po uplatnění regulace -- jako nejpravděpodobnější se jeví ta možnost, že Čína určitě zablokuje možnost volání na pevné linky a mobily. Jak to bude s voláním mezi počítači, tak není jasné -- i když nedávná historie nám může dát odpověď (viz dále).

Za pozornost určitě stojí ještě jedna věc - Skype v těchto dnech vylepšil svůj program tak, aby umožňoval hovory na telefonech iPhone a tabletech iPad přes 3G sítě -- China Unicom je přitom v Číně exklusivním partnerem společnosti Apple.

Historie podruhé: kontrola trhu

Letmý pohled do minulosti ukazuje, že to není poprvé, co Čína zakázala VoIP služby zahraničních firem. Ke stejnému kroku se odhodlala v roce 2006. I tehdy byly VoIP služby postaveny mimo zákon -- a tehdejší jedinou motivací bylo stimulovat VoIP trh čínských podniků.

Tehdy šéf TOM Online řekl, že žádní VoIP operátoři nedostanou od vlády licenci do roku 2008 -- ten rok se v Číně konaly olympijské hry a představit si je bez VoIP technologie by nebylo možné.

Zákaz VoIP služeb znamenal v praxi pro uživatele Skypu to, že nemohli volat na telefonní čísla – jak textová komunikace, tak i hlasová mezi počítači ovšem fungovala. Máme-li se tedy držet otřepaného klišé o poučení se z minulosti, pak současné nařízení regulátora nejspíše opravdu vychází z kontroly trhu a snahy o stimul domácích firem, tj. zákaz VoIP služeb zahraničních firem se dotkne opět “jen” hovorů na pevné linky a mobily.

7. 1. 2011

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...