Stále více expertů mluví o tom, že Microsoft připravuje verzi svého operačního systému pro mobilní procesory. Pro mobilní architekturu sice Microsoft již má dva systémy, starší Windows CE a nejnovější Phone 7, ani jeden ale není postavený na míru procesorům s architekturou ARM.

Pokud to tedy Microsoft myslí s útokem na tablety vážně, musí s něčím přijít. Je možné, že se jedná jen o kouřovou clonu a ve skutečnosti bude novinkou slibovaný Windows CE 7.

Tablety se dnes skloňují ve všech pádech a kdo z výrobců digitálních udělátek tablet přinejmenším neplánuje, jakoby nežil. Na letošní CES by se dokonce měla objevit (byť v některých případech pouze jako oznámení) dobrá osmdesátka tabletů. Pozadu nemůže zůstat ani Microsoft, a tak Steve Ballmer má toto téma dokonce jako součást své hlavní přednášky.

To ale neznamená, že bych si v této oblasti na úspěch Microsoftu vsadil, ostatně se o tablety marně pokouší již téměř deset let. A k tomu, aby měl šanci dnes, je stejně daleko jako dřív. Trhu kraluje iPad, který je sice z mnoha pohledů jen krásnou hračkou vybuzenou marketingovými prášky, ale může se pyšnit řadou funkcí, které sice konkurence může do svých tabletů nacpat také, ale jen ve vzácných případech je může překonat. Navíc náskok, který iPad dnes má, připomíná chvíle, kdy Apple převálcoval trh s přehrávači empétrojek – téměř přes noc se z konkurence stali hráči, kteří také přicmrdávají.

Bude v podstatě jedno, pro jaký operační systém se stratégové z Redmondu rozhodnou. Windows 7 jsou sice blíž vhodnému operačnímu systému nežli kdykoliv předtím, stále to ale není ono. Ostatně od OS, jehož srdce je vyvinuto pro ovládání klávesnicí a myší, to plně nemůžeme očekávat. Pokud skutečně Microsoft ohlásí něco jiného, ať už úplně nový operační systém nebo dokonce Windows 8, bude trvat několik let, než se novinka dostane na trh.

Dalším problémem je to, že programy Microsoftu prostě nejsou připraveny na dotykové ovládání. Microsoft přitom dost dobře nemůže nabídnou tablety, které nebudou plné vlastních softwarů, a ovládat třeba Excel či Word pomocí dotykové klávesnice není zrovna příjemná představa.

Tablety, stejně jako smartphony, získávají nebo ztrácejí popularitu podle toho, jaké aplikace nabízejí. Aplikace si samozřejmě dnes nemůže žádná firma, giganty v podobě Microsoftu či Applu nevyjímaje, dovolit připravovat sama. Sázet je tedy nutno na ostatní. Tady má Apple pochopitelně obrovský náskok (navíc ve velkém počtu lze stejné aplikace využívat u iPhonu, iPodu i u iPadu), ale i tak se Windows Phone 7 daří postupně vytvářet vlastní ekosystém aplikací. Zvládnout a podporovat zcela nezávislé systémy desítek tisíc aplikací je věc mimořádně náročná.

Někdo může namítnout, že Samsung se svým tabletem Galaxy Tab právě tohle dokázal a za dva měsíce se může pyšnit 1,5 milióny prodaných kusů a druhým místem za iPadem. Jak iPad, tak Galaxy Tab ale pohání operační systém, který byl designován speciálně pro tablety. A právě tady má Microsoft největší slabinu.

12. 1. 2011

Autor: Václav Větvička

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

 

OpenAI představila AI nástroj pro vytváření videa podle textu

Společnost OpenAI představila nástroj, který zvládne vytvořit vysoce kvalitní video pouze na základě textového příkazu.

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.