O letošním veletrhu spotřební elektroniky CES se povětšinou mluví jako o útoku tabletů. Apple se mu sice vyhnul, ale díky tabletové horečce se iPad stal hlavním hráčem – celkem v 85 případech se objevil nějaký klon.

V Applu zatím mohou v klidu přepočítávat peníze, většina těchto klonů (a to nepočítám řadu firmiček, které se do jedoucího vlaku snažily naskočit s pouhou maketou) není ničím jiným nežli lesklou černou krabičkou s identickým Androidem uvnitř a dotykovým displejem. O trochu jiná káva je tablet Playbook od BlackBerry, který nejenže vypadá trochu jinak (byť přiznávám, že zejména zvenku se designové zázraky prostě udělat nedají), ale jede s vlastním operačním systémem. 

Nevýhodou je nevalně vybavený obchod s aplikacemi, kde má Apple náskok mnoha koňských délek. V oblasti tabletů celkem překvapivě chyběl Hewlett-Packard, který se již několikrát nechal slyšet o tom, že nabídne tablet s operačním systémem WebOS, který získal zakoupením umírajícího Palmu.

Jak to nakonec dopadne, to je ve hvězdách. Tablet, alespoň v současné podobě, je tak trochu jako nádherná modelka – příjemná hračka, ale pro praktické použití víceméně k ničemu.

K tomu, aby nové tablety prorazily, musí něčím překonat iPad. Počtem aplikací to asi nebude, takže zbývá jen několik možností: nové funkce (např. videokamera), výrazně lepší operační systém, mnohem menší cena. O tom, jestli je Android u tabletů lepší nežli OS Applu, se může diskutovat, ale nějaký převratný rozdíl není. U mobilů se obrovský úspěch Androidu musí připsat spíše tomu, že se u nich nemusíme upsat jedinému operátorovi. To ale u tabletů odpadá.

Když si odmyslíme tablety, sekundárním „trhákem“ CESu byly další pokusy prorazit s myšlenkou digitálně propojené domácnosti. Tady se společnosti prostě odmítají poučit. Tyto myšlenky se objevují na každém CESu s pravidelností monzumových dešťů a výsledkem je buď záplava pěkně vypadajících prototypů nebo jeden – dva modely, které se za pár měsíců začnou krčit v rohu obchodů. A stále platí, že o myšlenku pohánět celý dům z jednoho centrálního počítače prostě nikdo nestojí.

Letos sice odpadly tradiční ledničky s displejem a připojením k internetu, o to víc se ale objevila nejrůznější propojení televize s internetem. Streaming videa již zdomácněl, ať už si nějakou službu platíme nebo si z počítače streamujeme něco ukradeného z internetu. Mám na mysli marnou snahu prorazit s myšlenkou surfování po internetu a posílání e-mailu přes televizi.

Jednak to není nic jednoduchého a příjemného (kdo to zkusil přes herní konzoli, tak ví o čem mluvím), jednak si pro uchování zdravého rozumu musím připojit myš s klávesnicí. A potom se naskýtá otázka, proč to pohodlněji neudělat z počítače, laptopu, netbooku, mobilu nebo s odpuštěním třeba z tabletu? Internet v televizi je drbání se pravou rukou na levém uchu, Yahoo, Apple, Google a Microsoft prominou.

Třetí hit byl stejný jako loni – 3D. Na každém rohu televize, která bez speciálních brýlí zůstává k nepoužití a u které třicet procent lidí po nějaké době začne zvracet. Děkuji, nechci. Pravdou je, že stále více výrobců přichází s 3D televizí bez nutností stát se speciálním brýlovcem. Ani to ale není to pravé ořechové, před televizí musíme sedět přesně v prostředku, takže zbytek sedačky máme pro sebe a rodina má smůlu. Dalším důvodem, proč se na 3D televize v obchodech usazuje prach, je nutnost koupit k televizi také nový přehrávač a nové disky.

Osobně jsem si nejvíce užil Atrix, se kterým překvapila Motorola. Jako mobil je to dnes celkem tradiční Android, ale trik je v doprovázejícím laptopu. Ten svojí velikostí i váhou připomíná MacBook Air, což nepřekvapí, když si uvědomíme, že v podstatě nic neobsahuje, žádnou paměť, disk či procesor. Laptop obživne ve chvíli, když do něj zastrčíme mobil – jako když strčíme do Golema šém. Mobil se stane mozkem laptopu a my získáme nejen velký displej, ale také klávesnici. Navíc odpadá nutnost synchronizace – všechno zůstává na mobilu.

Co z toho se chytne a na co si v příštím lednu již nikdo nevzpomene, ukáže až čas. Mezitím ať žije CES 2012. 

20. 1. 2011

Autor: Václav Větvička

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...