Internet již dávno není prostorem jen pro živé, ale dává šanci vzpomenout na naše zesnulé blízké – od rodičů a přátel až po psy či kočky. Jaké služby představují současné virtuální hřbitovy? A jak dát svým známým vědět, že jste zemřeli?

Smrt je něčím, co člověka provází neustále. Od klášterních hesel memento mori až po filosofické názory, které říkají, že život není ničím jiným než čekáním na smrt. Můžeme na ni myslet, snažit se ji ignoroval, ale stále zde bude – zasahuje nejen nás samé (tedy naše vědomí časové omezenosti), ale také naše blízké. A i když jsme národem ateistů, naše hřbitovy na „dušičky“ téměř praskají ve švech. Smrt je ale skutečnost, na které se dá slušně vydělat. A právě na to začínají stále více sázet nejrůznější weby, které se snaží se smrtí nějak pracovat.

Důvodů, proč použít virtuální hřbitovy je celá řada – od možnosti upozornit na úmrtí někoho, kdo se nemůže z důvodů velké vzdálenosti či zdraví zúčastnit, až třeba po připomínku a určité memento osobě (nebo zvířeti), které vám bylo blízké. Jakkoli to může působit morbidně, virtuální hřbitovy mají desetitisíce návštěvníků a lidé jejich služeb často využívají.
My se v následujícím podíváme na dva virtuální hřbitovy a na jednu zajímavou službu, která vám umožní sdělit kamarádům, že jste již po smrti.

Wirtualny cmentarz

Jak již název služby Wirtualny cmentarz napovídá, jedná se o službu, která pochází z Polska. K dispozici je také v anglické mutaci a těší se poměrně velké oblibě. Jde o pěknou ukázku toho, jak lze poměrně jednoduchý nápad změnit na funkční obchodní model a ještě udělat službu řadě lidí. Hned na počátku máte na výběr, zdali chcete navštívit hřbitov lidský nebo zvířecí. Pak se již můžete po pěkném, ve Flash vytvořeném, hřbitově procházet, jak jen vám je libo. Nastavit si můžete počasí nebo zda se chcete procházet v noci či ve dne.

Za zapálení svíčky, položení kamínku či květiny na jeden den se neplatí. Pakliže je zde chcete nechat déle, pak se připravte na platby od 5 EUR za týden do 20 EUR za půl roku. Výběr jednotlivých položek je poměrně bohatý, takže se nemusíte bát, že byste museli vybrat, něco se k hrobu esteticky nehodí. Samotné založení hrobu přijde podle ceníku na 20 EUR, ale samotná aplikace mi za něj naúčtovala hned 24,95 EUR.

Při tvorbě nového hrobu můžete uvést řadu údajů – od data narození a úmrtí, přes jméno, až třeba po zaměstnání, vyznání nebo sexuální orientaci. Pak je možné uvést ještě vzpomínku na zesnulého či životopis do 1500 znaků a vybrat si patřičný design náhrobku. Pak je před vámi již jen platba pomocí PayPal a hrob je hotový.

Aplikace nabízí zajímavý vzhled a poměrně pohodlné ovládání. Lokalizace do angličtiny není úplná, takže občas narazíte na zbytky polštiny, což ale nebude dělat Čechům velké problémy. Jedná se asi o nejhezčí a největší online hřbitov s pěknou paletou služeb, které ale postupně zdražují. A právě cena bude tím hlavním negativem celého projektu.

Vzpomínky – virtuální pietní místa

Další projekt pochází z České republiky a nese název Vzpomínky. Autorem služby je známé sdružení Cesta domů, které o projektu uvádí: „Dříve či později každému z nás zemře někdo, koho jsme měli rádi, na koho chceme vzpomínat. Ať už tento člověk má hrob daleko či blízko, nebo ho vůbec nemá, ať už se s lidmi, kteří ho také měli rádi, vídáte nebo nikoliv, nabízíme vám možnost vytvořit pro zemřelého virtuální pomník. I v prostoru internetu mohou žít vzpomínky na milované osoby. Svíčky zde zapálené nehřejí a květiny zde položené nevoní, věříme však, že tyto stránky pomohou vaše vzpomínky přívětivým způsobem oživovat.“

Oproti polské konkurenci jsou Vzpomínky daleko jednodušší a neziskové. Ke každé zemřelé osobě je možné přiřadit fotografie, roky narození či text. Prohlídka probíhá pomocí vyhledávače a každá osoba má pevně danou adresu – není tedy problém na službu odkazovat, například na Facebooku či e-mailem. K osobě je možné připojit také odkazy nebo napsat vzpomínky.

Služba umožňuje návštěvníkům zapálit svíci, položit věnec nebo květinu. Na výběr je často z několika časových období, po které daný artefakt u osoby vydrží – nejčastěji od jednoho do deseti dní. K němu je možné také připojit vaše jméno.

Služba je jednoduchá, nezisková a příjemně důstojná. Pokud nehledáte multimediální senzaci, pak právě ona může být pro českého návštěvníka dobrou volbou.

Nebožtík

Zatímco předchozí dvě služby využijete spíše pro své zemřelé, nástroj Nebožtík poslouží právě vám. Přemýšlíte nad tím, jak sdělit svým známým a kamarádům, že jste zemřeli? Jistě, můžete pro tento úkol někoho delegovat. Druhou možností je ho nechat na automatické službě. Služba také poslouží všem těm, kteří chtějí pozůstalým něco říci, podat vzkaz ze záhrobí.

Celá věc funguje poměrně jednoduše – aplikace vám automaticky pravidelně zasílá dotaz, zdali jste na živu. Pokud několikrát za sebou neodpovíte nebo službu nezrušíte, usoudí, že jste mrtví a rozešle informaci vaším přátelům. Základní verze je bez poplatku, ale jako vždy existují nadstandardní služby, za které si lze připlatit – jako je například více verzí textu ze záhrobí nebo možnost k němu přiložit soubor.

Závěrem

Virtuálních hřbitovů a podobných služeb existuje samozřejmě více. Jejich jednotlivé obchodní modely a vysoká návštěvnost jen dokreslují to, že i posmrtný život na internetu může být pestrý a zajímavý. Samostatnou kategorií jsou pak speciální služby určené pro domácí mazlíčky, za které je řada lidí ochotna utratit více peněz než za příbuzné.

Na virtuální hřbitovy je možné nahlížet různě – od snahy se vyhnout kontaktu s prostředím smrti na těch skutečných, přes pochybný obchod těžící ze vztahů k zemřelým, až po službu, která může zajistit pietní a důstojnou zprávu památky zesnulého, jak se o to snaží například zmíněný projekt Vzpomínky, jak ukazuje například „památník“ Stanislava Krátkého.

A co vy? Plánujete některému svému blízkému pořídit virtuální hrob? O své zkušenosti či postřehy se můžete podělit s ostatními čtenáři v diskusi pod článkem. 

22. 1. 2011

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.