Úvod > Články > Nevyjížděj na internet bez ochrany!

Nevyjížděj na internet bez ochrany!

Nebojíte se, že něco chytíte? Intenzivní využívání internetového připojení rozhodně není disciplína bez rizika. Nemáme teď na mysli fyzické zdraví uživatelů – křivá záda a slabozrakost od monitoru si necháme na jindy, ale zdraví vašich počítačů, přesněji operačních systémů.

Řada uživatelů včetně autora se již přesvědčila, že nic jako neškodný či bezpečný internetový prostor neexistuje a setrvávání u těchto představ je ošidný sebeklam. Nemusíte nikomu nic špatného udělat, cílem útoku se snadno stanete prostě jen proto, že na internetu jste!

Naštěstí lze při dodržování některých základních „hygienických“ pravidel čistotu svého operačního systému poměrně spolehlivě zachovat. V následujících odstavcích jsme pro vás připravili několik základních doporučení, jež ze zcela nepřipraveného počítače mohou vytvořit slušně zabezpečené prostředí.

Antivirus není přežitek

Řada uživatelů z důvodů víceméně nejasných zastává názor, že antivirové aplikace jsou přežitkem. Tragický omyl často rozpoznají až při zjištění, že škodlivý kód se nešíří jen na přinesených disketách či prostřednictvím souborů pro balík MS Office, jež „oni přece otevírají opatrně“. Aplikace typu antivirus zůstává stále naprosto klíčovým ochranným prvkem: jednak jsou dnes tyto programy posíleny pro odhalování škodlivých kódů velmi různorodého charakteru, jednak internetovými kanály pronikne do našeho počítače řada souborů velmi neočekávaně. Spolehlivý antivir odhalí nejen klasické viry, ale dílem též špionážní software a jiné aktivity, vedoucí k narušení soukromí.

Základní antivirová ochrana v žádném případě nemusí být drahá. Na trhu jsou také produkty, jejichž základní verze lze pořídit zdarma, a v žádném případě se nejedná o podřadné programy. Z tuzemských výrobců můžeme zmínit třeba firmy Alwil Software a jejich avast! 4 Home nebo Grisoft s produktem AVG Free Edition, což je bezesporu kvalitní software se základními funkcemi. Pokud budete vybírat z komerční nabídky, naším tajným tipem je v poslední době stále se zlepšující NOD32 od firmy Eset.

Firewall jako nutnost

Druhým základním kamenem pro ochranu domácího počítače je program běžně označovaný jako personální firewall. Jeho úkolem je průběžně sledovat provoz na síťových rozhraních, a to při komunikaci v obou směrech, a buďto odhalit či přímo zastavit nežádoucí komunikaci. Nad použitím bychom ani v tomto případě neměli váhat: aktivitu řady utajených aplikací nemáme jako běžný uživatel šanci zaznamenat a pouze specializovaný software dokáže odkrýt snahu o taková spojení, jež jsme určitě nepožadovali. Firewall rozhodně nelze zaměňovat či nahrazovat antivirem – každý zastane trošku jinou práci, vzájemně se doplňují a nezbytná je jejich spolupráce.

Používáte-li operační systém Windows novější verze (třeba XP), naleznete základní firewall již přímo v něm jako součást nastavení síťového adaptéru. Jednou ze zásadních nevýhod však je, že nekontroluje odchozí komunikaci, což je dosti důležité, a proto není k zahození se poohlédnout i jinde. Mezi velmi dobrá řešení patří i v této kategorii tuzemský produkt s názvem Kerio Personal Firewall, jehož základní verze je k dispozici zdarma a pracuje velmi dobře.

Hrozba jménem spyware

Mnohem větší hrozbou než zničení souborů často představuje riziko úniku privátních informací do internetu. Při boji se špionážním softwarem (spywarem), jehož doručení na váš počítač může být stejně snadné jako kliknutí na jeden internetový odkaz, se částečně osvědčily antiviry, ale v žádném případě nemohou zastat stejnou práci jako specializované nástroje, jež „šmejdily“ odhalí. Ani zde nesahejte po peněžence: zdarma se nabízí třeba Antispyware od Microsoftu a mezi legendy patří Ad-aware. A pokud chcete vývoj ve světě spywaru sledovat blíže, prohlédněte si tyto stránky, kde narazíte na zdařilý likvidátor Spybot.

A nevýhody?

Zdánlivě to vypadá, že ochráněnému počítači žádná nevýhoda nemůže být příliš na závadu, ale přesto: očekávaje, že všechny kontrolní programy si vyžádají jistá zdržení, někdy zpomalení síťového provozu a také nutnost pravidelné údržby. Antiviry bez aktualizací se proměňují ve šrot,  protišpionážní programy jakbysmet a bez naplánované očisty by váš operační systém mohl zpustnout!

5. 9. 2005

Autor:

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...