V následujícím článku se krátce zamyslíme nad tím, zdali doba souborových manažerů již minula, a představíme si některé zajímavé programy z této kategorie. Jaké jsou jejich výhody a proč se většina uživatelů obrací k podobným programům zády?

Z dnešního pohledu na práci uživatelů by se mohlo zdát, že většina z nich o existenci jiných nástrojů na správu souborů, než je průzkumník ve Windows, nemají ani tušení. A co více, nejsou ani naplněni potřebou po takovýchto programech. Je možné to ale interpretovat tak, že nástrojům, které slouží pro správu a organizaci souborů, definitivně odzvonilo? 
 
Především tam, kde uživatelé pracují s větším množstvím souborů, potřebují je různě kopírovat, komprimovat, vyhledávat v nich nebo používat přístup na FTP, mají stále své neodmyslitelné místo. Drtivá většina pak za standard bude považovat Total Commandera, u kterého bude při každém spuštění vybírat, na které tlačítko je třeba kliknout, aby se aplikace rozeběhla. Nemalou část z nich ale dialogové okno nenaplňuje štěstím natolik, aby s ním celý život zápasila, a snaží se najít nějakou levnější (či zcela bezplatnou) variantu tohoto produktu.
 
Další skupinou příznivců jsou pak staromilci, kteří si na podobná prostředí zvykli již z doby operačního systému MS DOS a práce v podobném prostředí jim vyhovuje. Ostatně zde se dostáváme k tomu, zdali mají podobné aplikace v dnešním, plně grafickém prostředí, stále svůj význam.
 
Pokud se podíváme na výhody souborových manažerů, jistě není třeba říkat, že nabízejí snazší přehled o adresářové struktuře, vyhledávání či filtrování souborů mnohem lepší než integrovaný nástroj ve Windows nebo snadné propojení s FTP serverem. Za další pozitiva je možné považovat také přítomnost propracovaných klávesových zkratek nebo dvě okna, která usnadní manipulaci s jednotlivými soubory. Pokud si někdo na práci s nimi zvykne, jistě ušetří nemálo času.
 
Jako další nespornou výhodu je možné uvést přítomnost zásuvných modulů, které umožňují zásadně tyto programy vylepšit a naučí je například vypalovat DVD nebo prohlížet obrázky. Pro méně náročné činnosti tak mohou zastoupit i správce fotografií, které většina z nás používá odděleně.
 
Asi každý zná již legendární nástroj Total Commander, který se dnes dá pořídit za nějakých 900 Kč za licenci, což není částka nikterak malá. Zvláště pak, pokud nevyužíváte naplno všech jeho funkcí. Proto se v následujícím přehledu zaměříme na několik zajímavých nástrojů, které by bylo možné vnímat jako jeho alternativy pro operační systém Windows. 

Altap Salamander 2.54

Jedná se o pokračovatele kdysi populárního Salvant Salamander, který byl (a stále je) k dispozici zcela zdarma, ale svojí funkční výbavou již zdaleka moderním nárokům doby nestačí. Altap si poradí se zobrazováním většiny obrázkových souborů, podporuje práci se všemi běžnými formáty pro kompresi dat či ISO obrazy. Příjemná je také integrace nejen FTP klienta, ale také SCP, podpora šifrování, zabezpečení dat nebo porovnávání souborů - co se obsahu týče. 

Práce s aplikací je velice rychlá a pohodlná. Nechybí podpora češtiny nebo nástroj na obnovu smazaných souborů. Příjemně je vytvořené také menu i se správcem rozšíření. Osobně tento souborový manažer považuji za rychlejší a pro drtivou většinu činností pohodlnější a lepší než Total Commander. Nevýhodou je jen menší množství zásuvných modulů a cena, který je 30 USD (tedy asi 550 Kč), což je sice méně než za TC, ale oproti bezplatné konkurenci se jedná o položku nezanedbatelnou.

Unreal Commander 0.96

Dalším zajímavým počinem je Unreal Commander. Jedná se o aplikaci, která je zdarma dostupná a podporuje zásuvné moduly TC (wlx a wcx), kterými lze funkčnost programu podstatně vylepšit. Nabízí se zde sada nástrojů pro práci s archivy a prohlížení snímků, práce se záložkami, možnost měnit vzhled nebo synchronizace položek. Samozřejmostí je vestavěný FTP klient. 

Aplikaci jsem nějaký čas používal, ale nepřišel jsem jí příliš na chuť. Jednak se mi nelíbí grafické provedení a pak - ani paleta nástrojů není zcela optimální – chybí například podpora SCP, klávesové zkratky nejsou nejlépe řešené atp. Zásadní výhodou je tak především podpora některých zásuvných modulů pro TC a nulová cena. 

FreeCommander 2009.02b

Poměrně jednoduše řešený, ale velmi rychlý a pohodlný nástroj nese název FreeCommander. Asi příliš neohromí paletou funkcí, ve které nalezneme kromě obvyklého FTP klienta, hromadného přejmenovávání souborů, porovnání složek nebo práci s archivy například také prohlížeč obrázků nebo práci se záložkami. Výhodou je přehlednost a snadná použitelnost spojená s nulovou cenou. Pokud patříte mezi nepříliš náročné uživatele, kteří vyžadují čistý vzhled a kvalitu, pak může být tento produkt právě pro vás. 

SpeedCommander

SpeedCommander  je dalším zajímavým správcem souborů, mezi jehož hlavní devizy patří přehledný vzhled, jednoduché ovládání a dostatek kvalitních funkcí – ať již pro práci s archivy, synchronizaci souborů nebo práci s makry či pluginy. Pro řadu uživatelů bude příjemná také jeho podpora 64 bitových operačních systémů, což mu přináší zisk nejednoho uživatele. Za nevýhodu je možné označit cenu, která je skoro 59 USD. V tomto kontextu bych se spíše klonil k levnějšímu Altap Salamander, pokud nepotřebujete nutně 64bitovou aplikaci. 

Závěr

Hledat nějakého univerzálního vítěze by bylo obtížné. Pokusím se tedy spíše o reflexy vlastní zkušenosti. Díky fakultní licenci používám Altap Salamander, který nabízí rychlé a přehledné ovládání s dostatkem funkcí. Tam, kde se nejedná o můj osobní počítač, sáhnu nejčastěji po FreeCommander, neboť nabízí asi nejhezčí vzhled při maximální použitelnosti. Který nástroj si nakonec vyberete, záleží jen na vás. Obecně zde platí, že je nutné určité souznění mezi uživatelem a programem. Jinak vám práci nijak neulehčí.

27. 1. 2011

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...